Haberler

BIST100 yüzde 0.84 artışla başladı, dolar 7.45 lirada

Güncelleme:

Borsa İstanbul Endeksi (BIST100) Salı gününe yüzde 0.84 artışla 1,549.04 puanda başladı. Açılışta BIST Sanayi Endeksi yüzde 1.07, BIST Mali Endeks yüzde 0.81, BIST Hizmetler Endeksi yüzde 0.58 artıdaydı.

ABD tahvil getirilerinin daha fazla mali canlandırma beklentileri ile yükselmesine paralel olarak başlıca para birimleri karşısında yükseldiği düzeylerde tutunan dolar, iç piyasada da Salı gününe, Pazartesi günü yükseldiği 7.50 liraya yakın başladı.

Döviz piyasalarındaki işlemlerde;

dolar en düşük 7.4501 lira ve en yüksek 7.4858 lirayı gördükten sonra, 7.45 – 7.46 lira aralığında,

euro en düşük 9.0603 lira ve en yüksek 9.1032 lirayı gördükten sonra, 9.06 – 9.07 lira aralığında,

sterlin en düşük 10.0888 lira ve en yüksek 10.1307 lirayı gördükten sonra 10.10 – 10.11 lira aralığında hareket ediyor.

Küresel piyasalarda 1.21385 - 1.21623 aralığına hareket eden euro/dolar paritesi 1.21536 düzeyindeydi.

TSKB'nin analizinde, küresel piyasalarda risk iştahının "karışık bir seyir" izlediğine işaret edilerek, şöyle denildi:

"Makroekonomik veri gündemi görece sakinken, ABD'deki politik gelişmeler riskli varlıklarda dün satış baskısına yol açtı. ABD Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar Başkan Donald

Trump'ın 6 Ocak'taki olaylar nedeniyle görevinden azil edilmesine yönelik teklifi resmen sundu.

"Tasarıda Başkan Yardımcısı Mike Pence'e Trump'ı görevden alması için 24 saat süre veriyor.

"Bu sürenin sonunda azil için mecliste oylamaya geçilecek. Bu haber akışı altında dünya genelinde hisse senetleri satış baskısı altında kalırken, dolar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerin para birimleri karşısında güçlendi.

"ABD 10 yıllık tahvil faizinde güçlü mali destek paketi beklentileriyle yükseliş devam etti.

Türk finansal varlıklar küresel eğilimlerle zayıf bir seyir izledi.

"Kasım dönemi ödemeler dengesi istatistikleri cari dengede bozulmanın sürdüğüne işaret ederken, Ekim dönemi işgücü istatistikleri istihdam artışlarının duraksadığını ortaya

koydu. Söz konusu verilerin piyasa fiyatlamalarına etkisi sınırlı kalırken, hisse

senetlerinde düşüşler yaşandı.

"TL, dolar ve euro eşit ağırlıklı sepet karşısında yüzde 1.1 değer kaybederken, tahvil faizlerinde ve ülke risk priminde yükseliş yaşandı.

"Yeni güne küresel piyasalar dünden kalan kırılgan seyir ile başladı. Makroekonomik veri gündemi sakinken, finansal piyasalarda risk iştahını seyri açısından Covid-19 salgını ve ABD'deki politik gelişmeler önemli olacak.

"Türk finansal varlıkların seyri açısından ise küresel eğilimlerin belirleyici olması bekleniyor.

"Euro Bölgesi'nde yatırımcı güven endeksi (Sentix) yeni yıla hızlı toparlanarak başladı. Aralık ayında -2,7 değerini alan endeks Ocak'ta 0,7 olan beklentileri aşarak 1.3'e yükseldi. Endeksteki yükselişte aşılamanın başlamasıyla oluşan iyimserlik ve küresel piyasalardaki yükselişlerin etkili olduğu görülüyor."


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Borsa İstanbul Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title