Haberler

Bozyazı'da Sağlıkçılar "Ana Sağlığı" Konusunda Bilgilendirildi

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü Aile Planlaması ve Ana Çocuk Sağlığı Şube Müdürü Dr. Selma Koçak, anne sütünün, içerdiği proteinler bakımından çok zengin olduğunu belirterek, bu nedenle annelerin mutlaka ilk 6 ayda çocuklarına anne sütü vermeleri gerektiğini söyledi.

Mersin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Bozyazı ilçesinde sağlıkçılara yönelik düzenlenen "Ana Sağlığı" konulu bilgilendirme toplantısında konuşan Koçak, 1991 yılında UNİCEF önderliğinde başlatılan çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Amacımız tüm ilçelerimizi 'Bebek dostu' yapmak" dedi.

Bu çerçevede ilçelerdeki sağlık personelinin bilgilendirilmesine devam edildiğini kaydeden Koçak, böylece bu bilgilerin anne ve anne adaylarına aktarılmasının sağlanacağını söyledi. Anne sütünde bulunan değişik proteinlerin bebeklerin sağlıklı gelişimi ve hastalıklardan korunması açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Koçak, "İlk 6 ayda anne sütü alan bebeklerin gelişimi daha sağlıklı olmaktadır. Çünkü anne sütünde bulunan yararlı maddeler bebekleri hastalıklardan da korumaktadır. Anne sütü almayan bebeklerin hastalıklara yakalanma riski daha fazladır. İlk 6 aydan sonra anneler bebeklerine sütlerinin yanı sıra başka gıdaları da 2 yaşına kadar verebilirler" diye konuştu.

Ana Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Özlem Şahin de, anne sütü ile diğer sütlerin karşılaştırmasını yaparak, annelerin bebeklerini doğru emzirmeleri konusunda sağlıkçılara büyük görev düştüğünü kaydetti. Anne sütü ile koyun-keçi ve inek sütünün karşılaştırıldığında protein açısından anne sütünün ne kadar önemli olduğunun görüleceğini söyleyen Şahin, "Örneğin; anne sütünde yüzde 50 demir mevcutken diğer sütlerde bu oran yüzde 10'dur. İnek sütü ise sindirimi zorlar, bu da çocuğa rahatsızlık verir. Anneler emzirmeye dikkat etmeli, özellikle bebeğin süt içme pozisyonu ve süresi önemlidir. Anne mutlaka memesindeki biriken sütü boşaltmalıdır, boşaltmadığı takdirde meme kanserine yakalanma riski de artar. Bebek 30 dakikada bir süt emmelidir" dedi.

Annenin bebeğini emzirdiği zaman rahatlayacağını, bunun vücudun yararlı hormonlar üretmesinden kaynaklandığını ifade eden Şahin, "Küçük memeli annelerde de bebeği doyuracak kadar süt vardır. Memeye iyi yerleşmiş bebek daha iyi emer. Memeye iyi yerleşmemiş bebek yeterli şekilde ememediği gibi kendisi rahatsız olduğu kadar anneyi de rahatsız eder. Bebek ayda 500 gram kilo alıyorsa sağlıklı bir bebektir. Emzirmenin sosyo-ekonomik yaraları da mevcuttur. Emzirme aile ekonomisine katkı sağlar. Anne sütü ile beslenen ve beslenmeyen arasında kıyaslama yapıldığında, anne sütü alan bebeğin zeka düzeyi almayandan yüzde 5 fazladır. Bu nedenle annelere önerimiz; mutlaka ilk 6 ay anne sütü verin" şeklinde konuştu.

(HK-MT-MT-Y)

29.12.2007 17:03 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title