Haberler
BBC

Brexit - İngiltere İşçi Partisi lideri Corbyn'den çağrı: Beni geçici başbakan yapın, AB'den anlaşma...

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, diğer muhalefet partileri ile iktidardaki Muhafazakar Parti'deki muhaliflere çağrıda bulundu.

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, diğer muhalefet partileri ile iktidardaki Muhafazakar Parti'deki muhaliflere çağrıda bulundu. Corbyn, "Beni İngiltere'nin geçici başbakan yapın, Avrupa Birliği'nden anlaşma olmadan ayrılmayı durduralım" dedi.

Jeremy Corbyn, Parlamento'nun Eylül ayında toplanmasıyla hükümeti düşürmek için harekete geçmeyi planlıyor.

İşçi Partisi, "başarıdan emin olabileceği ilk fırsatta vereceği" güvensizlik önergesiyle hükümet için güvenoylaması yapılmasını isteyecek.

Corbyn, hükümetin düşmesi ve yeni hükümeti kendisinin kurması halinde, hemen erken seçim kararı almayı ve seçim kampanyasında yeni bir Brexit referandumu vaadinde bulunmayı düşündüğünü söyledi.

İşçi Partisi bu durumda başbakanlığı ilk etapta sadece seçime kadar "geçici bir süre için" sürdürmeyi vadetti.

İngiltere mevcut şartlarda 31 Ekim'de AB'den ayrılacak.

Ancak bunun nasıl bir hukuki çerçeve içinde gerçekleşeceği konusunda İngiltere Parlamentosu'nda bir türlü uzlaşma sağlanamıyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson AB'den bir anlaşma ile ayrılmayı tercih ettiğini ancak gerekirse 31 Ekim'de anlaşma olmadan birlikten ayrılacaklarını söylemişti.

Fakat bunun özellikle İngiltere ekonomisi açısından çok büyük riskler taşıdığını düşünenler kaygılı.

'Corbyn bölücü bir isim'

İşçi Partisi'nin lideri Corbyn'in önerisine ilk olumsuz yanıt, Brexit karşıtı Liberal Demokrat Parti'nin yeni lideri Jo Swinson'dan geldi.

Swinson, Corbyn'in "bölücü" bir siyasetçi olduğunu ve İngiltere Parlamentosu'nda yeterli desteği alamayacağını söyledi.





Jo Swinson, partisinin AB'den anlaşma olmadan ayrılmasını engellemek için diğer partilerle işbirliği yapacağını söyledi ama bunun Corbyn'in liderliği altında olamayacağını kaydetti.

Swinson böyle bir birleştirici rol için iktidardaki Muhafazakar Parti'deki muhaliflerden Kenneth Clarke ya da İşçi Partisi'nin Tony Blair'in başbakanlığı döneminde öne çıkan eski bakanlarından Harriet Harman'ın daha uygun isimler olacağını da söyledi.

Yeterli destek var mı?

İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi lideri Nicola Sturgeon ise partisinin "Brexit'i durduracak ve AB'den anlaşma olmadan ayrılma felaketinden kaçınmaya çalışacak herkesle" işbirliği yapacağını açıkladı.

Sturgeon, Corbyn'i şimdiye kadar bu konuda net olmamakla eleştirerek "Artık Brexit konusunda lafı dolandırmaktan, kaçamak cevaplardan uzaklaşıp ortaya nihayet net bir tutum koyması gerekiyor" dedi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada ise Corbyn'nin başbakan olması halinde, mevcut Brexit referandumunu geçersiz sayacağı ve ekonomiyi altüst edeceği öne sürüldü. Başbakanlık sözcüsü, "Jeremy Corbyn halkın teba olduğuna ve politikacıların beğenmedikleri halk oylamalarını geçersiz sayabileceklerine inanıyor" diye konuştu.

Yeşiller Partisi'nden milletvekili Caroline Lucas ve Galler Partisi Plaid Cymru'nin parlamentodaki lideri Liz Saville Roberts Corbyn'in teklifini olumlu karşıladı.

Brexit'e karşı farklı partilerden milletvekillerinin istifa ederek oluşturduğu Bağımsız Değişim Grubu'ndan Anna Soubry ise "Corbyn partisinin bile saygısı ve desteğini alamamış bir lider. Bütün siyasi yelpazeden destek alması düşünülemez" dedi.

Corbyn'in, teklifini mektupla ilettiği Muhafazakar Parti milletvekillerinden birkaçı, İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan ayrılmasını engellemek için partiler arası işbirliğine ve İşçi Partisi lideriyle görüşmeye hazır olduklarını söylediler.

Güvenoy laması süreci nasıl işliyor?

İngiltere'de hükümetin güvenoylamasını kaybetmesi halinde yeni hükümetin 14 günde kurulabilmesi gerekiyor.

Aksi takdirde seçim süreci başlıyor.

Bu süre içinde hükümeti kurma görevini kimin üstlenebileceği konusunda ise çok net kurallar yok.

Ama kimsenin tam bir üstünlük elde edemediği seçimler sonrasında uygulanan kurallar burada da geçerli olabilir.

Yani başbakan, hükümeti kuracak çoğunluğa sahip bir alternatif varsa istifa eder, yoksa etmeyebilir.

Halen Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti hükümeti, parlamentoda Kuzey İrlandalı birlikçilerin Demokratik Birlik Partisi'nin (DUP) dışardan desteğiyle 1 sandalyelik bir çoğunluğa sahip.

BBC

Avrupa Birliği İşçi Partisi Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title