Haberler

Bolton: "İran, Uluslararası Topluma Karşı Geliyor"

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Bolton, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almayarak uluslararası topluma karşı geldiğini söyledi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Bolton, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almayarak uluslararası topluma karşı geldiğini söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İran'ın nükleer programıyla ilgili hazırladığı raporu BM Güvenlik Konseyi'ne göndermesinin ardından gazetecilere bir açıklama yapan John Bolton, raporun, ABD Başkanı George W. Bush'un da söylediği gibi İran'ın uluslararası yükümlülükleri yerine getirme noktasında tehditkar bir tutum içine girdiğini ve 1696 sayılı BM kararına uymadığını kanıtladığını bildirdi.

Bolton, raporun bir kez daha UAEK'nın yıllar boyu süren çalışmalarına karşın İran'ın nükleer programının barışçıl olduğunu teyit edemediğini belirterek, İran'ın nükleer silah üretme peşinde olduğunu hem istihbarat bilgilerinin hem de kamuya açık diğer raporların gösterdiğini vurguladı.

Bolton, ''Rapora göre İran, BM'nin 1696 sayılı kararına karşın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almamış ve hatta bu faaliyetlerini hızlandırmıştır. Ayrıca rapor İran'ın hala UAEK ile işbirliğine yanaşmadığını ve denetçilerin işlerini yapmasını engellediğini bildirmektedir. İran'ın gerçekten barışçıl bir nükleer programı varsa, o zaman bu tutumunu anlamak mümkün değildir'' diye konuştu.

Bolton, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almayarak uluslararası topluma karşı geldiğini ve rapora göre Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nı (NPT) çiğnediğini belirterek, ''İran, nükleer silah üretme gücüne erişmek istemektedir'' dedi.

Bir soru üzerine Bolton, İran'ın son derece kompleks teknoloji gerektiren uranyum zenginleştirme çalışmalarını, karşılaştığı tüm zorluklara karşın inatla sürdürdüğünü dile getirerek, uranyum metalinin nükleer silah üretiminde kullanıldığını söyledi.

Bolton, İran'a ne tür yaptırımlar getirilmesinin düşünüldüğü ve bunun için ne zaman harekete geçileceğiyle ilgili bir soru üzerine, AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın gelecek hafta ortasında Nükleer Başmüzakereci Ali Laricani ile görüşmesinden önce BM'de bir gelişme olmayacağını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title