Haberler

Boston'daki Bombalı Saldırıya İlişkin Dava

Kazak asıllı Tazhayakov, sanık Tsarnaev'e yardım etmek ve soruşturmayı engellemekle ilgili suçlamaları reddetti.

ABD'de Boston Maratonu'ndaki bombalı saldırıyla ilgili davada, Kazak asıllı Azamat Tazhayakov, sanık Cohar Tsarnaev'e yardım etmek ve soruşturmayı engellemekle ilgili suçlamaları reddetti.

Boston ABD Bölge Mahkemesinde görülen davada, saldırının sanığı Tsarnaev'in Dartmouth'taki Massachusetts Üniversitesinden arkadaşları Azamat Tazhayakov, Dias Kadyrbayev ve Robel Phillipos Tsarnaev, sanığa yardım etmek ve soruşturmayı engellemek iddialarıyla hakim karşısına çıktı.

Duruşmada söz alan Savcı Yardımcısı Stephanie Siegmann, jüri üyelerine yaptığı açıklamada, arkadaşlarının, Cohar Tsarnaev'in saldırının şüphelisi olduğunu bildiklerini iddia etti.

Siegmann, Tazhayakov ve Kadyrbayev arasındaki text mesajlarının, FBI'ın saldırının şüphelilerinin Tsarnaev kardeşler olduklarını bildirmesinden saatler önce, saldırıyı gerçekleştirenlerin Tsarnaev kardeşler olduklarını bildiklerini gösterdiğini ileri sürdü. Siegmann, Tsarnaev'in yakın arkadaşı Azamat Tazhayakov ve Dias Kadrybayev'in olaydan birkaç gün sonra arkadaşlarının bombalama şüphelisi olarak aranması nedeniyle delili Tsarnaev'in yurt odasından yok etmeye çalıştıklarını iddia etti.

Savcı Yardımcısı Siegmann, Tsarnaev'in, Tazhayakov'a ve diğer arkadaşına "Şehit olarak ölmek iyi olurdu. Çünkü yüzünde bir gülümseme ile ve doğrudan cennete giderdin" ifadesini kullandığını öne sürdü.

Jüri üyelerine, Tsarnaev'in, Tazhayakov ve Kadyrbayev'le Dartmouth'da 15 Nisan 2013'teki saldırıdan bir ay önce bir restoranda buluştuğunu belirten Siegmann, Tsarnaev'in arkadaşlarına bombada kullanılan barutun nasıl yapıldığını bildiğini söylediğini ileri sürdü.

Savunma: "Davada bir çok şüpheli durum var"-

Tazhayakov'un savunma avukatı müvekkilinin hiçbir zaman Tsarnaev'e yardıma kalkışmadığını söyledi.

Tazhayakov duruşmada, bombalama sonrasında yurt odasından içinde, barutu boşaltılmış havai fişekler ve dizüstü bilgisayar bulunan bir sırt çantasını imha etmeye çalıştığı iddiası başta olmak üzere, hakkındaki tüm suçlamaları reddett.

Tazhayakov'un avukatı da "davada bir çok şüpheli durum" olduğunu belirterek jüri üyelerine, "kanıt"ı tarafsız yorumları çağrısında bulundu.

20 yaşındaki Tazhayakov'un suçlu bulunması halinde, 25 yıl hapis cezası alması bekliyor.

Tsarnaev'in kasım ayında mahkemeye çıkacağı belirtilirken, Kadyrbaev'in yargılamasının ise eylül ayı içinde yapılacağı kaydedildi. Tazhayakov'la mahkemeye çıkan Tsarnaev'in arkadaşlarından Robel Phillipos da yetkililere yanlış bilgi vermekten daha hafif bir cezayla karşı karşıya.

15 Nisan 2013'te Boston Maratonu sırasında gerçekleştirilen saldırıda 3 kişi hayatını kaybetmiş 264 kişi yaralanmıştı. FBI'ın, saldırının Cohar ve Tamerlan Tsarnaev kardeşler tarafından gerçekleştirildiğini ileri sürmesinin ardından aranan 26 yaşındaki Tamerlan Tsarnaev polisle girdiği çatışmada vurularak öldürülmüştü. - New York

Kaynak: AA / Güncel

Massachusetts Boston Politika Güncel Haberler

title