Haberler

BM'den Somali'ye Yardım Çağrısı

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden John Ging: "Somali içinde şu anda 857 bin kişi acil gıda yardımına muhtaç durumda" "Gelecekte Somali'de yine aynı trajedilerin yaşanmaması için yardımların sürmesi gerekiyor"

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Operasyonlar Direktörü John Ging, Somali içinde şu anda 857 bin kişinin acil gıda yardımına muhtaç durumda olduğunu söyledi.

Ging, Somali'de geçen hafta gerçekleştirdiği üç günlük incelemelere ilişkin BM Genel Merkezi'nde gazetecilere açıklama yaptı. Somali'de 25 yıldır devam eden insani trajedinin halen devam ettiğini kaydetti.

Somali'de 2011 yılında 260 bin kişinin açlık nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatan Ging, 2011'den bu yana ülkede önemli gelişmelerin kaydedildiğini ancak mevcut durumun iklim ve güvenlik şartları dolayısıyla oldukça kırılgan olduğunu dile getirdi.

Bir çok BM ajansının yanı sıra oldukça güçlü sivil toplum örgütlerinin de ülkede yardımları sürdürdüğünü dile getiren Ging, STK'ların özellikle halkın yardımlara ulaşmasında önemli rol oynadığını ifade etti.

Güvenlik ve gıda sorunları nedeniyle ülke içinde 1 milyon kişinin yerlerinden edildiğini, diğer 1 milyon kişinin ise komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldığını anlatan Ging, "Somali içinde şu anda 857 bin kişi acil gıda yardımına muhtaç durumda. Yaklaşık 2 milyon kişinin de düzenli olarak gıdaya ulaşma imkanı yok. Bu büyük rakamlar bize ülkedeki sorunun ne kadar ciddi olduğunu anlatıyor" dedi.

-"Yardımlar azalıyor"-

John Ging, Somali'deki insani yardım operasyonunun çok ciddi bir finansal desteğe ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, "Uluslararası donörlerimizin insani yardım operasyonlarını fonlamasını bekliyoruz" dedi.

Birleşmiş Milletler, uluslararası toplum ve sivil toplum örgütlerinin Somali'ye desteğinin sürdürmesi gerektiğini ifade eden Ging, 2011'de açlık nedeniyle yaşanan ölümler sırasında önemli yardımlar yapıldığını ancak her geçen yıl yardım miktarlarında azalma olduğunu belirterek, "Gelecekte Somali'de yine aynı trajedilerin yaşanmaması için yardımların sürmesi gerekiyor" diye konuştu.

Ging, 2011 yılında insanların duyarlılığının üst seviyede olması sayesinde Somali'ye gereken maddi ihtiyacın yüzde 86'sının karşılandığını hatırlatarak, ancak 2012'de bu ihtiyacın yüzde 52, geçen yıl ise yüzde 50'sinin karşılanabildiğini kaydetti.

Bu yıl yardım operasyonları için 933 milyon dolar gerektiğini anlatan Ging, "Henüz bu miktarın yüzde 4'ü yardıma dönüştü. Belki yılın başındayız ama bu güne kadar sadece 36 milyon doların gelmiş olması yılın devamı için ciddi tedirginlik doğuruyor" dedi. - New York

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Somali Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title