Haberler

Bosna-Hersek'te Yerel Seçimler

Güncelleme:

Bosna Hersek'te 1995 yılının Temmuz ayında soykırıma sahne olan Srebrenitsa'da, Boşnak partilerin tek adayı olarak yerel seçimlere giren Çamil Durakoviç, seçimleri kazandığını açıkladı.

Demokrat Eylem Partisi (SDA), Daha İyi Gelecek İçin İşbirliği (SBB), Sosyal Demokrat Partisi (SDP) ile Bosna Hersek İçin Partisi'nin (SBiH) Srebrenitsa Belediye Başkanlığı'na, "soykırımı inkar eden" Sırp adayın seçilmemesi için Boşnak partilerin ortak aday gösterdiği Çamil Durakoviç, oy verme işleminin sona ermesinin ardından Srebrenitsa'da basın toplantısı düzenledi.

Durakoviç, Srebrenitsa dışında yaşayan, bu kentin savaş önceki sakinlerinin seçime katılabilmesi için ikametgahlarının buraya alınmasına çaba gösteren "Oyum Srebrenitsa'ya" adlı sivil toplum örgütünün mensuplarıyla düzenlediği basın toplantısında, "Bu hepimizin zaferidir" dedi.

Durakoviç, oyların sayımının bitmemesine rağmen resmi olmayan sonuçlara göre seçimleri kazandığını ifade ederek, "Bu fırsatı kullanarak Bosna-Hersek ve dünyadaki tüm dostlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Özellikle, en önemli anlarda yanımızda olan, bize sürekli destek veren Türk halkına teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.

Seçimleri kendisinin kazanmasının sadece Srebrenitsalıların zaferi olmadığını ifade eden Durakoviç, "Bu galibiyet, Bosna-Hersek'in tüm vatandaşlarının zaferidir. Bu zafer, iyiliğin kötülük üzerindeki zaferidir" ifadelerini kullandı.

"Oyum Srebrenitsa'ya" sivil toplum örgütünün koordinatörü Emir Sulyagiç ise, Durakoviç'in seçimleri kazanması soykırımı inkar eden herkese önemli bir ders olduğunu vurguladı.

Sulyagiç, "Soykırımın yanında olan ve soykırımı destekleyen herkese bu şekilde önemli bir ders verildi" dedi.

-Boşnaklar birlikte olunca-

Bosna-Hersek'te gerçekleştirilen yerel seçimlerden en anlamlısı Srebrenitsa'da yapıldı. Savaş döneminde Temmuz 1995 yılında 8 bin Müslüman erkeğin katledilerek soykırıma uğradığı Srebrenitsa'da yaklaşık 3 ay önce Boşnaklar "soykırımı inkar edecek" Sırp adayın seçimi kazanmaması için tek aday gösterdi. Bu kapsamda "Oyum Srebrenitsa"ya adlı sivil toplum örgütü organizeli bir şekilde çalışarak, savaş döneminde evlerinden sürgün edilen Boşnakların ikametgahlarını Srebrenitsa'ya taşımayı başardı. Kampanya başlarında Boşnakların seçimleri alma ihtimali çok düşük görülmesine rağmen, organizeli bir şekilde çalışan Boşnaklar 4 bin 500 seçmenin ikametgahını Srebrenitsa'ya almayı başardı.

Srebrenitsa'da oy kullanma işleminin sabah saatlerinde başlamasıyla birlikte özellikle Boşnaklar çok sayıda kentten Srebrenitsa'ya otobüslerle, özel araçlarla gelerek oylarını kullandı. Kamuoyunda tanınmış çok sayıda Boşnak da sözkonusu kampanya kapsamında ikametgahlarını Srebrenitsa'ya taşıyarak oylarını kullandı.

Sırbistan'dan gelen ve daha önce Srebrenitsa'da yaşadığını iddia ederek yasal olmamasına rağmen oy kullanmak isteyen Sırpların tüm provakasyonlarına rağmen Boşnaklar, gün boyu sessizliğini bozmadan oylarını kullandı ve seçim sonuçlarını beklemeye başladı.

Srebrenitsa'da el edilen başarının önemini vurgulayan Boşnaklar, "Birlikte hareket etmeleri halinde ülke genelinde her noktada kazanma ihtimallerinin olduğunu Srebrenitsa örneğinde olduğu gibi tüm dünyaya gösterdiklerini" kaydettiler.

-Srebrenitsa'da seçimin önemi-

Bosna-Hersek parlamentosu, 2008'deki yerel seçimler öncesinde, ülkede görev yapan AB Yüksek Temsilcisi Miroslav Layçak'ın önerisi üzerine, Srebrenitsa için geçerli olan yasa değişikliğiyle, Srebrenitsa doğumlu olan ancak burada yaşamayanlara da oy kullanma hakkı vermişti. Bu yerel seçimlerde ise mevcut kanunun uygulanacağı açıklanmıştı.

Srebrenitsa'dan 1995'te işlenen katliam nedeniyle ayrılmak zorunda kalan Boşnaklar'a bu yerel seçimlerde oy hakkı tanımayan mevcut yasa, Türkiye'nin karşı çıkmasına ve Boşnaklar'ın tepkisine rağmen uluslararası toplumun da desteğiyle uygulamaya geçirildi. Srebrenitsa ve Zvornik gibi kentlerde ise kayıt yaptıran Sırbistanlı Sırplar, savaşın bittiği 1995 yılından bu yana Doğu Bosna'daki Belediyeler'in başına Sırpların seçilmesine katkıda bulunmuştu.

Boşnaklar, Temmuz 1995'te Sırplar tarafından soykırımın işlendiği Srebrenitsa kentinin Sırp belediye başkanı tarafından yönetilmesini istemiyor. Bosna savaşından (1992-1995) önce, ülkenin doğusunda yer alan Srebrenitsa kentinde çoğunluk olan ve soykırım sonrası demografik yapının değişmesiyle azınlık durumuna düşen Boşnaklara destek vermek için mayıs ayında "Oyum Srebrenitsa'ya" adı altında sivil toplum örgütlerince başlatılan kampanya çerçevesinde, yaklaşık 4 bin 500 Boşnak kaydını Srebrenitsa'ya aldırmıştı.

Muhabir: Faruk Vele - Zlatan Kapiç

Yayıncı: Ömer Çetres - SREBRENİTSA

Kaynak: AA / Güncel

Srebrenitsa Saraybosna Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title