Haberler

Bodrum'dan O Plana Eleştiri

Muğla'nın Bodrum Kent Konseyi'nce yapılan olağanüstü genel kurulda toplantıya katılan 39 sivil toplum kuruluşu ile bazı siyasi partilerin üyeleri, ülke genelini ilgilendiren ve bazı bölgelerin sit derecelerini düşüren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Doğal Sit Alanları Uygulama Öneri...

Muğla'nın Bodrum Kent Konseyi'nce yapılan olağanüstü genel kurulda toplantıya katılan 39 sivil toplum kuruluşu ile bazı siyasi partilerin üyeleri, ülke genelini ilgilendiren ve bazı bölgelerin sit derecelerini düşüren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Doğal Sit Alanları Uygulama Öneri Planı'nı eleştirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve onaylanmak için ilgili kurumların bilgisine sunulan 'Doğal Sit Alanları Uygulama Öneri Planı'nın tartışmak için Bodrum Kent Konseyi tarafından ilçedeki sivil toplum kuruluşları üyeleri ile siyasi partilere çağrı yapıldı. Belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 400 kişi, kurula katıldı. Herodot Kültür Merkezi'ndeki toplantıda, Bodrum Belediye Başkan Yardımcıları Taner Uysal ile Dursun Göktepe de yer aldı. Toplantıda bakanlığın planında; bazı bölgelerin 1 ve 2'inci derece sit alanından 3 ve 4'üncü derece sit alanına dönüştürülmesi fikri tepki topladı. Kent konseyi yönetim kurulu üyesi Yaman Olgan ve Nuran Yüksel, toplantıyı yönetti.

"GÖKOVA'NIN KALBİNE HANÇER"

İlk olarak konuşan Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Cevat Kalfa, "Esas sorunlardan biri Gökova'yı bekleyen tehlike. Bu bölgede yapılan SİT irdelemesinde Türkiye'de ilk defa denizi de içine alan bir çalışma söz konusu. Bütün sahil ikinci derece SİT alanı oluyor. Bu plan bu haliyle onaylandıktan sonra bundan önce yapılan yüz binlik, yirmi beş binlik planlar da dahil binlik planlara kadar her şey değişmek ve taslak plana uygun hale getirilmek zorunda kalacak. Sonuç olarak bu alanlar hazine arazisi yani devletin. Bu değişim vatandaşa değil devletin bütçesine hizmet ediyor. Tüm Bodrum'a sesleniyorum; Bodrum halkının buna bir eylem dahilinde direnmesi gerekiyor. Bodrum halkını eylem yapmaya, sokağa çıkmaya çağırıyoruz. Gökova'nın kalbine hançer saplayacak bu plana dur demek zorundayız" dedi.

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu ise plan hazırlanırken yerel yönetimden kimsenin bilgisine başvurulmadığını belirterek, "Dikkat çeken özelliklerden bir tanesi hazine ve orman arazisinin yapılaşmaya açılıyor olması. Yapılaşmaya açılmak istenen alanlarla RES yapılmak istenen alanlar birbiriyle çakışıyor. Bu harita RES'lerin yapılmasını kolaylaştıracak bir harita. Biz belediye olarak Bodrum'da yaşayan halkın arkasında olmadığı hiçbir oluşumun yanında olmayacağız" dedi.

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu ise kırmızı çizgilerinin aşılması halinde hukuk yoluna başvuracaklarını belirterek, "Bizim şimdiye kadar sahillerle ile ilgili yaptığımız araştırma ve bilgi birikimimiz var. Sahillerdeki birçok yerin sit derecelerinde ciddi değişme var biz bununla mücadele edeceğiz. Bizim de kırmızı çizgilerimiz var. Eğer bunlar aşılıyor ise biz de hukuki yolara başvuracağız" diye konuştu.

Ak Parti Bodrum İlçe Başkanı Macit Gündoğdu, bu konuda Büyükşehir Belediyesi'ndeki siyasi parti gurubunun alacağı kararların arkasında olacaklarını kaydetti. Halkın artık imar konusunda belediyelere güvenmediğini belirten AK Partili Macit Gündoğdu şunları söyledi:

"Biz her şeye karşıyız mantığının arkasında olamam, şahıs olarak söylüyorum bunu. Çünkü bilimsellikten uzak hiçbir çalışma bizim prensibimiz değildir. Kissebükü için yıllardır aynı şey söyleniyor. Bu duygu sömürüsünden başka bir şey değildir. Ancak bugün Bodrum'da yaşarken şunu da görüyoruz; belediyelerimize olan güvenimiz azalmıştır. Yeşil alanlarınız, deniz kenarlarınız bu imar planlarında belirtilmediyse, yoğunluklarını belirtilmediyse, kurt puslu havayı sever. Bu puslu havada yararlanacak olan rant sahipleridir."

CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen ise Bodrum'da imar planı yetkisinin yüzde 50'sinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda olduğunu ifade ederek, Ankara'dan gelen müteahhitlerin imar konusundaki taleplerini kolaylıkla halledebildiğine dikkati çekti. Akdam'da katı atık bertaraf tesisi yapımıyla ilgili AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk'ün ağaçlara sarılmasına atıfta bulunan Seymen, "AKP Muğla Milletvekili Nihat Bey, ağaçlara sarılmıştı; doğayı koruyoruz diye. İşte bak bütün doğayı açıyorsunuz. Hani yeşili koruyordunuz? Ben şimdi Nihat Beyi bekliyorum buraya. Şimdi yeni rant alanları açarak buradan para devşirme peşinde hükumetimiz. Maalesef kaynak kalmadı. Bodrum'u bunlara kurban etmeyeceğiz. Hep birlikte Bodrum'u korumak için mücadele edeceğiz" dedi.

"YAĞMA PLANININ ÖNÜ AÇILIYOR"

Mimarlar Odası Muğla Şube Başkanı Osman Köseoğlu ise oda olarak bilimsel verilere dayanan bir çalışma hazırladıklarını belirterek, bilgi kirliliğine dikkati çekti. Planı cinayet olarak nitelendiren Köseoğlu, "Kendimizi daha sonra bu planlara itiraz ederiz diye avutmayalım. Bundaki amaç bellidir. Buraları yapılaşmaya açmak istiyorlar. Yağma planının önü açılıyor. Muğla, Bodrum birlikte mücadele etmek zorunda. Küçük parsellerin üzerine yapım izni verilmiyor, bu bilgi doğru değil" diye konuştu.

Bodrum Kent Konseyi Başkanı ve Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz ise toplantının sonunda DHA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 Kasım'da Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağı olağan meclis toplantısına konsey ve Bodrumlu STK'larla katılıp, bakanlığa planın iptali yönünde görüş bildirilmesini isteyeceklerini vurguladı

Toplantıda 18 konuşmacı yer alırken, yaklaşık 2.5 saat sürdü. Oylamada AK Parti İlçe Başkanı Gündoğdu'nun ret oyu kullanmadığı görüldü. Ayrıca bu konuda yapılacak tüm çalışmaların ve eylem planlarının Bodrum Kent Konseyi yürütme kurulu üyelerince yapılması için yetki verilmesi karşı oy çokluğuyla kabul edildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

AK Parti Gökova Bodrum Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title