Haberler

Boğaziçi Gençlik Zirvesi

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Turhan: "Kendine aşırı güvenli ve geleceği göremeyen insanoğlu, kısa dönemli çıkarlar için uzun dönemi tehlikeye atacak şeyler yapabiliyor. Bunun için sür...

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, "Kendine aşırı güvenli ve geleceği göremeyen insanoğlu, kısa dönemli çıkarlar için uzun dönemi tehlikeye atacak şeyler yapabiliyor. Bunun için sürdürülebilirlik çok önemli" dedi.

Turhan, Boğaziçi Üniversitesi Gençlik Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, kendisinin okuduğu dönemde teknolojinin imkanlarını anlatarak, dünyanın kısıtlarından ister istemez etkilenildiğini kaydetti.

Şu andaki teknolojik imkanlar açısından gençlerin kesinlikle kendilerinden daha iyi olacağını ifade eden Turhan, şunları söyledi:

"Sadece ihtiyaç duyduğunuz şey, geçmiş dönemin tecrübesinden yeri geldiğinde istifade etmek gerekiyor. Gençlik ve sürdürülebilirlik birbirinden ayrılamaz kavramlardandır. Sürdürülebilirliği gençlerin anlaması, 60 yaşındaki insanın anlamasından daha kolay. Sürdürülebilirlik deyince önümüze toplumsal, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik alanları çıkıyor. Dünya insanların yerleşik hayata geçmesinden itibaren aşağı yukarı 5 bin yıl boyunca kişi başına milli gelirin çok az arttığı dönemden geçti. 18. yüzyılılın başından itibaren kurumsal ve yapısal değişiklikler yaşandı. Son 50 yılda insanoğlunun eliyle dünya coğrafyasında nasıl değişiklik yapıldığını gördük."

Turhan, insanların kibir ve kendine aşırı güven gibi iki eksikliğinin bulunduğunu belirterek, "Elimize büyük güç geçince bazen iyi şeyler yapmıyoruz. Bu kötü şeylerin yanına kısa dönemli bakışı da ekleyelim. Kendine aşırı güvenli ve geleceği göremeyen insanoğlu, kısa dönemli çıkarlar için uzun dönemi tehlikeye atacak şeyler yapabiliyor. Bunun için sürdürülebilirlik çok önemli" diye konuştu.

"Sermaye piyasaları parlak fikri olan girişimciye katkı sağlar"

Turhan, sürdürülebilirlik kavramının sadece finansal tablolardaki başarıyla ölçülmediğini dile getirerek, "Bunun yanında toplumsal ve çevresel sürdürülebilirliğine de bakacağız. Dürüst olacağız. Dürüstlüğü sağlamak için şeffaflık, hesap verme yükümlülüğü gerekiyor. Bunun adına da kurumsal yönetişim deniliyor. Dürüst şeffaf ve hesap vermeye hazır olacaksınız. Küreselleşme ile gelişmiş ülkelerin dışındaki ülkelerin üretim kapasitesi arttı. Küreselleşme bizi birbirimize daha çok bağladı" şeklinde konuştu.

Katılımcı, açık, özgürlükçü ve başkasına saygılı küresel yapıların kurulması gerektiğini ifade eden Turhan, "Sermaye piyasalası olmasaydı Apple, Microsoft, Facebook gibi markalarının hiçbiri olmazdı. Sermaye piyasaları parlak fikri olan yeni girişimciye katkı sağlar. Borsa İstanbul olarak sürdürülebilirliğe önem veriyoruz" dedi.

Açılış konuşmasının ardından Turhan, farklı üniversitelerden gelen öğrencilerin "sürdürülebilirlik" konulu paneline moderatörlük yaptı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Borsa İstanbul İbrahim Turhan Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title