Haberler

Bmd ve Müzik Örgütleri Telif Hakları İçin Anlaştı

Müzik Dünyasının En Önemli Gündemi Olan Telif Hakları Sorununun Çözümü İçin Birleşmiş Markalar Derneği (Bmd) ile Sanatçı ve Yapımcıların Bağlı Bulunduğu 4 Meslek Birliği Arasında Devam Eden Görüşmeler Anlaşmayla Sonuçlandı.

-Müzik dünyasının en önemli gündemi olan telif hakları sorununun çözümü için Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ile sanatçı ve yapımcıların bağlı bulunduğu 4 meslek birliği arasında devam eden görüşmeler anlaşmayla sonuçlandı.

-BMD Başkanı Ali Murad Kızıltaş, Türkiye'nin en tanınmış yaklaşık 120 firmasına ait 250'ye yakın markayı temsil ettiklerini hatırlatarak, "Derneğimizle meslek birlikleri arasında varılan bu anlaşma, bize bir yandan müzik meslek birliklerine sahip oldukları hakları teslim etme, bir yandan da üyelerimizi mağdur etmeden ve onları maddi olarak en az etkileyecek biçimde sorunu çözme olanağını verdi" dedi.

-MESAM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Binboğa da, BMD üyesi 40 marka ile mağaza faaliyetleri sırasında yayınladıkları müzik eserlerini yasal platformda kullanmak üzere lisans sözleşmeleri imzaladıklarını ifade ederek, "Böylece çağdaş bir ülkede, çağdaş düşünen, telif hakları ile ilgili üzerlerine düşeni yapan bu kurumları eser üretenler adına kutlarız" diye konuştu.

İSTANBUL(ANKA) - Müzik dünyasının en önemli gündemi olan telif hakları sorununun çözümü için Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ile sanatçı ve yapımcıların bağlı bulunduğu 4 meslek birliği arasında devam eden görüşmeler anlaşmayla sonuçlandı.

Söz konusu anlaşmaya ilişkin basın toplantısı, Hilton Oteli'nde gerçekleştirildi. Toplantıya, BMD Başkanı Ali Murad Kızıltaş, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Ali Rıza Binboğa, Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) Başkanı Garo Mafyan, Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP) Başkanı Bülent Forta ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) Başkanı Ali Kocatepe ile sanatçılar katıldı.

"TEMEL AMACIMIZ FİKRİ MÜLKİLET HAKLARINI KORUMAK"

BMD Başkanı Ali Murad Kızıltaş, varılan anlaşma ile BMD üyesi markaların, mağazalarında yayınladıkları müzik eserleri için telif hakkı ödeyeceklerini söyledi. Telif hakları sorununu çözüme kavuşturmak için büyük çaba harcadıklarını belirten Kızıltaş, anlaşmanın sanata ve sanatçı emeğine verilen değer açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Telif hakları konusunun perakende sektörünün en önemli sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken Kızıltaş, "BMD olarak temel amacımız, Türkiye'de fikri mülkiyet haklarının korunmasına katkıda bulunmak" dedi.

"EN TANINMIŞ 250'YE YAKIN MARKAYI TEMSİL EDİYORUZ"

Kızıltaş, BMD olarak Türkiye'nin en tanınmış yaklaşık 120 firmasına ait 250'ye yakın markayı temsil ettiklerini hatırlatarak, Mart 2007 sonu itibarıyla 20 bine yakın satış yerinde, yaklaşık 1.5 milyon metrekare satış alanı üzerinde hizmet verdiklerini kaydetti. Yaklaşık 200 bin kişiye istihdam olanağı sağladıklarına işaret eden Kızıltaş, büyük bir kurum olarak telif hakları sorununun tüm meslek birliklerini kapsayacak şekilde ve kesin olarak çözülmesi amacıyla 2005 yılı sonlarında yeni bir girişim başlattıklarını hatırlattı.

Bunun sonucunda, mağazalarda kullanılan müzik eserleri ile ilgili telif haklarının eksiksiz ve sorunsuz olarak ödenmesi amacıyla, dört müzik meslek birliğiyle özel protokoller hazırladıklarını dile getiren Kızıltaş, şöyle konuştu:

"Üyelerimiz, meslek birlikleriyle ticari olarak kabul edilebilir boyutlardaki tarifeler üzerinden anlaşarak müzik eseri kullanım sözleşmeleri imzaladılar. Böylece, üye firmalarımız, telif hakkı ödenmiş ve kullanım izni alınmış müzik eserlerini mağazalarında gönül rahatlığıyla değerlendirebilecekler. Derneğimizle meslek birlikleri arasında varılan bu anlaşma, bize bir yandan müzik meslek birliklerine sahip oldukları hakları teslim etme, bir yandan da üyelerimizi mağdur etmeden ve onları maddi olarak en az etkileyecek biçimde sorunu çözme olanağını verdi."

"BMD ÜYESİ 40 FİRMA İLE ANLAŞMA İMZALADIK"

MESAM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Binboğa da, Türkiye'de yerli ve yabancı eser sahiplerinin haklarının takibi, tahsili ve dağıtımını sağlamak üzere faaliyet gösterdiklerini ifade ederek, imzalanan protokol ile işbirliği sürecine girdiklerini söyledi. BMD üyesi 40 marka ile mağaza faaliyetleri sırasında yayınladıkları müzik eserlerini yasal platformda kullanmak üzere lisans sözleşmeleri imzaladıklarını bildiren Binboğa, "Böylece çağdaş bir ülkede, çağdaş düşünen, telif hakları ile ilgili üzerlerine düşeni yapan bu kurumları eser üretenler adına kutlarız" dedi.

MSG Yönetim Kurulu Başkanı Garo Mafyan da 1999'da kurulan meslek birliklerinin, 3 bine yaklaşan eser sahibi üye sayısıyla gelişimini hızlı bir biçimde sürdürdüğünü söyledi. Bünyesinde 5 büyük editöre bağlı, büyük bir yabancı eser repertuarı da barındırdıklarını ifade eden Garo Mafyan şöyle konuştu:

"Bu eserler umuma açık mahallerde yoğun bir biçimde kullanıma konu olmaktadırlar. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu doğrultusunda, bu kullanımlardan doğan telif tutarları da birliğimizce tahsil edilmekte ve eser sahiplerine dağıtılmaktadır. Bu bağlamda, BMD ile anlaşmaya varılmış olması Türkiye'de telif haklarının ilerlemesi anlamında büyük önem taşımaktadır. MSG olarak, bu uzlaşmanın bizleri gelecek için çok umutlandırdığını belirtmek isteriz. Umarız bu gelişme telif sektöründeki diğer kullanıcılar için de örnek olur. Müzik alanındaki 4 meslek birliği ve kullanıcıların el ele verdiği, telif hakları konusunda sorun yaşanmayan bir Türkiye hepimizin idealidir."

"İZİNSİZ MÜZİGE SON VERİN"

MÜYORBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kocatepe ise, gerçekleştirilen işbirliği nedeniyle bugünün özel ve güzel bir gün olduğunu vurguladı. Kocatepe, müzik sektörünün bilinen sebeplerden ötürü büyük sıkıntı yaşadığı süreçte müzik üreticisinin haklarına saygı gösterip lisans sözleşmesi yapan kurum ve yöneticilere teşekkür etti.

Kocatepe, "BMD'nin üye kuruluşlarına yaptığı 'yasal müzik kullanalım' çağrısı örnek bir davranıştır. Ancak bu çağrıdan elde edilen sonuç ve imzalanan sözleşme sayısı kuşkusuz yeterli değildir. Bu bakımdan medya aracılığıyla bir kez daha duyuralım: Müziği kullanan kesimler, lütfen bir an önce meslek birlikleriyle sözleşmelerinizi yapın ve izinsiz müziğe son verin" dedi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title