Haberler

Bodrum'da Bulunan Vantuz Balığı Bir İlk Oldu

Güncelleme:

Tropik bölgeler ve okyanuslarda yaşadığı belirtilen vantuz balığı, Bodrumlu balıkçıların oltasına yakalanınca, gerek üstündeki izler gerekse büyüklüğü ile şaşkınlığa neden oldu.

Amatör balıkçı, evli ve iki çocuk babası 54 yaşındaki Mustafa Yıldızhan'ın Yalı Mahallesi Gerenkuyu Mevkii'nde kıyıdan attığı oltaya takılan 90 santimetre uzunluğundaki vantuz, kafaları karıştırdı. Muğla Su Ürünleri Müzesi 'daha önce görülmemişti' açıklamasını yaptı.

"10 YAŞINDAN BERİ BALIK AVLARIM, BÖYLESİNİ GÖRMEDİM"

Bölgede doğup büyüdüğünü ve uzun süredir balıkçılık yaptığını belirten Yıldızhan, "10 yaşından beri burada balık avlarım, bu tür balık görmedim. Balığı tanıdığımız bütün balıkçılara gösterdik onlar da tanımadı." dedi.

"BAŞININ ÜSTÜNDEKİ İZLERE ŞOK OLDUK"

Yıldızhan, balığı bulduklarında zehirli olup olmadığından şüphelendiklerini söyledi. Üstündeki izlerin ise başlı başına bir merak konusu olduğunu belirterek, "Başının üzerinde ayakkabıyla basılmış gibi izler var, görünce şok olduk" dedi.



"KIZILDENİZ'DEN GEMİLERE TUTUNARAK GELMİŞ OLABİLİR"

İncelenen balığın türünün vantuz olduğunu söyleyen Deniz Ticaret Odası Bodrum Yönetim Kurulu Üyesi kaptan Arif Yılmaz ise "Köpek balığı, balina, su kaplumbağaları ve gemilerin üzerine yapışarak hareket eden bu balığı denizlerimizde ilk kez görüyoruz. Cebelitarık veya Kızıldeniz'den giren büyük balina köpek balıkları veya gemilere tutunarak sıcak sulardan okyanuslardan bölgemize gelmiş olabilir." açıklamalarını yaptı.

MÜZEYE GÖNDERİLDİ; BİR İLK OLDU

"Denizlerimizde yaşayan ve üreyen bir cins değil" diyerek sözlerine devam eden Yılmaz, "Belki vardı ama oltaya ilk kez takıldı ve karaya çıktı. O nedenle insanlarımız ve balıkçılar şaşkına döndü. Balığı incelenmesi ve ardından müzede yer alması için hocalarımız ile görüştük. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesindeki Su Ürünleri Müzesi'ne gönderdik. Orada sergilenecek. Müzemizde bu cins bir balık örneği yoktu" dedi.

SICAK SULARIN YAPIŞKAN BALIĞI: VANTUZ NEDİR?

Vantuz balığı, sıcak tropik bölge denizlerinde, genellikle okyanuslarda yaşayan simbiyotik bir canlıdır. Simbiyotik yaşam canlılar arası ortak yaşam ilişkileridir. Birbirine benzemeyen, iki veya daha fazla sayıda organizmanın, birbirine daima yarar sağlama zorunluluğu olmaksızın, geçici veya sürekli bir şekilde yürüttüğü birlikte yaşam biçimine denir.

ULAŞIMI 'BEDAVAYA' GETİRİYOR

Dolaşmak için bir beden veya hareket eden herhangi bir aracı kullanır. Başındaki tutunma vantuzu ile köpekbalığı gibi iri balıklara ve gemilere yapışarak kendini taşıtan bir balık türüdür. Denizciler arasında yapışkan balığı da denir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bodrum Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title