Haberler

'Bu Açılım Bir Sevgi Açılımıdır'

Başbakan Erdoğan, 'Terörü Meşru Bir Yol Olarak Görenlerle, Bizim Bir İşimiz Olamaz' Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Terörü meşru bir yol olarak görenlerle, bu uğurda masum insanlarımızın canlarına kastedenlerle bizim bir işimiz olamaz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, televizyonlarda yayınlanan ''Ulusa Sesleniş'' konuşmasında vatandaşlara seslendi.

Cumhuriyet'in 86. kuruluş yıl dönümünü ve Cumhuriyet Bayramını en içten duygularla kutladığını ifade eden Erdoğan, ''Adım adım 100. kuruluş yılına yaklaşmakta olduğumuz Cumhuriyetimiz, geleceğimiz adına en büyük güvencemizdir. Canları pahasına vatanlarını savunarak bu Cumhuriyeti bize armağan eden başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kahraman ecdadımızı ve aziz şehitlerimizi bir kere daha rahmetle anıyoruz.''

Başbakan Erdoğan, son çeyrek asırda insanların birbirine bağlılığını zayıflatmak, aralarına mesafeler sokmak için çalışanların olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

''Bu ülkenin insanlarının siyasi, dini ya da etnik farklılıklarını istismar ederek bizi birbirimizden uzak düşürmek isteyenler olmuştur. Ama bu ülkenin insanları en karanlık, en zorlu, en acılı zamanlarda bile birbirinden asla vazgeçmedi. Bu milletin evladı olma, bu ülkenin vatandaşı olma iradesinden asla uzaklaşmadı. 'Gün gelecek, bu ülke bu badireleri de atlatacak, kardeşler hasretle yeniden birbiriyle kucaklaşacak', bu umudu hep canlı tuttuk.''

Erdoğan, 'Demokratik açılım' adıyla başlattıkları bu sürecin aslında çok yönlü bir 'Milli Birlik' süreci olduğuna işaret ederek, ''Çünkü bu mesele bir millet meselesidir, bir devlet meselesidir. Bu açılımın konusu sadece terör de değildir; ülkemizin esenliğinin, insanlarımızın kardeşliğinin önündeki her engel bu açılımın konusudur. Bu açılım bir sevgi açılımıdır, bir barış açılımıdır, bir kardeşlik açılımıdır. Bu toplumsal bir tazelenme açılımıdır, bilinçlenme açılımıdır'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, ülkede yaşayan herkesin, temel hak ve özgürlüklerine tartışmasız biçimde sahip olmasını istediklerini de vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Sorun alanları minimize olsun istiyoruz. Bu ülkede yaşayan herkes, devletine inansın ve güvensin, demokrasi içinde kendini güvende hissetsin istiyoruz. Bu ülkede millet iradesini perdeleyen, milli iradeye ipotek koyan hiçbir karanlık güç olmasın istiyoruz. Bu ülkede yaşayanlar, kazananlar ve kaybedenler diye ikiye ayrılmasın, bu ülkenin kaynakları adaletle paylaşılsın istiyoruz.''

Erdoğan, Türkiye kayıp yıllarına yenilerini eklemesin, daha fazla can, daha fazla kan kaybetmesin diye çaba gösterdiklerini belirterek, ''İşte onun için milli birlik projesiyle demokratik açılım sürecini sürdürüyoruz. Buna perde çekenler, perde koyanlar var. Onu da gidermek için olayı milletin vekillerinin olduğu yere taşıyoruz, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne'' dedi.

Erdoğan, sürece katkıda bulunanlara, şükranlarını, kendisi ve millet adına teşekkürlerini ileterek, ''Ama yapmayanlar da var maalesef. Bu ülke meselesine layıkıyla sahip çıkmayanlar da var. Ortada bir sorun var mı kardeşim, var. Öyle ise bu sorun için, bunun ortadan kaldırılması için sadece hükümet mi çalışacak. Hükümetin dışında buna katkıda bulunması gerekenler olmayacak mı?'' diye konuştu.

''Mutlaka dikkatinizi çekiyordur, ekranlar aracılığıyla gerçekleşen bu buluşmalarımızda, Türkiye'nin dış ilişkilerine, dünya vizyonuna özel bir ağırlık ve yer veriyorum'' diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bunun sebebi, Türkiye'nin son yıllardaki büyük atılımının en temel dinamiklerinden birinin dış politikamız olduğuna dair inancımdır. Yurt dışına çıkanlarınız mutlaka müşahede etmiştir; dışarıdan bakıldığında Türkiye bugün dünyanın yükselen yıldızları arasında yerini çoktan almış durumdadır. Dinamik, öz güveni yüksek, sözünü dinleten, ağırlığını hissettiren, hem kendi meseleleriyle, hem dünya meseleleriyle yüzleşme cesaretini gösterebilen bir ülke haline geldik.

Memnuniyetle ifade edeyim ki bu aktif dış politika vizyonu, uluslararası itibarımızı her geçen gün arttırıyor.''

Başbakan Erdoğan, Ekim ayının bu anlamda çok önemsedikleri birçok gelişmenin bir arada yaşandığı çok verimli bir ay olduğuna işaret ederek, başta yakın komşular olmak üzere, ''pek çok dost ülke'' ile çok yararlı diplomatik temaslarda bulunduklarını hatırlattı.

''Hiçbir komplekse kapılmadan barışçı adımlarımızı atıyoruz'' diyen Erdoğan, ''Bildiğiniz gibi uzun süredir devam eden temasların ardından 10 Ekimde Ermenistan ile ilişkilerimizin normalleşmesine yönelik olarak resmi protokoller imzalandı.

Hemen ardından 14 Ekimde Ermenistan Cumhurbaşkanı Sayın Sarkisyan Bursa'ya gelerek Sayın Cumhurbaşkanımız ile birlikte iki ülke arasındaki milli futbol müsabakasını izlediler. Bizim temennimiz iki ülke arasındaki geçmişten gelen anlaşmazlıkların tarihçilere, bilim adamlarına bırakılması ve iki ülkenin komşuluk çerçevesinde ilişkilerini iyileştirmeye yönelmeleridir'' dedi.

Böyle bir gelişmenin, hem bu iki ülke için, hem de bölgedeki diğer ülkeler için hayırlı olacağı kanaatini taşıdıklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Karabağ sorununun da diyalog yoluyla aşılmasını istiyoruz. Sürecin başından beri Azerbaycan'ın menfaatlerini kendi menfaatlerimiz gibi gördük, her zeminde aynı hassasiyetle savunduk. Maalesef hem bizim ülkemizde hem de Azerbaycan içinde, bu meseleyi hakkaniyetten uzak bir tavırla istismar edenler, yalan yanlış bilgilerle iki ülkeyi birbirine karşı kışkırtmak isteyenler var.

Bizim Azerbaycan ile ayrımız gayrımız yok, olamaz da. Her vesileyle söylüyorum, biz Azeri kardeşlerimizin meselelerini kendi meselemiz gibi görüyoruz.''

Türkiye'nin bulunduğu bölgeye, bu ay içinde önemli açılımlar getireceğine inandıkları çok yararlı temasları olduğunu anımsatan Erdoğan, İran ziyaretinde, İran'ın nükleer programıyla ilgili tartışmalarda üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını bir kere daha ifade ettiklerini kaydetti.

Erdoğan, şunları söyledi:

''Bizim bu konudaki tavrımız açık ve nettir. Biz nükleer silahlardan tamamen arındırılmış bir bölgede yaşamak istiyoruz. Burada bizim anlam veremediğimiz nokta; İran'ın nükleer programına yönelik eleştirileri yapanların aynı silahları kendi ellerinde bulundurmaya devam ediyor olmalarıdır. Yapılması gereken bu arındırma adımlarını topyekun atmak, nükleer silahlardan tümüyle vazgeçmektir. Dünyaya barış getirecek olan tavır budur, çözüm budur.

Bu tavsiyede bulunanlar, bu emredici bu yaptırımları isteyenler önce kendileri bundan vazgeçmeleri gerekir diye düşünüyorum. Bu fikrimizi İranlı dostlarımızla, kardeşlerimizle de paylaştık. İnsanlığın rahata, huzura, esenliğe kavuşması için, dünyaya barışın egemen olması için herkes üstüne düşeni samimiyetle yapmalıdır. Bu konuda hiç kimse de ikircikli davranmamalıdır. Bugün dünyada kanayan bütün yaraların temelinde bu samimiyetsizlik vardır. Bir tarafta aklın ve insafın kabul edemeyeceği saldırganlıklara imza atıp, diğer tarafta barıştan yana görünmek inandırıcı değildir.''

''Acaba bugün dünyada silah sanayine harcadığımız para nedir'' diye soran Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bunun hesabını yapmamız lazım. Öbür tarafta fakir, garip insanlara karşı eğitim, sağlık vesaire, bu alanlarda yaptığımız harcamaların acaba miktarı nedir. İnsanlığın geleceği için her ülke, her yönetim, her toplum kendisi gibi olmayana tahammül etmeyi de öğrenmek, bu kararlılığa sahip olmak mecburiyetindedir. Türkiye olarak barıştan ve çözümden yana tutumumuzu bundan sonra da samimiyetle, kararlılıkla, cesaretle sürdüreceğiz.''

Kaynak: AA / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
title