Haberler

BM Güvenlik Konseyi'nde Kosova'nın "Ordu" Kararı Görüşüldü

BİRLEŞMİŞ Kosova'nın ordu kurma kararı, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ve karara karşı çıkan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'i, Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) karşı karşıya getirdi.

BİRLEŞMİŞ Kosova'nın ordu kurma kararı, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ve karara karşı çıkan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'i, Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) karşı karşıya getirdi.

BM Güvenlik Konseyi, Kosova'nın güvenlik gücünü (FSK) orduya dönüştürme kararını görüştü.

İki ülke liderini BMGK'de karşı karşıya getiren karar nedeniyle Kosova ve Sırbistan liderleri, konseyde birbirlerine karşılıklı suçlamalar yöneltti.

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, Kosova'nın egemen bir ülke olarak kendi ordusunu kurma hakkına sahip olduğunu söyledi.

Ülkesinin bu kararı almakta geç bile kaldığını belirten Taçi, "Kosova bir hata yaptıysa, o da sadece ordu kurmak için 5 yıl beklemesi oldu." dedi.

Taçi, "Her zaman kurban biz olduk ve hayatta kalmak için mücadele verdik." diye konuştu.

Kosova ordusunun kurulması kararı konusunda geri adım atmayacaklarını belirten Taçi, güvenlik gücünün orduya dönüştürülmesinin NATO ile yakın iş birliği içinde yapılacağını, profesyonel çok etnikli bir güç oluşturulacağını ve ordunun hiç kimseye karşı tehdit teşkil etmeyeceğini söyledi.

Kosova'nın ordu kurma kararına karşı çıkan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise söz konusu kararın endişe verici olduğunu belirtti.

Kosova'nın, BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal ettiğini savunan Vucic, "Birileri onları engellemek, sakinleştirmek zorunda." dedi.

Karara karşı çıkan diğer bir ülke ise Kosova'nın BM'ye üyeliğini engelleyen Güvenlik Konseyi'nde veto hakkına sahip Rusya oldu.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Kosovayı sert bir dille eleştirerek "kanun tanımazlıkla" suçladı.

En büyük endişelerinin, "oluşturulacak ordunun Kosova'nın kuzeyinde Sırp nüfusunun yoğun olduğu yerlerde kontrol sağlamak için bölgeye gitme ihtimali" olduğunu belirten Nebenzia, "böyle bir senaryonun felakete neden olabileceğini, Balkanları tekrar bir kargaşa dönemine götüreceğini ve bölgeyi istikrara kavuşturacak çabaları gömeceğini" savundu.

Avrupa Birliği üyesi 8 ülke Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İngiltere, Polonya ve İsveç ise konseydeki toplantı öncesi ortak bir açıklamayla Kosova'nın ordu kurma kararına "egemenlik hakkı" olarak destek verdi ve iki ülkeye ilişkileri normalleştirme çağrısı yaptı.

Kaynak: AA / Dünya

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kosova Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title