Haberler

Bremen: Guantanamo'da Tutuklu Bulunan Türk'ün Serbest Bırakılması

Yaklaşık 4 buçuk yıldır Küba'daki Guantanamo üssünde tutuklu olan Murat Kurnaz'ın avukatı Bernhard Docke, müvekkilinin işkence gördüğünü öne sürdü.

Yaklaşık 4 buçuk yıldır Küba'daki Guantanamo üssünde tutuklu olan Murat Kurnaz'ın avukatı Bernhard Docke, müvekkilinin işkence gördüğünü öne sürdü.

Kurnaz'ın doğduğu ve yaşadığı kent olan Almanya'nın Bremen kentinde bir basın toplantısı düzenleyen Docke, "Murat Kurnaz kafeste yaşamaya mahkum edildi. Ona işkence yapıldı. Aşağılandı. Tekmelendi. Kişiliğini zedeleyici girişimlerde bulunuldu. 4 yıla yakın neon ışığı altında bırakıldı. Bu ışık hiç sönmedi ve bu ışık altında uyumaya zorlandı" diye konuştu. Bir önceki Sosyal Demokrat (SPD) ve Birlik 90/Yeşil hükümetin Kurnaz'a sahip çıkmadığını da ileri süren Docke, bu sorumsuzluğun nedeninin açıklanması gerektiğini kaydetti. Docke, "Daha önceki Alman hükümeti Kurnaz tutuklandıktan sonra ona sahip çıkmadı. Çabalarımız sonuç vermedi. 2002 yılında ABD'nin Kurnaz'ı serbest bırakma teklifini dahi, o dönemin hükümeti kaale almadı. Alman hükümeti (SPD/yeşiller) Kurnaz'ın yaşadıklarından sorumludur ve bunun hesabını vermelidir" diye açıklamada bulundu. Şimdiki Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ocak ayında gerçekleştirdiği ABD ziyareti sırasındaki girişiminin Kurnaz'ın serbest kalmasında etkin bir rol oynadığına dikkat çeken Docke, "Merkel'in bu girişimi de istenildiği takdirde olumlu bir sonuca gidilebileceğinin bir kanıtıdır" diye ekledi.

Kurnaz, ABD'nin Guantanamo üssünde Taliban ve El Kaide örgütleri için faaliyet gösterdiği gerekçesiyle yaklaşık 4 buçuk yıl tutuklu kalmıştı. Dün akşam askeri bir uçakla Almanya'ya geri gönderilen Kurnaz, Ramstein askeri hava üssünde Alman yetkililere teslim edildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title