Haberler

Bornova Oto Tamircileri Odası Mesleki Eğitim Atağını Sürdürüyor

Yaklaşık Bir Buçuk Yıl Önce İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İesob) Desteği ile Bornova Oto Tamircileri Odası Tarafından 3. Sanayi Sitesi'nde Hayata Geçirilen Ar-ge Uygulamalı Eğitim ve Teknoloji Merkezi, Örnek Çalışmalarını Sürdürüyor.

Yaklaşık bir buçuk yıl önce İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) desteği ile Bornova Oto Tamircileri Odası tarafından 3. Sanayi Sitesi'nde hayata geçirilen Ar-Ge Uygulamalı Eğitim ve Teknoloji Merkezi, örnek çalışmalarını sürdürüyor.

Bornova Oto Tamircileri Odası Ar-Ge Uygulamalı Eğitim ve Teknoloji Merkezi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığı bir protokolle, kapılarını meslek lisesi ve mesleki eğitim merkezi öğrencilerine açtı. Protokolün imzalanması amacıyla gerçekleştirilen basın toplantısında söz alan İESOB Başkanı Mehmet Ali Susam, işletmelerin varlığını koruyabilmesinin rekabet edilebilirliğine bağlı olduğunu vurguladı. Bu noktada mesleki eğitimin büyük önem taşıdığına değinen Susam, "Bu ortamda, küçük işletmelerin mevcut teknolojik bilgiyi kullanmaları kendilerini daha güçlü yapacaktır. Hızlı teknolojik gelişmeler, işyerlerinin yönetim biçimini de etkilemektedir" dedi.

Bornova Oto Tamircileri Odası'nın faaliyetlerini başarıyla yürüttüğü Ar-Ge Merkezi'nin, hem oto tamirci esnafına hem de geleceğin esnaf ve sanatkar adayı olan mesleki eğitim öğrencilerine hizmet götürmesinin çağımızın gereği olan bilgi transferi için de örnek olduğunu söyleyen Susam, "Mesleki eğitim alan çocuklarımızın üretimden kopmadan ve teknolojinin getirdiği olanaklardan yararlanarak, piyasa gerçekleri ve ihtiyaçlarıyla örtüşecek bir zeminde eğitim almaları gerekmektedir. İzmir esnaf teşkilatı bu protokolle mesleki eğitim alanında milli eğitim ile birlikte yeni bir vizyon ortaya koyma iddiasını sürdürmektedir" dedi.

Basın toplantısında konuşan Bornova Oto Tamircileri Odası Başkanı Uğur Dömek ise, diğer mesleklerde olduğu gibi otomotiv sektöründe meydana gelen yenilikleri bilmeyen bir sanatkarın mesleğini devam ettirebilmek gibi bir şansı olmadığını, Ar- Ge Merkezi'nin bu anlamda önemli bir adım olduğunu söyledi. Merkezin kurulduğu günden bu yana gerek İzmir'deki sanayi sitelerinde, gerekse diğer illerde faaliyet gösteren oto tamirci esnafı ve meslek yüksek okulu öğrencilerinden oluşan 330 kişiye eğitim verdiğini belirten Dönmek, "Bu protokolün imzalanmasıyla birlikte il içindeki Motor Meslek Liseleri ile Mesleki Eğitim Merkezleri'ne devam eden kalfa ve usta adayları da programdan yararlanabileceklerdir. İl Milli Eğitim ile yaptığımız bu ortak çalışma, okul- sanayi işbirliğinin uygulamadaki güzel ve önemli bir örneği olacaktır" diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, toplantıda yaptığı konuşmada meslek liselerinin önemine dikkat çekti. Türkiye'nin kalkınmasının mesleki ve teknik eğitimin gelişmesine bağlı olduğunu vurgulayan İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, bunun için genel liselerde okuyan öğrenci sayısının yüzde otuz, mesleki liselerde okuyanların sayısının ise yüzde yetmişlere ulaşması gerektiğini belirtti. Sadece Milli Eğitimin değil, sektörün ve diğer kuruluşların da bu bilinçle hareket etmeleri gerektiğini söyleyen Aydoğan, genel liselerde okuyan öğrencilerin de ikinci senelerinde meslek liselerine geçiş yapabildiklerini vurguladı. Bu uygulamanın velilerce de çok iyi anlaşılamadığını belirten Aydoğan, "Geçen yıl ilk uygulama olduğu için velilerimiz durumun tam olarak farkına varmamış olabilirler. Ancak bu önemli bir nokta. Genel liselerde okuyan öğrencilerimiz ikinci sınıftan itibaren mesleki eğitim alabiliyorlar. Eğer maksat çocukları iş güç sahibi yapmak ve üniversite kapılarından kurtarmaksa, çocuklarımızı buralara yönlendirmek zorundayız" dedi. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin bu bilinçle hareket ettiğini söyleyen Aydoğan, bu uygulamalarla öğrencilerin sektörde istihdam edileceğini, sadece teorik değil, öğrendiklerini pratiğe de dökme imkanı bulacaklarını belirtti.

(YB-YK)

06.02.2007 14:49 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title