Haberler

Boeing'in Katlanabilir Kanatlara Sahip Uçakları 2020'de Gökyüzünde Olacak

Güncelleme:

Boeing, kanat genişliği nedeniyle mevcut havalimanlarındaki standart terminallere sığmayacak olan uçakları için katlanabilir kanat teknolojisi kullanılacak.

Boeing'in popüler ticari jet serisi 777, yeni çıkacak 3. serisinde bir ilke imza atıyor. ABD Federal Havacılık Kurulu (FAA) teklif edilen tasarımları onayladı. 3. jenerasyon Boeing 777 uçaklarının yeni tasarımla birlikte kanatları katlanabilecek.

TİCARİ UÇAKLARDA BİR İLK OLACAK

Katlanabilir kanat teknolojisi bazı askeri uçaklarda kullanılıyor ancak ticari yolcu taşımacılığında bir ilk olacak. Nedeni ise yeni seri Boeing 777 modellerinin çok büyük olması ve havalimanlarındaki standart terminal genişliğine uymaması.

YAKIT TASARRUFU SAĞLIYOR

Boeing 777'nin tam kanat genişliği 71.62 metre bu ölçü 787 serisinde 60.04 metre, 737'lerde ise 35.66 metre. Dolayısıyla uçaklar indikten sonra mevcut havalimanlarına uyumu için kanatların katlanabilmesi gerekiyordu. Kanatlar katlandıktan sonraki genişlik değeri 64.9 metreye düşüyor.

ABD merkezli havacılık devinin böyle bir uçak tasarlamasının başka nedenleri de var. Karbon fiberden yapılan uzun kanatlar yakıt açısından çok daha verimli. Eski bir Hava Kuvvetleri pilotu olan ve North Dakota Üniversitesi Uzay Bilimleri Bölümü'nde doçent olarak çalışan Gary Ullrich bu durumu uzun kanatların hava direncini düşürmesiyle açıklıyor.

Ullrich'e göre uzun tasarım kanat uçlarında oluşabilen türbülansları ve girdapları azaltarak havadaki sürtünmeyi azaltıyor ve böylelikle yakıt tasarrufu sağlıyor. Dolayısıyla maliyetleri de azaltıyor.

SADECE YERDEYKEN KATLANACAĞININ SÖZÜNÜ VERDİ

Havacılık Uzmanı Gary Ullrich, "Kısa ve kalın kanatları olan bir savaş uçağını düşünün ve bunu planörle kıyaslayın. Jetin kısa kanatları daha büyük girdaplar ve haliyle de planöre göre daha büyük girdap ve direnç yaratıyor. Boeing 777'yi bir nevi planöre dönüştürmeye çalışıyor. Aynı yüzey alanına sahip olan özdeş iki uçaktan uzun kanatlı olanının karşılaşacağı hava direnci kısa olana göre daha az olur ve daha verimli çalışır." dedi.

Boeing'in gelmiş geçmiş en verimli ikiz motorlu ticari jet olarak nitelediği yeni 777 için FAA bazı garantiler istemişti. Bunlardan ilki katlanabilir kanat özelliğinin uçak sadece yerdeyken kullanılabilir olması ve diğeri de katlanma noktalarında yakıt depolanmaması.

2020 YILINDA İLK UÇUŞ

FAA, uçak hava seyir halindeyken kanatların katlanması ya da kanatlardan doğru pozisyonda değilken uçağın kalkışa çabalaması durumunda sonuçların felaket olabileceğini düşünüyor.

Boeing, yeni nesil 777 serisini de tıpkı eskisi gibi 777-8 ve 777-9 olarak piyasaya sürecek ve yolcu kapasitesi de 375 ila 425 kişi arasında değişecek. Yeni nesil 777 programının yürürlüğe girerek uçuşa başlaması için belirlenen tarih ise 2020.

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

Komik - İlginç Teknoloji Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (15)

modernizim:

akp lilerin hayal edemiyeceği gerçek projeler, ince başkan olduğunda 28 yıllık akp nin geri kalmışlığına son verecek.

10
9
yanıtYanıtla
elm:

Bana hiç bisey yapamiyacakmis gibi geliyor. Ama yapmasını cok isterdim

yanıt0
yanıt0
1 i ,:

Habere bak gene, habere... 1- Yakit tasarrufu sagliyormus, ama yere inis yaptikdan sonra kanatlar katlaniyormus..Yani havada degil de, yerde dolasirken mi yakit tasarrufu sagliyormus ? 2- Mevcut kanat genisliklerini tekrar okuyun, sonra katlandikdan sonrakini okuyun..Kac metre fark ediyor ? Yahu bunlar son zamanlarda ya yalan haber yapiyorlar, ya da bu haber dogruysa bile , haberi yanlis yaziyorlar..

13
5
yanıtYanıtla
Truth:

Doğru oku. Yakıt tasarrufu havada yapıyor tabiki.

yanıt0
yanıt0
Batuhan:

O kadar anlamışsın ki. Cahil. Havada açık olatak daha geniş kanat ile uçuyor. Belirli bir kanat genişliğine kadar uçaklar hangara sığdığı için normalde 65 metreden geniş olmuyor. Bunlarda hangara girebilsin diye yapmışlar. 6 metre farkediyo hem. 2 katlı bir binanın yüksekliği 6 metreden daha azdır. Haberin olsun.

yanıt0
yanıt0
Ilginc teori:

millet neler yapıyor nerelere geldi bizde din iman tartışıp o türk bu kürt diye birbirimizi yiyelim yazık.

16
1
yanıtYanıtla
VECIHI:

sör- vay - vır izlemeye devam ileri görüşsüz vizyonsuz, misyonsuz insanlar topluluğu.

15
1
yanıtYanıtla
KARİM:

Şerefsizim benim aklıma gelmişti !!!!

8
0
yanıtYanıtla
konak:

İncenin projelerinden başkan olunca tüm uçaklarımız bu şekilde olacak. Enerji tasarrufu sağlanacak, tasaarruf edilen paralarla fakire fukaraya yardım edilecek.

2
5
yanıtYanıtla
Wwwwww:

Hamd olsun ki , katlanabilir karton kutu yapabiliriz dahda gelisecegimize kimsenin kaygısı olmasin

2
5
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title