Haberler

Boydak ve Ülker, Türkiye Finans'ın Yüzde 60'lık Hissesinin Satışı İçin Ncb ile Anlaştı

Türkiye Finans Katılım Bankası'nın Ortakları Boydak Grubu ve Ülker Grubu, Bankanın Yüzde 60 Hissesinin, Aktif Toplamı Açısından Suudi Arabistan'ın En Büyük Bankası The National Commercial Bank'a (Ncb) Satışı Konusunda Anlaştı.

Türkiye Finans Katılım Bankası'nın ortakları Boydak Grubu ve Ülker Grubu, bankanın yüzde 60 hissesinin, aktif toplamı açısından Suudi Arabistan'ın en büyük bankası The National Commercial Bank'a (NCB) satışı konusunda anlaştı.

Her iki şirketten yapılan ortak yazılı açıklamada, satış sonrası, Ülker ve Boydak gruplarının, ellerinde bulundurdukları yüzde 20'şer hisse ile banka yönetiminde stratejik ortaklık misyonlarını sürdürecekleri bildirildi. Açıklamada, devir işlemlerinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) onayına tabi olup 2007 yılı sonuna kadar tamamlanması beklendiği kaydedildi.

Anlaşmaya göre NCB, Türkiye Finans'a 1 milyar 800 milyon Amerikan Doları değer biçerek, bankanın yüzde 60 hissesini 1 milyar 80 milyon Amerikan Doları karşılığında devir alacak. Bu rakama, kapanışa kadar geçen sürede bankanın elde edeceği dönem karının da ilave edilmesi söz konusu olacak. Bu anlaşmayla NCB, hızla büyüyen katılım bankacılığı sektörünün lideri konumundaki Türkiye Finans'ın kontrolüne sahip olacak. NCB'nin Suudi Arabistan'da sahip olduğu faizsiz bankacılık deneyimiyle Ülker ve Boydak

gruplarının sahip olduğu tecrübenin birleşmesi sonucu Türkiye Finans'ın büyümesini hızlandırarak, kurumsal ve bireysel müşterilerine sunduğu yüksek kaliteli ürün ve hizmetleri daha ileri noktaya taşıması hedefleniyor.

NCB Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Abdullah Bahamdan, anlaşmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Türkiye Finans için gerçekleşen bu güç birliği, bankacılıktaki hedeflerimiz açısından bir dönüm noktası ve bölgesel büyüme stratejimiz açısından da büyük bir adımdır. Bu anlaşma ayrıca Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki karşılıklı iyi ilişkilerin de yeni bir örneğidir" dedi.

NCB CEO'su Abdulkareem Abu Alnasr ise, "Aylardır, Türkiye Finans'ta çok yetkin ve motive olmuş bir takıma şahit olduk. Bunu sürdürecek yetenekte olduklarına en üst düzeyde güven duyuyorum. Başarılarının daha ileriye gitmesi için gereken her türlü desteği sağlayacağız. Ayrıca Türkiye'deki BDDK'ya da bu süreçteki yardımları için çok teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.

Türkiye Finans Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak da anlaşmayla ilgili olarak, "NCB'nin Türkiye Finans'a olan ilgisi, bankamızın 2005 yılında gerçekleştirilen birleşmeden bu yana katılım bankacılığı sektörünün lideri olarak gösterdiği başarının kanıtıdır. NCB'nin faizsiz bankacılık uzmanlığı ve geniş ürün yelpazesi, Türkiye Finans'ın büyümesine hız katacaktır" dedi.

Türkiye Finans, 2006 yılında 97 milyon Amerikan Doları net kar elde ederek toplam varlıklarını 2.9 milyar Amerikan Doları'na, öz kaynaklarını da 309 milyon Amerikan Doları'na yükseltti.

Aktif büyüklük ve şube sayısı ile sektörünün lideri olan Türkiye Finans aynı zamanda öz kaynak karlılığı itibarıyla da Türkiye'nin en karlı bankası. 156 bin bireysel ve kredi kartı müşterisine sahip olan Türkiye Finans, 30 bin ticari ve kurumsal müşterisine de bankacılık hizmetleri vermektedir.

2005 yılını 1.33 milyar dolar net kâr ile kapatan NCB, 2006 yılında yüzde 25 büyüme ile 1.67 milyar dolar net kar açıkladı. Toplam aktif büyüklüğü 41.5 milyar dolara ulaşan NCB, Orta Doğu'nun en büyük bankası.

HSBC Bank plc Londra ve İstanbul'da yer alan yatırım bankacılığı ekipleri aracılığıyla hisse satışı sürecinde Boydak ve Ülker Grupları'na finansal danışmanlık hizmetleri sağladı. NBK Capital ile birlikte Goldman Sachs ise bu süreçte NCB'ye danışmanlık hizmeti verdi.

(CHT-ÖZ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title