Haberler

Bodrum' da Kadın Paneli

ESKİ Devlet Bakanı Önay Alpago, Türkiye'nin bugün kadına uygulanan şiddette, tecavüzde dünya birincisi olduğunu belirterek, 'Dünya birinci isek, bunu önlemenin yolu her şeyden önce devletin caydırıcı önlemler almasıdır.3 milyon 800 bin çocuk imam nikahı ile evlendirilmiştir.

Alpago 'TÜRKİYE KADRINA ŞİDDETTE DÜNYA BİRİNCİSİ

ESKİ Devlet Bakanı Önay Alpago, Türkiye'nin bugün kadına uygulanan şiddette, tecavüzde dünya birincisi olduğunu belirterek, 'Dünya birinci isek, bunu önlemenin yolu her şeyden önce devletin caydırıcı önlemler almasıdır. 3 milyon 800 bin çocuk imam nikahı ile evlendirilmiştir. Başka nasıl gelin olur 13 yaşındaki bir çocuk dedi.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Bitez Beldesi'nde 'Gelecek Biziz, Biz Geleceğizö konulu panelde Türkiye'de kadına ve çocuklara karşı uygulanan şiddet sorgulandı. Ambrossia Otel'de, Bitez Turistik İşletmeciler Derneği (BİDER) ve Bitez Belediyesi tarafından düzenlenen panele, Yeditepe İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Eski Devlet Bakanı Önay Alpago, şair ve yazar Gülsüm Cengiz, son zamanlarda kadına şiddete karşı çalışmaların içinde yer alan sanatçı Ege konuşmacı olarak katıldı. Gazeteci Sinan Karahan'ın yöneticiliğini yaptığı paneli izleyenler arasında Bitez'in CHP'li Belediye Başkanı İbrahim Çömez de yeraldı.

Eski Devlet Bakanı Önay Alpago, çocukların geleceği değiştirmek ve güzelleştirmek için büyütülmesi gerektiğini söyledi. Çocukların yarının kadın ve erkekleri olarak çok farklı sorumlulukları, görevleri ve bilinçleri olacağını kaydeden Alpago, 'Bu ülkeye karşı da sorumlulukları olacak. Ülkemizde küçük yaşta evlendirilen çocuk gelinler var. Bir an için empati yapalım, kendi çocuklarımızı düşünelim. Çocuklar 13 yaşında telli duvaklı gelin olup, 14 yaşında anne oluyor. O yaşlar, en çok anne ve çocuk ölümlerinin yaşandığı yaşlardır. ya anne ölüyor ya da bebek. ya da dünyaya gelen bebek sağlıksız büyüyor. Anne o kadar acemi ki, daha sokakta bebekle oynaması gerekirken, kucağına aldığı bebeğe bakamıyor ve büyütemiyorö dedi. Alpago, çocukları bilinçlendirmek için öncelikle anne, baba, öğretmenler ve eğiticilerin kitaplar okuması, çocukların haklarını iyi anlaması ve aktarması gerektiğini ifade etti.

ÇARPICI RAKAMLAR

Türkiye'deki gerçeği gözler önüne sermek amacıyla çocuk gelinler ve kumalarla ilgili çarpıcı rakamlar veren Alpago, 'Türkiye bugün kadına uygulanan şiddette, tecavüzde dünya birincisi. Dünya birinci isek, bunu önlemenin yolu her şeyden önce devletin caydırıcı önlemler almasıdır. 3 milyon 800 bin çocuk imam nikahı ile evlendirilmiştir. Başka nasıl gelin olur 13 yaşındaki bir çocuk Bu imamlar hakkında hangi tahkikat ve takibat yapılmıştır. Hakkında suç duyurusunda bulunuldu mu Meclise bu soru önergeleri verildi. Bunu çözemiyorsak biz daha çok milyonlarca çocuğumuzun gelin olmasına seyirci olacağız. Bugün bilinen rakamlarla, 186 bin kadın kumadır. Çok sayıda kadın şiddet görüyor, cinsel tecavüze ve şiddete uğruyor. Bunların yasalarla cezaları yükseltilmezse, ibret olacak cezalar verilmezse, sadece gazete haberlerinde bir okur geçersek, hafifletici sebeplerle, takım elbise giydi diye iyi hallerle, yargı insan vicdanına sığmayan adaletlerle cezalandırılıyorsa, biz daha çok panellerde konuşuruzö dedi.

PROJE İÇİNDE YERALIYOR

Sanatçı Ege ise şiddet gören kadınların, çağrı ve yardım hatları sayesinde yardıma ulaşabildiğini belirtti. Türkiye'de kadına şiddeti mazur gösteren bir sistem bulunduğunu savunan Ege, 'Türkiye'de her 100 kadından 95'i bir şekilde şiddet görüyor. Şiddet gören kadın istese de istemese de aynı tepkiyi çocuğuna da yansıtıyor. Şiddet gören kadına ve çocuklara yönelik rehabilite ve koruma anlamında yasal anlamda destek vermek amacıyla devlet tarafından uygulanan bir proje içinde ben de yer alıyorum. Çocuklarımıza saygıyı öğretmenin her konunun temelinde yer aldığını düşünüyorumö dedi.

BİRLİKTE OKUYUN

Şair ve yazar Gülsüm Cengiz de, çocuklara küçük yaşta kitap okuma alışkanlığı kazandırılması gerektiğini, bunun için de anne ve babanın çocuklarla birlikte okuması gerektiğini belirtti. Cengiz, 'İlk önce 15 dakika ile başlayın. Zamanla bu süre artacaktır. 100 yıl önceki yazarların, dillerini 8 yaşındaki bir çocuktan anlamasını beklemeyiz. Çağdaş, günümüz yazarlarının çocuk ve gençlik kitaplarını öneriyorumö dedi.

Bitez Belediye Başkanı İbrahim Çömez'in katılımcılara plaket verdiği panelin sonunda, ses sanatçısı Ege, minik bir konser verdi. Ege'ye bir ilköğretim öğrencisi de gitarıyla eşlik etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title