Haberler

Böke: 'Chp Örtbasa İzin Vermeyecek'

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke'nin basın toplantısı CHP MYK Toplantısı Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Böke: "Kürsü dokunulmazlığı dışındaki bütün dokunulmazlıkların kalıcı bir şekilde kaldırılmasının daha önemli olduğunu düşünüyoruz.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke'nin basın toplantısı CHP MYK Toplantısı

Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Böke:

"Kürsü dokunulmazlığı dışındaki bütün dokunulmazlıkların kalıcı bir şekilde kaldırılmasının daha önemli olduğunu düşünüyoruz. 'Eğer geçici madde getirilecekse de bu dokunulmazlıklar konusunda samimi davranılarak yolsuzlukların, ihaleye fesat karıştırmanın mümkün olmayacağı bir Türkiye'nin inşası için gelin bakanları da buna dahil ederek, dokunulmazlıkları kaldıralım' dedik. Bu teklifi kabul etmemiş olan ve Türkiye'nin ihtiyacı olan şeffaflaşmayı getirmiyor olan AKP iktidarının kendisidir"

"Türkiye IŞİD tehdidiyle kararlı bir şekilde mücadele etmek zorundadır. Hükümetin görevi sınır güvenliğini sağlamak, örgütün ikmal ve lojistik hatlarını yok etmek ve yurt içi yapılanmasını bitirmektir. Hükümet, vatandaşının can ve mal güvenliğini sağlamakla sorumludur"

"İktidar olduğumuzda, CHP iktidarının ilk bir yılında bütün Türkiye coğrafyasında bütün çocuklarımız ve gençlerimiz için yurtlar kurarak, çocuklarımızı ve yarınlarımızı bu karanlık ellerden kurtaracağız"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Kürsü dokunulmazlığı dışındaki bütün dokunulmazlıkların kalıcı bir şekilde kaldırılmasının daha önemli olduğunu düşünüyoruz. 'Eğer geçici madde getirilecekse de bu dokunulmazlıklar konusunda samimi davranılarak yolsuzlukların, ihaleye fesat karıştırmanın mümkün olmayacağı bir Türkiye'nin inşası için gelin bakanları da buna dahil ederek, dokunulmazlıkları kaldıralım' dedik. Bu teklifi kabul etmemiş olan ve Türkiye'nin ihtiyacı olan şeffaflaşmayı getirmiyor olan AKP iktidarının kendisidir." dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında, parti genel merkezinde toplandı.

Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından, basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Böke, sözlerine, Türkiye'yi savunmak için canlarını feda eden şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileyerek başladı.

Her gün meydana gelen terör olaylarının olağanlaşmasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Selin Sayek Böke, "Hepimiz bu ülkenin bir parçasıyız. Gelen her ölüm haberiyle beraber, hepimiz, hep birlikte eksiliyoruz." ifadesini kullandı.

Ankara Garı'nda meydana gelen terör saldırısına ilişkin basına yansıyan müfettiş raporlarına göre, "Saldırının istihbaratının 25 gün önce alındığını ancak bunun gerekli makamlarla paylaşılmadığını" aktaran Böke, bu istihbarat seçiciliğin sonucunda 109 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Böke, söz konusu olayda çok açık bir istihbarat ve güvenlik açığının bulunduğunu, DAEŞ tehdidine karşı iktidarın ve yetkili makamların gerekli tedbiri almadığını iddia etti.

Kilis'te meydana gelen patlamalarda bazı vatandaşların hayatlarını kaybettiğini, bazılarının ise yaralandığını anımsatan Böke, iktidarın dış politikasının bir güvenlik tehdidi haline geldiğini savundu.

Ankara Garı saldırısıyla ilgili müfettişlerin bürokratik sorumluları ortaya koyduğunu belirten Böke, kendilerine düşen görevin siyasi sorumluları ortaya çıkarmak ve iktidarın hesap vermesini sağlamak olduğunu anlattı.

Türk vatandaşlarının can ve mal güvenliğinin DAEŞ'in insafına bırakıldığını iddia eden Böke, "Türkiye IŞİD tehdidiyle kararlı bir şekilde mücadele etmek zorundadır. Hükümetin görevi sınır güvenliğini sağlamak, örgütün ikmal ve lojistik hatlarını yok etmek ve yurt içi yapılanmasını bitirmektir. Hükümet, vatandaşının can ve mal güvenliğini sağlamakla sorumludur." dedi.

"CHP örtbasa izin vermeyecek"

Karaman'da, iktidar partisinin himaye ettiği bir vakfa ait yurtta çocukların istismar edildiğinin ortaya çıktığını öne süren Selin Sayek Böke, siyasi sorumluluk alacak kadar onurlu olmayanların, kurumsal örtbasla meselenin üzerini kapatmaya çalıştığını vurguladı.

Karaman Valisi ve emniyet müdürünün, devletin ve halkın değil, iktidarın uzantısı oldukları için çocukların istismarına göz yumduğunu belirten Böke, suç ortaya çıkınca yerel gazetelerin tehdit edildiğini, savcıya baskı yapıldığını, gerçek saklanamaz hale geldiğinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'nun çocuklar pahasına yandaş vakıfları koruma telaşına düştüğünü savundu.

CHP'nin bu işin peşini bırakmayacağını, "kurumsal örtbasa" asla izin vermeyeceğini ifade eden Böke, "Bu olay sadece bir kurumsal rezalet ve kurumsal örtbas değildir. Bu olay çocuklarımızın geleceğinin örtbas edilmesidir." diye konuştu.

Böke, çocuklara yapılan bu istismarın bireysel bir suç olmadığını, doğrudan bugünkü iktidar mekanizmasının bir sonucu olarak ortaya çıktığını ileri sürerek, olaylar karşısında AK Parti'nin hem "iktidar" hem de "mağdur" olduğunu kaydetti.

"Vatandaşın geliri 9 bin dolara geriledi"

Beşiktaş'ın Vodafone Arena Stadı'nın hafta sonu açıldığını hatırlatan Böke, "Beşiktaş'ın yeni stadının açılışında hem içimizi acıtan hem de bizi güldüren manzaralara şahit olduk. Gerçekten ibret verici manzaralardı. Tribünlerde Erdoğan oturuyor, etrafında Başbakan, eski Cumhurbaşkanı, bakanlar, bürokratlar, kulüp başkanı ayaktalar. Bu tarafsız açılışta, tamamen tek adamın bitmek bilmeyen egosunu tatmin etmek için koca koca insanların sergilediği bir müsamere izledik. İleride bu otoriter rejimin belgeseli yapıldığı zaman mutlaka bu sahnelere ve fotoğraf karesine yer verilecektir. Acı bir Türkiye tablosu." diye konuştu.

Devlet mekanizmasının bir kişinin keyfine göre yürüdüğünü belirten Böke, bu keyfiyet ve kuralsızlığın kendini ekonomide de gösterdiğini, güvenceli çalışma koşulları yandaş şirketlerin insafına bırakılan emekçilerin Türkiye'nin her yerinde hak aradığını, gaz, cop yediğini ileri sürdü.

Amasya'nın Suluova ilçesinde 220 maden işçisinin yalnızca şekerli su içerek grev yaptığını da anımsatan Böke, CHP'nin madencilerin haklarının savunucusu olmaya devam edeceğini bildirdi.

Böke, ekonomik büyümenin vatandaşın gelirine yansımadığını, vatandaşın, 2007'de 10 bin doların üstünde olan gelirinin, 8 yıl sonra bugün 9 bin dolara gerilediğini öne sürerek, 6 milyon kişinin işsiz olduğunu, 25 yaş altı gençlerin işsizlik oranının dünyada birinciliğe oynadığını savundu.

"TBMM'yi işler kılmak için mücadele ediyoruz"

AK Parti iktidarının oluşturduğu "tek adam yönetimi"nin bu sonuçları doğurduğunu anlatan Böke, şöyle konuştu:

"Fatura daha fazla büyümeden Türkiye'nin tek adam egosundan ve hedeflerine endekslenmiş bu keyfokrasiden bir an önce çıkartılması gerekiyor. Bunun için biz, CHP olarak ilk ve en öncelikli olarak, bu rejim tarafından kasten, tamamen işlevsiz hale getirilmiş olan TBMM'yi yeniden işler kılmak için mücadele ediyoruz. Bu doğrultuda Ensar ve KAİMDER vakıflarında yaşanan olay ve genel olarak çocuk istismarına ilişkin olarak Meclis'te konunun ele alınması için bir komisyon kurulmasına öncülük ettik. Bundan sonra da hem bu meselenin takipçisi olmaya hem de demokrasinin en temel gereği olarak Parlamento'yu her konuda etkin çalıştırmaya, AKP'ye rağmen mücadele etmeye devam edeceğiz. İktidar olduğumuzda, CHP iktidarının ilk bir yılında bütün Türkiye coğrafyasında bütün çocuklarımız ve gençlerimiz için yurtlar kurarak, çocuklarımızı ve yarınlarımızı bu karanlık ellerden kurtaracağız."

Türkiye'nin Kürt meselesinin çözüleceği, terörün yok edilmesini sağlayacak, toplumsal barışı kalıcı kılacak zeminin meşru ve demokratik TBMM zemini olduğunu anımsatan Selin Sayek Böke, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ne Türkiye'nin terör sorunu salt güvenlikçi yöntemlerle, kentleri yıkarak çözülebilir ne de Türkiye'nin Kürt meselesi ve demokrasi sorunu çözümün anahtarını bir terör örgütüne ve içi belli olmayan süreçlere teslim edilebilir. CHP olarak biz bu meselenin çözümü için gereken her adımı atmakta, kendi üzerimize düşen siyasi sorumluluğu yerine getirmekte ve inisiyatif almakta ısrarcı olduk ve olmaya da devam edeceğiz."

Böke, CHP heyetlerinin, Mısır, İsrail ve Filistin başta olmak üzere temaslarda bulunarak, Türkiye'yi refaha ve huzura kavuşturmak için bugünden gayret gösterdiğini belirterek, muhalefetin toplumsallaştırılması ve kalıcı kılınması için yaptıkları bölgesel buluşmalara devam edeceklerini kaydetti.

"Meclis içinde tartışılıp, konuşulmalı"

Böke, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "AK Parti'nin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili teklifine yönelik tavrınız ne olacak?" sorusuna Böke, şu yanıtı verdi:

"Yapılan teklifler kabul edilmediğinde eğer bir şeyden kaçıldığı düşünülüyorsa, CHP'nin verdiği nice teklife ret oyu veren AKP'nin kaçtığının itirafıdır. CHP dokunulmazlıklar konusunda hep çok açık bir tutum sergiledi. Kaçak güreşen iktidara da 'gelin, hodri meydan' dedi. Dokunulmazlıklar zırhının arkasına saklanma ihtiyacı olmayanlar olarak bizler, kürsü dokunulmazlığı dışındaki bütün dokunulmazlıkların kalıcı bir şekilde kaldırılmasının daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Eğer geçici madde getirilecekse de bu dokunulmazlıklar konusunda samimi davranılarak yolsuzlukların, ihaleye fesat karıştırmanın mümkün olmayacağı bir Türkiye'nin inşası için gelin bakanları da buna dahil ederek, dokunulmazlıkları kaldıralım dedik. Bu teklifi kabul etmemiş olan ve Türkiye'nin ihtiyacı olan şeffaflaşmayı getirmiyor olan AKP iktidarının kendisidir."

"Güneydoğu'da valilerin yetkilerinin askere devredilmesi söz konusu. Bu konudaki görüşünüz nedir?" sorusu üzerine Böke, sorunların hepsinin TBMM'de çözülebileceğini vurgulayarak, "Meclis'te ortaya konacak olan sorun çözüm paketlerinin içerisinde eğer bir sıkı yönetim ihtiyacı, farklı müdahale ihtiyacı varsa bunun yine demokratik bir şekilde Meclis içerisinde tartışılarak, konuşularak yapılması gerektiğinde CHP çok açık oldu." dedi.

Kişisel verilerin sızdırılması

Böke, Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok başkanlığında bir heyetin yarın Kilis'e giderek incelemelerde bulunacağını bildirdi.

"Kişisel verilerin sızması konusunda CHP il teşkilatının işaret edilmesine" ilişkin bir soruya da Böke, "Açıklama yapmaya değecek kadar somutlaştırılmış ve paylaşılmış bir konu değil. Bu birkaç yıl öncesine dayanan, veriler sızdırıldıktan sonra bununla ilgili tutuklamalar yapılmış bir durum. Bunu yeni mağduriyetler yaratmak için ve ileride yapılacak seçimlerde bilgi paylaşımını sınırlandırmak için bir malzemeye çeviren AKP'nin bunu yapmasına izin vermeyeceğiz." yanıtını verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Selin Sayek Böke AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

title