Haberler

Brüksel: Dhkp-c Üyesi Bahar Kimyongür'ün Serbest Bırakılması

DHKP-C üyesi olmak suçundan Hollanda'da gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan Bahar Kimyongür serbest bırakıldı. Belçika'ya dönen Kimyongür, hapishanede kaldığı 70 günlük dönemi değerlendirerek, "Hollanda ile Türkiye'nin terör tanımı birbirine uymuyor. Bu nedenle beni serbest bıraktılar" dedi.

DHKP-C üyesi olmak suçundan Hollanda'da gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan Bahar Kimyongür serbest bırakıldı. Belçika'ya dönen Kimyongür, hapishanede kaldığı 70 günlük dönemi değerlendirerek, "Hollanda ile Türkiye'nin terör tanımı birbirine uymuyor. Bu nedenle beni serbest bıraktılar" dedi.

Belçika vatandaşı olan ve hakkında Türkiye tarafından düzenlenen bir iade dosyası bulunan Bahar Kimyongür, tutuklu bulunduğu Hollanda'dan serbest bırakıldı. Hapishaneden çıktıktan sonra Belçika'ya dönen Kimyongür, tutuklu kaldığı 70 günü değerlendirdi. Belçika Hür Üniversitesi önünde açıklamada bulunan Kimyongür, Türkiye'nin iade talebine ilişkin olarak, "Hollanda ile Türkiye'deki terör tanımı birbirini tutmuyor. Bu nedenle beni serbest bıraktılar" ifadesini kullandı. Hollanda'ya karşı yasal bir süreç başlatıp, başlatmayacağı sorusu üzerine Kimyongür, "Hollanda'ya karşı değil, Belçika'ya karşı hukuki işlemlerde bulunacağım. Çünkü kendi vatandaşlarına sahip çıkmadılar" diye konuştu. Kimyongür, hapiste kaldığı dönemde açlık grevinde bulunması konusunda ise, "Hapishanede antidemokratik uygulamalar söz konusuydu. Kitap okuma hakkım elimden alınmıştı ve kaldığım koğuşta uygunsuz aramalar yapılıyordu. Bu nedenle açlık grevine başlamıştım, hatta hapishanede tek tip kıyafet giymeyi de reddettim. Eğer serbest bırakılmamış olsaydım, bu eylemlerimi sürdürecektim" şeklinde cevap verdi. Üniversite önünde annesi, kız kardeşleri ve eşi Deniz Demirkapı ile Öğrenci Derneği ve DHKP-C üyeleri tarafından da desteklenen Kimyongür, destekçileri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Bu arada üniversite binasına asılmış olan Kimyongür'e ait bir poster dikkatlerden kaçmadı. Öte yandan, Hollanda'da tutuklu kaldığı süre içerisinde Türkiye'ye iadesi gündemde olan Kimyongür, Belçika tarafından Belçika vatandaşı olması gerekçesiyle iade edilemiyor. Tutuklanma nedeni olarak, AB Parlamentosu'nu ziyaret eden Türkiye'nin Dışişleri eski Bakanı İsmail Cem'in konuşması sırasında pankart açmak, terörist Fehriye Erdal'ın duruşmasına katılmak, Almanya'da tutuklu bulunan DHKP-C üyesi İlhan Yelkovan'a yardım etmek ve terör örgütü olan DHKP-C'nin Belçika'da bulunan bürosunda çalışmak gösteriliyordu. Türkiye, Hollanda'ya gönderdiği iade dosyasında bu 4 maddeye de değinmiş, ancak Lahey Mahkemesi 4 Temmuz'da görülen son duruşmada, Kimyongür'ün serbest bırakılmasına karar vermişti.

Belçika'da hakkında 4 yıl hapis kararı çıkan ve daha sonra serbest bırakılan Kimyongür, Hollanda'ya geçtiği anda gözaltına alınmış ve daha sonra da tutuklanmıştı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title