Haberler

Bmgk'nın Suriye Toplantısı Sona Erdi

BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Dönem Başkanı, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın, Türk hükümetinin Suriyeli sığınmacılara yaptığı yardımlardan son derece etkilendiğini söyledi.

Kofi Annan'ın BMGK üyelerine Suriye'deki durum ve 6 maddelik barış planının uygulanmasına yönelik bilgi verdiği toplantı sona erdi.

Toplantının ardından BMGK'nın, Suriye'deki ateşkesi denetlemek üzere ülkeye öncü bir BM gözlemci misyonu gönderilmesine yetki verecek karar tasarısı hazırlıklarına başlayacağı bildirildi.

Susan Rice, basına kapalı yapılan toplantının ardından, BMGK dönem başkanı olarak brifingle ilgili gazetecilere bilgi verdi.

Annan'ın Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların kaldıkları kampları 10 Nisan'da ziyaret ettiğini anımsatan Rice, "Sayın Annan, bu kamplarda 25 binden fazla Suriyeli sığınmacının olduğunu ve bunların 6 bininin Türkiye'ye sadece son 5 günde sığındıklarını bildirdi. Sayın Annan, bu kapsamda Türk hükümetinin çalışmalarından ve yardımlarından son derece etkilendiğini ve 9 Nisan'da meydana gelen ve iki kişinin yaralandığı Türkiye- Suriye sınırındaki olaydan endişe duyduğunu bildirdi" dedi.

Annan'ın tüm bölgede 43 bin 610 sığınmacının olduğunu ve ayrıca kayıtlı olmayan sığınmacıların da bulunduğunu bildirdiğini vurgulayan Rice, Kofi Annan'ın 11 Nisan'da da İran'a gittiğini ve İranlı yetkililerin de kendisine görevinde destek verdiğini söylediğini aktardı.

-"Sayın Annan, güvence aldığını anlattı"-

Rice, şöyle konuştu:

"Sayın Annan, hem Suriye yönetiminden hem de muhalefetten çatışmaları durduracaklarına ilişkin güvence aldığını anlattı. Annan, Konsey'e Suriye'de kırılgan bir sükunet olduğundan, ancak bazı kentlerde şiddet olayları yaşandığına ilişkin doğruluğu teyit edilmemiş bazı haberlerin de bulunduğundan söz etti. Bunun bu tür durumlarda görülebileceğini, ateşkesin ilk saatlerinde tarafların birbirlerinin deneyebileceklerini belirtti. Sayın Annan, Suriye'de şiddetin, adam kaçırmaların ve işkencenin sona ermesi gerektiğini ve siyasi süreci de başlatmak için çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi.

Sayın Annan bugün olanın, Suriye hükümetinin, altı maddelik plana, özellikle de planın ikinci maddesine tam olarak uyduğunu göstermediğini, çünkü rejime bağlı askeri güçler ile silahların yerleşim merkezlerinin yakınında ve çevresinde bulunmaya devam ettiğini belirtti. Sayın Annan, Suriye ordusunun kışlalarına derhal geri dönmeleri gerektiğini belirtirken Suriye yönetiminin, 6 maddelik planın diğer maddelerine de tam olarak uymadığını vurguladı."

Rice, Annan'ın, BMGK'dan, Suriye'ye öncü bir BM gözlemci misyonunun derhal gönderilmesi konusunda yetki vermesini istediğini dile getirerek, "Ayrıca ülkede şiddetin tamamen durması durumunda da BMGK'nın Suriye'ye bir gözlemci misyonu göndermesi konusundaki niyetini belli etmesini talep etti" diye konuştu.

Susan Rice, BMGK üye ülkelerinin Suriye'deki ateşkesi denetleyecek bir gözlemci misyonunun derhal gönderilmesi konusunda danışma görüşmelerinde bulunduklarını bildirdi.

-"Rejimin askerlerinin çekilmesi gerektiğini vurguladı"-

Bir soru üzerine, Annan'ın brifingi sırasında Suriye'nin BM Daimi Temsilcisinin salonda bulunmadığına dikkati çeken Rice, "Sayın Annan, açık bir şekilde Suriye hükümetinin bugün yaptığının 6 maddelik planın ikinci maddesini ya da tümünü yerine getirdiği anlamına gelmediğini belirterek, rejimin askerlerinin yerleşim yerlerinden geri çekilmesi gerektiğini vurguladı" dedi.

Rice, bir başka soru üzerine, gözlemci misyon konusunda BMGK'da bir karar tasarısı hazırlanması amacıyla görüşmelere hemen başlayacaklarını bildirdi ve bu kapsamda BMGK üyelerinin 6 maddelik planının tümüyle uygulanması noktasında birleştiklerini vurguladı.

Bir soruya karşılık, ABD'nin de Annan Planı'na tam destek verdiğine işaret eden Rice, "Annan Planı'nı zayıflatmak isteyen taraf ABD değil, Suriye yönetimidir. Esed rejimi 6 maddelik planı geçen ay onayladığını, 10 Nisan'da planın 2 maddesini tümüyle uygulayacağını bldirdi, ama yapmadı. Uzun zamandır ilk defa bugün kısa da olsa olumlu bir adım atıldığını görüyoruz, umarız bu devam eder. Bu kapsamda sorumluluk 1 yıldan beri kendi insanlarını öldüren Suriye yönetimine düşüyor. Suriye rejiminin bugüne kadar ki karnesi kötü ve bu yüzden de son derece şüpheciyiz" diye konuştu.

- BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Kaynak: AA / Dünya

Birleşmiş Milletler Susan Rice Kofi Annan Suriye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var? Threads tekrar ne zaman açılacak? Threads tekrar açılacak mı, tamamen mi kapatılıyor? 30 Kasım hangi burç? Kasım'ın 30'u hangi burçtur? 30 Kasım burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 30 Kasım hangi burca ait?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title