Haberler

Boeing, Ses Hızını 5 Kat Aşacak Yeni Jet Üretecek

Güncelleme:

Boeing, yeni hipersonik konsepti Son of Blackbird jetiyle sesten beş kat fazla hıza yani Mach 5 düzeyine ulaşmayı planlıyor.

Boeing, 1960'lı yıllarda başlatılan ve ABD Hava Kuvvetleri'nin Blackbird SR-71 ismiyle bilinen casus uçak programının devamı niteliğindeki yeni konseptini tanıttı. Lockheed tarafından geliştirildikten sonra 1998 yılında son verilen Blackbird SR-71 programı uçakları 3.3 mach yani saatte 3.540 hıza ulaşarak ses hızının 3 katına çıkabiliyordu. Boeing'in hedefi ise 5 mach yani sesten 5 kat fazla olan 6.174 km hıza ulaşabilen bir uçak geliştirmek.

PROJE İKİ AŞAMALI OLACAK

Florida eyaletinin Orlando şehrinde düzenlenen bir forumda tanıtılan konseptle ilgili Boeing hipersonik uçak teknolojisinden sorumlu başuzman Kevin Bowcutt, "Mach 1 kalkışından Mach 5'e hızlanan bir uçak geliştirmek gerçekten çok zor." açıklamasında bulunurken geliştirme sürecinin iki aşamadan oluşacağı belirtildi.

İlk aşamada F-16 boyutlarında tek motorlu öncü bir modelle tasarımın uygunluğunun test edileceğini belirten Boeing yetkilileri, sonrasında çift motorlu, tam ölçekli operasyonel bir araç geliştirileceğini duyurdu.

Dolayısıyla Son of Blackbird selefi SR-71 ile muhtemelen benzer ölçülerde, yani yaklaşık 33 metre uzunluğunda olacak.

X-43 VE X-51 DENEYİMLERİNDEN FAYDALANACAK

Boeing'in yeni hipersonik konsepti olan sesten 5 kat hızlı Son of Blackbird geliştirme sürecinde deneysel ve insansız çalışan X-43 ve X-51 Waverider hipersonik tecrübelerinden de faydalanması bekleniyor

NASA için Hyper-X olarak bilinen hipersonik projesi kapsamında geliştirilen ve 9.6 mach hıza ulaşabilen X-43 programı 2013 yılında iptal edilmişti.

2005 yılında ABD Hava Kuvvetleri, NASA, Boeing ve Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) ile birlikte geliştirilen X-51 ise başarısız 2 denemeden sonra ilk uçuşunu 6 dakika havada kalarak 2010 yılında tamamlayabilmişti. 2013 yılında ise Mach 4.8 hızında 210 saniyeliğine havada kalarak rekora imza atmıştı.

PROJE ONAY ALABİLMİŞ DEĞİL

Fakat, X-51 bu uçuşu seyir halindeki daha büyük bir uçaktan bırakıldıktan sonra roket beslemesiyle gerçekleştirebilmişti. Proje de bu nedenle halen onay alabilmiş değil.

Boeing, önlerindeki en büyük engelin kendi gücüyle havalanacak ve Mach 1 seviyesine ulaştıktan sonra Mach 5 ve üzerine çıkmak olduğunu belirtiyor. Ardından yavaşlama ve iniş geliyor ki bunun daha da zor olabileceği düşünülüyor.

ABD'li üreticinin bu nedenle geleneksel turbojet bir uçakla önce Mach 3 düeyine çıkması ardından konfigürasyonu değiştirerek Mach 5 ve üzerini test etmesi olası.

Öte yandan Lockheed de kendi üretimi olan SR-71'in yeni jenerasyonu olacak SR-72 ile Boeing'e rakip olacak.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Orlando Magic Florida Boeing Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title