Haberler

BM Güvenlik Konseyi Heyeti'nin Kosova İncelemeleri

Kosova'da Büyük Ses Getiren Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Heyeti, Bölgede Durumu Yerinde İncelemek Amacıyla Kosova Ziyareti Çerçevesinde Yoğun Temaslar Gerçekleştirdi.

Kosova'da büyük ses getiren Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Heyeti, bölgede durumu yerinde incelemek amacıyla Kosova ziyareti çerçevesinde yoğun temaslar gerçekleştirdi.

Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesi öncesinde BM Güvenlik Konseyi'ne üye 15 ülkenin büyükelçileri, Kosova'nın geleceğini belirleyecek olan karar öncesinde durum tespiti yapmak için Kosova liderleri, Kosova'daki uluslararası idareciler, azınlıklık liderleri ve dini temsilcilerle tek tek görüştü. Priştine'de yapılan temaslarda "kanıt toplama" misyonu olarak tanımlanan Güvenlik Konseyi heyeti, herkesi dikkatle dinledi. Bu sabah önce Priştine'deki BM Kosova Misyonu karargahında BB Kosova Misyonu Şefi

Joachin Rücker ile

biraraya gelen heyet, daha sonra Kosova Hükümet binasında, Kosovalı

liderlerden oluşan Kosova Müzakere Heyeti ile biraraya geldi. Görüşmede

Kosova liderleri, BM Güvenlik Konseyi Heyeti'nden, Kosova'ya verilmesini

savundukları bağımsızlığı desteklemelerini talep etti. Kosovalı Arnavut

liderler, bağımsızlığın Kosova ve bölgeye istikrar vadeden tek seçenek

olduğunun altını çizdi.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından Kosova Müzakere Heyeti adına basına açıklama yapan Kosova Başkanı Fatmir Sejdiu, Kosova'ya bağımsızlık verilmesi talebinin gerekçelerini anlattı. "BM Heyeti'ne, Kosova'nın mutlaka bağımsız olması gerektiğini ve başka bir çözümün kabul edilemez olduğunun sebeplerini açıkladık" şeklinde konuşan Kosova Başkanı Sejdiu, bu ziyaretten sonra Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesi zamanının geldiğini vurguladı. Kosova'nın demokratik bir ülke olacağını daha önceden de

taahhüt ettiklerini hatırlatan Sejdiu, "Kosova'da yaşayan azınlık topluluklarına tüm hakların verilmesini yasalarla garanti altına alacağız. Azınlık toplulukların, Kosova toplumu ile etkin olarak bütünleşmesi için gayret göstereceğiz" ifadesini kullandı.

2 günlük ziyaret için Kosova'ya gelen BM Güvenlik Konseyi Heyeti,

Kosova'nın güneyi ve kuzeyindeki şehirler ile Arnavut ve Sırp köylerini

ziyaret edecek, etnik kökeni olan Kosova vatandaşlarının görüşlerini

dinleyecek.

(EK-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title