Haberler

"Gazze'ye Verilen Taahhütleri Maddi Yardıma Dönüştürmek Zorundayız"

Güncelleme:

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, "Gazze'ye verilen taahhütleri maddi yardıma dönüştürmek zorundayız." dedi.

Ortadoğu'ya gerçekleştirdiği ziyaretin ardından New York'a dönen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, " Gazze'ye verilen taahhütleri maddi yardıma dönüştürmek zorundayız" dedi.

Genel Sekreter Ban, BM'de düzenlediği basın toplantısında, Gazze ve Kudüs'e yaptığı ziyaret ve Ebola konusunda açıklamalarda bulundu.

Gazze'yi yeniden inşa etmek ve barış görüşmelerine başlamak için hiçbir çabadan geri durulmamasını isteyen Ban, Ortadoğu gezisinden iki mesaj getirdiğini belirterek; "Gazze'yi yeniden inşa etmede hiçbir çaba boş değildir" ve "Barış görüşmelerine başlamak için boş bir zaman yok" dedi.

İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden 500'den fazla çocuğun anne-babasıyla görüştüğünü bildiren Ban, Gazze'deki bütün toplulukların yıkıldığını ve  bölgedeki ekonomik yıkımı da yerinde gördüğünü belirtti.

Bölgede kış yaklaşırken, bir çok kişinin hala evsiz olduğunu belirten Ban, Mısır'da yapılan, Gazze'nin yeniden inşa edilmesine ilişkin konferansta, uluslararası toplumun 5 milyar 400 milyon dolarlık yardım vaadinde bulunmasıyla dayanışma örneği sergilendiğini ifade etti. Genel Sekreter, "Ancak bu taahhütleri maddi yardıma dönüştürmek zorundayız" diye konuştu.

Ban konuşmasında ayrıca tünellerle yerden, roketlerle havadan saldırının İsrail'e güvenlik tehditi oluşturduğunu yerinde gördüğünü belirtirken, Gazze'deki durumu da gördüğünü ve yıkım ölçeğinin orantısızlığı konusunda derin soru işaretleri bulunduğunu ifade etti.

Bölgeyi ağır bir kalple ama umutlu bir şekilde terk ettiğini belirten Ban, Gazze'ye Salı günü girdiğini ve aynı zamanda BM aracılığıyla, ilk önemli inşaat malzemelerin sevkiyatının yapıldığına sözlerine ekledi.

Konuşmasında Ban ayrıca, iki tarafa yaptığı çağrıda, iyi niyetle geçici mekanizmanın işletilmesini istedi.

Gazze'deki durumu, "daha büyük bir problemin belirtisi" olarak niteleyen Ban, bunun "Ortadoğu Barış Süreci'nde çıkmaza neden olduğunu belirtti.

Ban, insanların anlaşılır bir şekilde onyıllarca çabalarının bir sonuca ulaşamamasından dolayı hayal kırıklığına uğradığını bildirirken, "Güvenin erozyona uğradığını biliyorum ve tek taraflı eylemler cazip görünüyor" ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin çabalarını öven ve iki devletli çözümün, savaşın anlamsız döngüsünü sona erdirmek için tek yol olduğunu ifade eden Genel Sekreter Ban, uluslararası toplumun barış için baskı yapma sorumluluğu olduğunu belirtti.

Konuşmasına, "Kudüs'te, kutsal mekanlarındaki provokasyonlar konusundaki büyük endişelerimi tekrarlamak istiyorum" diye devam eden Ban, "Provokasyonlar, tarafların uzlaşma masasına dönme konusunda bir yol arayışında olduğu bir zamanda,  sadece gerilimi alevlendirecektir" şeklinde düşüncesini dile getirdi.

Ebola için "1 milyar dolar" çağrısı

Genel Sekreter Ban, Batı Afrika'daki Ebola virüsü için 1 milyar dolar toplaması konusunda çağrıda bulunduğu toplantıda, Batı Afrika'daki halkın önemli bir direnç gösterdiğini ve ancak yardıma ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Ebola virüsüne cevap vermek için gerekli olan paranın toplanması konusunda üye ülkelere yaptığı çağrıyı yineleyen Genel Sekreter Ban, "Onlarca ülke dayanışma gösteriyor. Ancak bizim bu sözleri eyleme çevirmemiz gerekiyor. Daha fazla doktora, hemşireye, ekipmana ve tedavi merkezlerine ihtiyacımız var" dedi.

Ban ayrıca, "Birlikte etkili çalışırsak Ebola'yı yenebiliriz" diyerek, "Eylemde bulunmak için hepimizin sorumluluğu var" ifadelerini kullandı. - New York

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler New York Gazze Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title