Haberler

Bitlis'te "Adilcevaz Ceviz Festivali ve Kültür Etkinlikleri"

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, 24. "Adilcevaz Ceviz Festivali ve Kültür Etkinlikleri" düzenlendi.

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, 24. "Adilcevaz Ceviz Festivali ve Kültür Etkinlikleri" düzenlendi.

Adilcevaz cevizini Türkiye geneline yaygınlaştırmak amacıyla kurulan ceviz bahçeleri ve aşılı ceviz seralarının gezilmesiyle başlayan festival, belediye meydanında yapılan programla devam etti.

Programda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, cevizin çok tüketildiği toplumların zeki, akıllı ve hoşgörülü olduklarının bilimsel olarak kanıtlandığını belirterek, Adilcevazlıların bu özelliklere sahip olmasının bundan kaynaklandığını söyledi.

Türkiye'nin ceviz ihtiyacının büyük bir bölümünün, ithal edildiğini bildiren Demiröz, "Türkiye'de ise en fazla ceviz üreten ilimiz Hakkari diye biliyorum. Adilcevaz cevizinin özelliklerini saymakla bitiremeyiz. Yağ oranının yüksek olması, kabuğunun ince cevizinin beyaz ve aromasının lezzetli olması bu özelliklerden sadece birkaç tanesi. Bu güzel ürünü geliştirmek, çoğaltmak ve üretime geçirmek için yapılacak her türlü desteği bugüne kadar verdik, bundan sonrada vermeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy ise ilçede meyve veren yaklaşık 40 bin ceviz ağacından bin ton ceviz elde edildiğini aktararak, amaçlarının bu rakamı çok daha yukarı çekebilmek olduğunu vurguladı.

Çeşitli projelerle üreticilere destek vererek cevizin seri üretimini yapmayı hedeflediklerini belirten Gürsoy, ilçenin en büyük geçim kaynaklarından olan cevizin daha yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi için emek sarfeden herkese teşekkür etti.

Programda, yöresel sanatçılar Akın Yiğit, Rıdvan Babahan şarkılar söyledi.

Daha sonra ceviz, ceviz bahçesi, ceviz reçeli ve voleybol turnuvasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Kaynak: AA / Güncel

Vedat Demiröz Adilcevaz Türkiye Bitlis Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title