Haberler

BM'nin çocuk haklarıyla ilgili "utanç listesinde" İsrail ve Suudi Arabistan'ın bulunmaması eleştirildi

Güncelleme:

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sektreteri Antonia Guterres'in, çatışma bölgelerindeki çocuklarla ilgili bugün yayınladığı raporda, çocuk haklarını ihlal eden ülkeler listesinde İsrail ve Suudi Arabistan'a yer vermemesi tepki çekti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sektreteri Antonia Guterres'in, çatışma bölgelerindeki çocuklarla ilgili bugün yayınladığı raporda, çocuk haklarını ihlal eden ülkeler listesinde İsrail ve Suudi Arabistan'a yer vermemesi tepki çekti.

Yemen ve Filistin'deki çocuk hakları ihlallerinin de yer aldığı "Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar" adlı 42 sayfalık yıllık BM raporunda, bu ihlallere neden olan İsrail ve Suudi Arabistan'ın listeye alınmaması insan hakları grupları tarafından eleştirildi.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) çocuk hakları savunuculuğu direktörü Jo Baker, "Guterres, çocukların öldürülmesi ve sakat bırakılmasıyla ilgili 'utanç listesine' İsrail'i ve Suudi Arabistan'ı dahil etmeyerek, onları içinde bulundukları çıkmazdan kurtardı." ifadesini kullandı.

Baker, Genel Sekreterin, utanç listesini BM kanıtları üzerine oluşturmamasının çocuklara karşı ihanet teşkil ettiğini belirterek, bu tutumun ayrıca ihlal eden taraflara karşı cezasızlığı körüklediğini vurguladı.

Guterres'in 18 Haziran'da ikinci dönem için göreve seçildiğini hatırlatan Baker, "Artık Genel Sekreter ikinci dönemi güvence altına alındığına göre, liste konusunda bu yaklaşımı terk etmeli ve listesinin gerçekleri yansıttığından emin olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Guterres'in bugün yayınlanan ilgili BM raporunda, işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'de 340 Filistinli çocuğa yönelik 1031 ağır ihlal vakası yaşandığı belirtilmiş ancak ihlal eden taraf olarak İsrail'in adı geçmemişti.

Raporda ayrıca Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te İsrail güçlerinin 361 çocuğu "güvenlik suçu" gerekçesiyle gözaltına aldığı ve bunların yüzde 83'ünün gözaltı sırasında istismar ve fiziksel şiddete uğradığı doğrulanmıştı.

Aynı şekilde raporda, Yemen'de Husilerle Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon arasında 2015'ten bu yana devam eden savaşta 269 çocuğun öldüğü, 855'inin de sakat kaldığı kaydedilmiş fakat Suudi Arabistan buna neden olan taraflardan biri olarak listeye alınmamıştı.

BM, 2002'den bu yana, çocuklara yönelik öldürme, sakatlama, askere alma, cinsel şiddet, kaçırma, insani yardımların engellenmesi ile okullara ve hastanelere yönelik saldırılar gibi ağır çocuk hakları ihlallerinden sorumlu olanları içeren bir "utanç listesi" (kara liste) yayınlıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Suudi Arabistan İsrail Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title