Haberler

Borsa İstanbul Açılış Galası

"Çalışmalarımızı 1-2 hafta içerisinde kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, aracılık sektöründe yeniden yapılanma üzerinde çalıştıklarını belirterek,

"Çalışmalarımızı 1-2 hafta içerisinde kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

Borsa İstanbul AŞ'nin Çırağan Sarayı'ndaki gala yemeğinde konuşan Ertaş, krizin gelişmekte olan ülkeler açısından hem riskler hem de fırsatlar doğurduğunu söyledi.

Ertaş, 2000-2010 yılları arasında gelişmiş ülkelerde finansal varlıklardaki artış oranı sadece yüzde 4 iken, bu oranın gelişmekte olan ülkelerde yüzde 17'lere ulaştığını kaydetti.

Yapılan bir araştırmaya göre 2020 yılında bu oranın yüzde 35'e yükseleceğini dile getiren Ertaş, bunun, dünyadaki finans merkezlerinde bir kayma olacağı anlamına geldiğini, böylece yeni merkezlerin de çıkmasına olanak sağlanacağını vurguladı.

SPK olarak 2013 yılını değişim, 2014 ve sonrasını da hızlı büyüme dönemi olarak hedeflediklerini anlatan Ertaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunun için ihraççı, aracı kurum ve yatırımcı profilinden başlayarak sektörün tüm alanlarında değişim ve dönüşüm başlattık. Bu değişimin ilk adımlarını halka arzlara ilişkin aldığımız kararlar ile attık. İkinci olarak aracılık sektöründe bir yeniden yapılanma üzerinde çalışıyoruz. Çalışmalarımızı 1-2 hafta içerisinde kamuoyu ile paylaşacağız. Amacımız en az bir bankacılık sektörü kadar güçlü bir sermaye piyasası oluşturmak.

Üçüncü olarak ülkemizdeki yatırımcı profili, çoğunluklu olarak bireysel yatırımcılardan oluşuyor. Şu anda toplam portföylerin yüzde 70'i bireysel yatırımcı. Dünyada bu tam tersi. Bugün 10 sene önceki bireysel yatırımcı sayısının da gerisindeyiz."

-"Amacımız tüm ürünleri tek bir çatı altında oluşturmak"-

Ertaş, bir başka düzenleme yapmak istedikleri alanın yatırımcı profili olduğunu belirterek, "Burada da kurumsal yatırımcılara yönelik bir değişimi en kısa sürede gerçekleştireceğiz. Bunun ilk örneğini geçen ay BES'te yaptığımız düzenleme ile gerçekleştirdik" dedi.

Türkiye'de her türlü araçtan oluşan bireysel emeklilik fonu bulmanın mümkün olduğunu aktaran Ertaş, maliyetleri minimize ettiklerini ve performansları yakından takip edeceklerini söylediklerini dile getirdi.

Yakın bir tarihte yatırım fonları için elektronik bir platform oluşturacaklarını belirten Ertaş, en geç 2014 başında Türkiye'deki bütün yatırım fonlarını elektronik platformda alınır satılır hale getireceklerini ifade etti.

Böylece rekabetin artacağını vurgulayan Ertaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir başka değişim düşündüğümüz alan, bütün kesimleri kapsayan bir finansal değişim. Bu değişimde yer alanlardan bir tanesi de borsalarımızın yeniden yapılanması. Yarın sabahtan itibaren Borsa İstanbul yeni yapısıyla yeni pazar ve ürünleri ile karşınızda olacak. Amacımız tüm ürünleri tek bir çatı altında oluşturmak. Takasbank, Merkezi Kayıt Kuruluşu, sukuk gibi pek çok alanda 60 ayrı düzenleme ile bu yıl sonunda bambaşka bir sermaye piyasası ile karşı karşıya kalacaksınız." - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Vahdettin Ertaş Borsa İstanbul Çırağan Sarayı Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title