Haberler

Brezilya'da Silva'nın Hükümet Genel Sekreteri Olarak Atanması

RIO DE Brezilya'da Yüksek Mahkeme yargıcı Rose Weber, eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın hükümet genel sekreteri olarak atanmasını engelleyen kararı bozmayı reddetti.

RIO DE Brezilya'da Yüksek Mahkeme yargıcı Rose Weber, eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın hükümet genel sekreteri olarak atanmasını engelleyen kararı bozmayı reddetti.

Weber, Silva'nın avukatlarının, Yüksek Mahkeme yargıçlarından Gilmar Mendes'in geçen hafta verdiği, yolsuzlukla suçlanan eski Devlet Başkanı'nın atanmasının durdurulması kararını reddetti.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in selefini geçen hafta perşembe günü hükümet genel sekreteri olarak atamasının hemen ardından iki federal mahkeme bu atamayı durdurmuştu ancak temyiz mahkemeleri atamayı durdurma kararlarını bozmuştu. Aynı gün Sao Paulo eyaleti Assis kentinde bir federal yargıç da atanma kararını durdurmuştu.

Yüksek Mahkeme Yargıçlarından Mendes de cuma günü Silva'nın atanmasının tutuklanmasını engellemeyi amaçladığı gerekçesiyle atama kararının askıya alındığına hükmetmişti. Mendes, Silva ile ilgili soruşturmanın Petrobras soruşturmasını yürüten Yargıç Sergio Moro tarafından yürütüleceğini açıklamıştı.

Son durumda, Silva'nın atanmasıyla ilgili kararı bütün Yüksek Mahkeme yargıçlarının hazır bulunduğu Yüksek Mahkeme'nin vermesi gerekiyor ancak Paskalya bayramı nedeniyle Yüksek Mahkeme henüz tam kadro toplanmadı.

Devlete ait petrol şirketi Petrobras yolsuzluk soruşturmasında kapsamında sorgulanan Silva, hükümet üyesi olması durumunda sadece Yüksek Mahkeme'nin onayıyla yargılanabilecek.

Rousseff'in 2003-2010 yıllarında Petrobras'ın başkanlığını yaptığı sırada, şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddia ediliyor. Bu iddialarla ilgili geçen yıl mart ayında soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı, bunlardan bazılarına hapis cezaları verilmişti. Soruşturma kapsamında son olarak mart ayı başında eski Devlet Başkanı Silva ve oğlu gözaltına alınmış, Silva hakkında dava açılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Dilma Rousseff Sao Paulo Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title