Haberler

BM, Karaçiç'i Suçladı

Eski Yugoslavya İçin Kurulan BM Savaş Suçları Mahkemesi, Bosnalı Sırpların Eski Lideri Radovan Karaciç'i, Srebreniça Katliamını Planlamakla Suçladı.

Eski Yugoslavya için kurulan BM savaş suçları mahkemesi, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç'i, Srebreniça katliamını planlamakla suçladı.

Karaciç'in boykot ettiği için katılmadığı bugünkü duruşmada iddianameyi okuyan savcı Alan Tieger, Srebneniça'da Temmuz 1995'te yapılan katliamı "insanlığın en karanlık olaylarından biri" olarak tanımladı.

Savcı, Srebneniça'da erkeklerin öldürülmesi ve kadınların, çocukların, yaşlıların sürülmesinin, "sanığın planladığı Sırp devletinin kurulmasını garantilemek için Bosna'nın doğusunun temizlenmesi kararlılığının sonucu olduğunu" söyledi.

Savcı Tieger duruşmada, Srebreniça yakınlarındaki toplu mezarlardan çıkarılan, birinin gözleri, diğerinin elleri arkadan bağlı erkeklerin fotoğraflarıyla, kurşunlarla delik deşik olmuş bir deponun duvarına dizilmiş cesetlerin videosunu gösterdi.

Karaciç'ten bahsederken Bosna Sırp kuvvetlerinin "baş komutanı" tabirini kullanan Savcı, Srebreniça katliamı sırasında komuta zincirinin kusursuz işlediğini söyledi. Savcının böylece, Bosna'da işlenen hiçbir suçun onun bilgisi dışında olmadığını anlatmaya çalıştığı belirtiliyor.

Savunmasını hazırlamaya yeterince zaman verilmediği gerekçesiyle duruşmayı boykot eden Karaciç'in yarınki duruşmaya katılacağı açıklanmıştı.

Mahkeme Başkanı, bugün Karaciç'i, yargılama sürecini engelleme girişimlerine hoşgörü gösterilmeyeceğini belirterek uyardı ve Karaciç'e bir avukat atamayı düşündüğünü söyledi.

Karaciç suçsuz olduğunu iddia ediyor.

Mahkum olması halinde Karaciç'in müebbet hapse mahkum olabileceği belirtiliyor.

Bu arada, Karaciç'in duruşmayı boykot etmesi, eski Sırp liderinin yargılandığını görmek için otobüslerle yüzlerce kilometre uzaktan gelen Srebreniça katliamından kurtulanlarla kurbanların yakınlarını hayal kırıklığına uğrattı.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title