Haberler

Bosna Hersek'te Dinlerarası Diyalog Konferansı Düzenlendi

Güncelleme:

Bosna Hersek'te, farklı din ve kültürlerden temsilciler dinlerarası diyalog konferansında bir araya geldi.

Bosna Hersek'te, farklı din ve kültürlerden temsilciler dinlerarası diyalog konferansında bir araya gelerek, "beraber yaşamak geleceğimizdir, dinler ve kültürler diyalog içinde" mesajı verdi.

Başkent Saraybosna'daki Skenderiya Spor ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansın açılışına, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, İtalya Başbakanı Mario Monti, Bosna Hersek Reis-ul-uleması Dr. Mustafa Ceriç ve Bosna Hersek Kardinali Vinko Pulyiç katıldı.

Konferansın açış konuşmasını yapan Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, dünyanın çok hızlı bir şekilde değiştiğini belirterek, "Kötülükler gittikçe çoğalırken, iyilik ve insanlar arasındaki ilişkiler de kötüleşiyor. Bu durumu sadece tüm dünyanın aynı şekilde iyiye doğru hareket etmesi ile tersine çevirebiliriz. Bu konferans ile barış ve tolerans mesajı yollayacağımızı umuyorum" diye konuştu.

Sırp Ortodoks Kilisesi Başkanı İriney de Bosna Hersek ve komşu ülke halklarının tarihte bir çok kez trajediye tanık olduklarını hatırlatarak,

"Yaşanan tüm vahşetler, savaş ve trajedileri ikaz olarak algılamamız ve onlardan ders çıkarmamız gerekir" dedi.

Bosna Hersek Reis-ul-uleması Dr. Mustafa Ceriç de konferansta yaptığı konuşmada, adaletin, doğruluğun, barış ve beraberliğin önemini vurguladı. Ceriç,

"Bosna Hersek savaş kurbanları bizim saygımızı, onların yakınları ise bizim anlayışımızı hak ediyor. Fakat bundan da önemli olan bir şey varsa o da bizim kendimizi adalet, doğruluk, barış ve beraberlik yoluna adamamızdır. Umarım burada yaşananların bir daha kimsenin başına gelmemesi için elimizden geleni yaparız" şeklinde konuştu.

Bosna Hersek Kardinali Vinko Pulyiç de bu tür aktivitelerin geleceğin "umut kaynağı" olduğunu söyledi. Pulyiç, "kültürler karışımı" olan Saraybosna'nın farklı insanların bir arada barış içinde yaşayabileceğinin kanıtı olduğunu vurguladı.

Bosna Hersek Yahudiler Birliği Başkanı Yakob Finci de hiçbir dini inancın, farklı dinlere karşı düşmanca davranılmasını öngörmediğini ve başkalarına zarar verilmemesi konusunda açık olduğunu belirtti.

-Monti: "Farklılıkları birleştirmek için çalışıyoruz"-

İtalya Başbakanı Mario Monti de Balkan ülkelerinin İtalya için çok önemli olduğunu, Avrupa'nın gözünde de her zaman farklı kültür ve toplumların bir arada yaşadığı yer konumunda bulunduğunu söyledi.

Monti, "Burada farklılıkları birleştirmek için çalışıyoruz. Saraybosna'nın Avrupa'dan daha önce küreselleştiğini iddia ediyorum, çünkü bu şehir hem Birinci Dünya Savaşı'na hem de Avrupa'da yaşanan son savaşa tanık oldu. Dünyamız bugünlerde sadece ekonomik ve siyasi krizlerle değil, çok daha büyükleriyle yüzleşiyor. Bu krizler, Avrupa'nın üstünde kurulmuş olduğu insani temelleri yok ediyor" diye konuştu.

Birçok ülke ve topluluğun birleşerek barış yolunu seçtiğini dile getiren Monti, bu çabaların güzel sonuçlar vereceğini umut ettiğini kaydetti.

Avrupa'da bölünmeye yol açan problemlerin sadece AB'nin sorunu olmadığına işaret eden İtalya Başbakanı, "Kurtarmamız gereken para birimimiz avro, AB'nin en üst noktasını temsil ediyor. Avrupa'da sorunları sadece teknik açıdan çözmek, bizim için çözüm değil. İnsanların anlaşma, tolerans, birlikte yaşamak gibi kavramların değerini anlamaları gerekiyor. AB, sadece ve sadece bu şekilde hareket edilirse insanlığın direği olabilir ve küreselleşmesini tamamlayabilir" diye konuştu.

Saraybosna'da düzenlenen dinlerarası diyalog konferansında bu duyguyu hissettiğini belirten Monti, bu şehirde yaşayanların farklı kültürlerle bir arada yaşamanın tam anlamıyla ne demek olduğunu bildiklerini ve diğerlerine örnek olduklarını ifade etti.

Yapılan konferansla gençlere daha iyi bir gelecek ve daha iyi bir hayat mesajını vermek istediğini vurgulayan Monti, "Geçmişe baktığımız zamanda da beraberliğin her zaman ayrımcılığın üstesinden geldiğini görüyoruz. Yaşadığımız krizleri çözerken hepimizi birleştirecek çözümler aramaya özen göstermeliyiz" dedi.

Muhabir: İvana Despotoviç - Meral Balota

Yayıncı: Serkan Fidan - SARAYBOSNA

Kaynak: AA / Güncel

Mario Monti Saraybosna İtalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title