Haberler

BM: "Dünyada, Gelecek 10 Yılda 18 Milyon Yeni Öğretmene İhtiyaç Olacak"

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, dünyada, gelecek 10 yıl içinde, temel eğitimdeki eğitimci talebini karşılayabilmek için 18 milyon yeni öğretmene ihtiyaç olacak.

BM kuruluşları olan, BM Kalkınma Programı UNDP Başkanı Kemal Derviş, BM Eğitim Kültür ve Bilim Örgütü UNESCO'nun Genel Müdürü Koichiro Matsuura, Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Müdürü Juan Somavia ve BM Çocuk Fonu Üst Yöneticisi Ann Veneman, dünyadaki temel eğitim ve eğitimci eksikliği konusunda ortak açıklamada bulundular.

Açıklamada, temel eğitimin kalkınmadaki önemine dikkat çekilirken, bu konudaki eğitimci eksikliğini giderici önlemler alınması gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, öğretmenlik mesleğine saygı duyulmasını sağlayacak önlemler alınmadan ya da eğitime yatırım yapılmadan, eğitim sorunu ve eğitimci kıtlığının önüne geçilemeyeceği de kaydedildi.

Dünyada, 100 milyona yakın çocuğun temel eğitimden yoksun olduğunun belirtildiği açıklamada, temel eğitimden yoksun olanların çoğunluğunu kız çocuklarının oluşturduğu ve bunların çocuk işçi olarak istihdam edildikleri vurgulandı.

Açıklamaya göre, Afrika, Ortadoğu, Güney ve Batı Asya ile Batı Avrupa ve ABD'de öğretmen eksikliği önemli bir düzeyde bulunuyor.

ABD, İrlanda ve İspanya'da özellikle emekli olan öğretmenlerin yerine yeterli sayıda öğretmen bulunamadığına da dikkat çekiliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title