Haberler
BBC

Brexit: İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın AB'ye sunduğu plan ne öngörüyor?

Güncelleme:

İngiltere Başbakanı Boris Johnson uzun zamandır merakla beklenen Brexit planını bugün Avam Kamarası'nda kamuoyuna açıkladı. Johnson'ın planı, Kuzey İrlanda'nın sadece malların serbest dolaşımını içermesi koşuluyla Avrupa Ortak Pazarı'nda kalmasını ancak Gümrük Birliği'nden ayrılmasını öngörüyor. Bu da İrlanda sınırında yeni gümrük kontrolleri yapılması anlamına geliyor.

Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada planı için "taviz" diyen Boris Johnson, İngiltere'nin 31 Ekim'de AB'den anlaşmayla ya da anlaşma olmadan ayrılacağını söyledi.

Johnson AB'den Brexit'in yeniden ertelenmesini istemeyeceğinin altını çizdi.

Oysa Avam Kamarası'nın geçen ay onayladığı yasa tasarısı iki istisna dışında Johnson'ın AB'den Brexit'i ertelemesini istemesini zorunlu kılıyordu. Bu istisnalar da milletvekillerinin 19 Ekim'e kadar Brexit Anlaşması'nı onaylamaları ya da İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan ayrılmasına onay vermeleriydi.

Boris Johnson'ın Brexit planı ana hatlarıyla şöyle:

Corbyn: Plan gerçekçi değil

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, planın gerçekçi olmadığını söyledi. Corbyn, "Mevcut öneriler Birleşik Krallık ekonomisine, özellikle de Kuzey İrlanda ekonomisine zarar verecektir. (Kuzey İrlanda'ya barış getiren) Hayırlı Cuma Anlaşması'nı da zayıflatacaktır" dedi.





İskoçya Ulusal Partisi'nin (SNP) Avam Kamarası Grubu Başkanı Ian Blackford da, İskoçya'nın asla Başbakan Johnson'ın Brexit planına rıza göstermeyeceğini söyledi.

Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, İngiltere'nin planında "sorunlu bazı noktalar olduğunu" açıkladı, daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

AB üyelerinden İrlanda Cumhuriyeti'nin başbakanı Leo Varadkar, İngiltere'nin yaklaşımının, "Backstop" uygulaması olarak adlandırılan tedbir maddesiyle üzerinde anlaşılan hedeflerin tamamını karşılamadığını söyledi. Leo Varadkar bununla birlikte İngiltere'nin son planını detaylı şekilde inceleyeceklerini açıkladı.





'Backstop' ne öngörüyordu?

"Backstop", İngiltere Parlamentosu'nun Brexit Anlaşması'nı reddetmesinin en önemli nedeni olarak görülüyordu.

Anlaşmadaki bu tedbir maddesine göre, Kuzey İrlanda dahil Birleşik Krallık'ın tamamıyla AB arasında Gümrük Birliği bölgesi oluşturulmasının yolu açılmış, İrlanda adasında fiziki bir sınır ve gümrük duvarı oluşmasının önüne geçilmişti.

Tedbir maddesinin yürürlükte kalacağı süre boyunca AB kurallarına ve uyuşmazlık hallerinde birliğin en yüksek yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı'nın kararlarına uyulacağı taahhüt edilmişti.

Ancak bu maddeyle iki taraf arasında Gümrük Birliği yürürlüğe gireceği için İngiltere bu süre zarfında üçüncü ülkelerle tek taraflı serbest ticaret anlaşması imzalayamayacaktı.

İngiltere hükümeti, son planıyla AB'yle yoğun müzakerelerin başlamasını ve birliğin 17 Ekim'de yapılacak zirvesinde anlaşmaya varılmasını umuyor.

Fakat bu durumda dahi İngiltere Parlamentosu'nun anlaşmaya onay verip vermeyeceği belirsiz.

BBC

Avrupa Birliği Boris Johnson Haberler

Bakmadan Geçme

Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title