Haberler

Borsa İstanbul-İkb Stratejik İşbirliği Gong Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, altın borsasının güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Enstrüman olarak altın üzerinde münasebetlerimizi geliştirelim. En adil enstrüman burada altındır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, altın borsasının güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Enstrüman olarak altın üzerinde münasebetlerimizi geliştirelim. En adil enstrüman burada altındır. Bununla yürüyelim. Bize yakışan da budur. Olması gereken de budur. Tarihe baktığımız zaman da bunu görürüz ama bundan koptuk. Şimdi bobini sürüyor, basıyor doları oradan kazanıyor. Öyle mi? Yorulmuyor, terlemiyor, herhangi bir şey yok. İşte onun için altın borsasını doğrusu çok çok önemsiyorum ve bu konuda ilgili kurumlarımız, başta Merkez Bankası olmak üzere daha çok çalışmalı, BİST bu noktada çok daha fazla çalışmalı." dedi.

Erdoğan, Borsa İstanbul ile İslam Kalkınma Bankası (İKB) Arasında İmzalanacak Stratejik İş Birliği İçin Mutabakat Zaptı Gong Töreni'nde yaptığı konuşmada, kişisel olarak piyasaya siyaseten ve kamu gücüyle müdahaleyi hiçbir zaman doğru bulmadığını söyledi.

Piyasanın da kendisine müdahale yollarını açmayacak bir tutarlılıkla yoluna devam etmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin büyük hedefleri olan, bunun için de büyük yatırımlar yapması gereken bir ülke olduğunu kaydetti.

Erdoğan, diğer birçok sıkıntıyla birlikte uluslararası alanda finans kaynaklarına erişimin zorlaştırılarak yatırımların engellenmeye çalışıldığını dile getirerek, "Ulaşımdan enerjiye pek çok projede biz bu sorunu yaşardık biliyor musunuz? Bunları aşmamız lazım. Dışarıda böylesine ciddi sıkıntıları yaşarken bir de kendi bankacılık sistemimiz ayağımıza pranga vurmaya kalkarsa, işte bu olmaz. En kısa zamanda bu konuda orta yolu bulacağımıza inanıyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin büyük yatırımları için en önemli çıkış yollarından birinin sermaye piyasaları olduğunu vurgulayan Erdoğan, geçen haftalarda katıldığı bu konuyla ilgili kongrede de ifade ettiğini, İstanbul'u finans merkezi haline getirme projesinin sadece Türkiye için değil, tüm dostlar için önemli fırsat ve imkan olduğunu anlattı.

Erdoğan, bunun adımını Başbakanlığı döneminde 4. yılda attığını, muhalefetin felaket bir şekilde üzerilerine saldırdığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Nasıl olur da siz bu bankaların genel merkezlerini, genel müdürlüklerini İstanbul'a alırsınız?' dediler. Yapmayın etmeyin. Dünyada paranın hep merkezleri vardır. Finansın merkezleri vardır. Siyasi merkez farklıdır ama finansın merkezi farklıdır. Türkiye için de tarihi itibarıyla da İstanbul gibi bir yerin finans merkez olmasından daha doğal, daha tabii ne olabilir? Ticaret burada mı? Burada. Finansı da gelin İstanbul'da yapalım. Ankara bizim siyaset merkezimiz olsun ama İstanbul finans merkezimiz olsun. Çok direndiler. Dedik ki biz bu adımı attık, devam edeceğiz. Şu anda inşaatlar yükseliyor. İnşallah İstanbul Anadolu yakasında artık finans merkezi inşaatları yükseliyor. Artık İstanbul'un bu noktadaki dünyada merkez ülkelerden bir tanesi olan Türkiye'nin, İstanbul'da böyle bir merkez şehri olacaktır."

Türkiye Varlık Fonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel düzeydeki mevcut sisteme alternatif olarak gördüğü, kimilerinin katılım bankacılığı, kimilerinin de faizsiz finans dediği sistemi güçlendirmek için hep birlikte çalışılması gerektiğini belirterek, "Yakın zamanda kuruluşunu tamamladığımız Türkiye Varlık Fonu da finans ihtiyacımızı karşılama konusunda bir diğer önemli aracımız haline dönüşecektir. Bu da bizim için önemli bir enstrümandır. Bunun da inşallah devreye girmesiyle inanıyorum ki Türkiye ayrı bir gücü yakalayacaktır." diye konuştu.

Önemli enstrümanlardan birinin de 2013'te yürürlüğe giren Sermaye Piyasası Kanunu ile gelen yenilikler olduğunu ifade eden Erdoğan, bu kanunla hisse senedi, tahvil, bono, sukuk, gayrimenkul yatırım ortaklığı, alt yapı gayrimenkul ortaklığı, gayrimenkul sertifikası gibi çok sayıda imkanı yatırımcıların hizmetine sunduklarını anlattı.

Erdoğan, yatırımcıların banka kredisi yerine veya onunla birlikte sermaye piyasası araçlarını kullanarak finansman maliyetlerini düşürebileceklerini dile getirerek, bunun hem kamunun finansman yükünün azaltılması hem de özel sektörün verimliliğinin artırılması bakımından önemli bir imkan olduğunu kaydetti.

"Kurumların iş birliğini önemsiyorum"

Sermaye piyasası araçlarını kullanmak isteyen şirketlerin sayısındaki artış ve ortaya çıkan ciddi rakamın bu yöntemin benimsendiğini gösterdiğine işaret eden Erdoğan, banka kredilerine ciddi bir alternatif haline gelen bu yöntemin geliştirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm dünyanın borç ve faiz batağında adeta inim inim inlediği bir dönemde, biz hem projelerimizi hayata geçirecek imkanları zorlayacak, hem de kontrolü elden bırakmayacağız. Bunun için de konuya bu şekilde yaklaşan ülkelerin ve kurumların iş birliği yapmasını çok çok önemsiyorum." dedi.

Borsa İstanbul ile İslam Kalkınma Bankası arasında imzalanacak olan Stratejik İşbirliği İçin Mutabakat Zaptı'nı bu bakımdan değerli bir adım olarak gördüğünü belirten Erdoğan, bugün İSEDAK toplantısında da söylediği gibi Türkiye'nin sürekli olarak uluslararası camiada para münasebetinde, hep böyle doların baskısı altında kalmaması gerektiğini kaydetti.

"Altın borsasını güçlendirelim"

Erdoğan, toplantıda Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin doların diğer paralar karşısında ne noktaya geldiğini, nasıl değer kazandığını gösterdiğini aktararak, şunları söyledi:

"Bakıyorsunuz o dolarizasyonu yönetenler, idare edenler durdukları yerde çok ciddi paralar kazanıyorlar. Ben de bugün dedim ki 'Gelin biz burada yeni bir adım atalım.' Nedir? Altın borsasını güçlendirelim. Enstrüman olarak altın üzerinde münasebetlerimizi geliştirelim. En adil enstrüman burada altındır. Bununla yürüyelim. Bize yakışan da budur. Olması gereken de budur. Tarihe baktığımız zaman da bunu görürüz ama bundan koptuk. Şimdi bobini sürüyor, basıyor doları oradan kazanıyor. Öyle mi? Yorulmuyor, terlemiyor, herhangi bir şey yok. İşte onun için altın borsasını doğrusu çok çok önemsiyorum ve bu konuda ilgili kurumlarımız, başta Merkez Bankası olmak üzere daha çok çalışmalı, BİST bu noktada çok daha fazla çalışmalı. Çünkü o ayrı bir öz güven verecektir. Altın farklı bir şey."

Bugünkü organizasyonun buluşmanın, taraflar, ülkeler ve insanlık için hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, emeği geçenleri de tebrik etti.

Törenden notlar

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, İKB Başkanı Bandar Haccar ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul ile İslam Kalkınma Bankası arasındaki stratejik işbirliği mutabakat zaptını imzaladı.

Daha sonra ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Canikli, İKB Başkanı Haccar, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben ile Borsa İstanbul Genel Müdürü Osman Saraç, gerçekleştirilen iş birliği için hazırlanan gongu çaldı.

Törende, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Başbakan Yardımcısı Canikli ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ tarafından hediye takdimi yapıldı.

Törende, 15 Temmuz darbe girişimini anlatan belgesel gösterimi yapıldı, Kur'an-ı Kerim okundu.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Borsa İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title