Haberler

Brüksel: Devlet Bakanı Babacan Brüksel'de

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Üyelik Sürecini Ele Alındığı Alman Marshall Fonunun Düzenlediği, "Türkiye'yi Kaybediyor Muyuz?" Konulu Panele Katıldı.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecini ele alındığı Alman Marshall Fonunun düzenlediği, "Türkiye'yi kaybediyor muyuz?" konulu panele katıldı.

Panele konuşmacı olarak Bakan Babacan'ın yanı sıra AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, ABD'nin eski Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Richard Holbrooke da katıldı. Bakan Babacan'ın biraz geç katıldığı panelde konuşan Olli Rehn, "Türkiye istikrarsız bir bölgede istikrarlı bir ülkedir. Ayrıca Türkiye, İslam dünyası içinde demokratik bir yapıya sahiptir" dedi.

Konuşmasında Türkiye'nin AB üyeliğine Türk halkının verdiği desteğe de değinen Rehn, "Şu dönemde Türk halkının AB'ye verdiği destek azaldı. Ancak bilinmelidir ki bu tür kısırdöngülerin kırılması gerekiyor. Eğer Türkiye bu bazen uzun bazense zor yolculuğun sonunda tüm katılım şartlarını yerine getirirse, AB'nin bir üyesi olacak" şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin İlerleme Raporu adil" diyen Rehn, "İlerleme Raporu'nun objektif olduğunu düşünüyorum. Rapor, belli noktalarda acil olarak çıkarıldığı halde bence olması gerekeni olduğu gibi vermiş. Türkiye bu konuda sorumluluklarını yerine getirmelidir. Öte yandan Her şeyden evvel şunu bilmek lazım bu teknik detayları konuşmak AB'nin temelini oluşturuyor. Bundan dolayı AB ülkelerinin bunun eksik olduğunu gördüğü zaman şüpheyle bakması doğaldır" ifadelerini kullandı.

Panele geç gelen Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Babacan ise, "Türkiye'de ekonomik olarak oldukça iyi gidiyor. Kıbrıs meselesi ortaya atılınca bizim açımızda çok şey değişti. Bundan dolayı Türkiye'de halkın AB'ye desteği azaldı ama bilinmelidir ki bu durum sadece Türkiye'ye değil diğer AB üyesi olmaya aday ülkeler için de geçerli. Ülkelerin bazen yaz dönemi bazen de kış dönemi vardır biz şu an kış dönemindeyiz" dedi.

AB üyesi Fransa ve Hollanda'nın AB anayasasına "hayır" demesinin AB projesini zora soktuğunu hatırlatan Bakan Babacan, "Biz AB için korkuyoruz. Çünkü oluşturulan anayasaya 'hayır' denilmesi bu projeyi zora soktu bu da bizi düşündürüyor. Bulgaristan ve Romanya yakında AB'ye girecek; ancak bilinmelidir ki onların da belli noktalarda eksikleri var" şeklinde konuştu.

Kıbrıs konusunda yorum yapmak istemeyen Babacan, "AB ülkeleri, her zaman objektif olmayabilir bu gayet normal bir durum. Ancak Kıbrıs meselesi bizim açımızdan BM tarafından çözülmesi gereken bir konudur" ifadelerini kullandı.

Panele konuşmacı olarak katılan ABD'nin eski BM Büyükelçisi Richard Holbrooke ise, "Burada sürekli olarak teknik detaylar konuşuluyor; ama bu olayların teknik değil siyasi olduğunu akıldan çıkarmamak lazım. Her şeyden evvel AB, Türkiye'ye her şeyin sonunda hayır derse düşüncesinin doğması Türkiye'de halkın AB'ye desteğinin azalmasına neden oldu bu son derece normal. Soğuk savaşta Almanya ne kadar önemli ise Türkiye de şu an o derece önemli. Bu yüzden Kıbrıs önemli bir konudur. Türkiye stratejik olarak en önemli ülkedir" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title