Haberler

Bodrum'da Katı Atık Merkezi İnşaatına 'Leleg' Engeli

BODRUM'da yapılan katı atık düzenli depolama tesisi inşaatının yol açma ve temel atma kazılarında, Leleg uygarlığına ait olduğu tespit edilen çeşitli kalıntılar bulunduğu ileri sürüldü.

BODRUM'da yapılan katı atık düzenli depolama tesisi inşaatının yol açma ve temel atma kazılarında, Leleg uygarlığına ait olduğu tespit edilen çeşitli kalıntılar bulunduğu ileri sürüldü. Kaymakamlığın talimatıyla inşaat çalışmaları durdurulurken, yetkililer alanda inceleme başlattı.

Muğla Büyükşehir belediyesi tarafından Bodrum'un Sazköy Mahallesi Akdam Mevkii'ndeki 100 hektarlık ormanlık ve hazine arazisi üzerine yapımına başlanan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi inşaatının yol açma ve temel atma kazılarında, dün Leleg uygarlığına ait olduğu tespit edilen çeşitli kalıntılar bulunduğu söylendi. Yaklaşık 7.5 milyon Euro'ya mal olacak ve 1 ay önce başlayan çalışmalarda, iş makinalarının çalıştığı alanda eserlerin bulunması üzerine çalışmalar Kaymakamlık talimatıyla durduruldu. Leleg dönemine ait sur duvarları, su sarnıçları, bina kalıntıları ve mezarlara rastlanan bölgede, Bodrum Su altı Arkeoloji Müzesi arkeologları inceleme başlattı. Konudan haberdar olan köylülerde bölgeye gelerek eserleri görmeye çalıştı.

Sazköy Mahallesi sakinlerinden Durmuş Yılmaz, "Bu bölgenin arkeolojik ve doğal sit alanı olduğunu belirterek, en başından beri buraya katı atık merkezi yapılmasını önlemek için çeşitli başvurular ve eylemler yapmıştık. İş makinaları girilemeyen araziye girip, hafriyata başlayınca, 2 bin 400 yıllık uygarlığın kalıntıları gün ışığına çıktı. Tarihin korunmasını yağmalanması mı katık atık tesisi yapılması mı önemli, şimdi karar versinler. Katı atık tesisini her yere yapabilirler ama bu eserlerin bir örneğini her yerde bulamazlar" dedi.

İş makinalarından sorumlu şantiye şefi Hüseyin Duman ise "Kaymakamlıktan yapılan aramayla, çalışmayı durdurmamız ve eserlerin bulunduğu bölgelere 10 metreden fazla yaklaşmamamız istendi. Çalışmaları durdurduk, ardından arkeologlar gelip bölgede inceleme yaptı" dedi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili ise alanda arkeolojik arama tarama faaliyetinin devam edeceği, yapılacak haritalamanın bitmesinin ardından rapor halinde Muğla Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğü'ne iletileceğini, daha sonra inşaatın devam edip etmeyeceğine karar verileceğini söyledi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin de konuyla ilgili yazılı açıklama yapacağı belirtildi.

- Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bodrum Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title