Haberler

Bişkek: Kırgızistan'daki Muhalefet Eylemi

Kırgızistan'ın Başkenti Bişkek'te Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'in Parlamentoda Anayasa Değişikliğine Gidilmeyeceğini Açıklamasının Ardından Başlayan Muhalefet Yanlılarının Eylemi 4. Gününde Devam Ediyor.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'in parlamentoda anayasa değişikliğine gidilmeyeceğini açıklamasının ardından başlayan muhalefet yanlılarının eylemi 4. gününde devam ediyor.

Son iki geceyi çadırlarda geçiren muhalefet yanlıları, sabah erken saatlerden itibaren protesto gösterilerine başladı. Yaklaşık 3 bin kişiden oluşan gösterici grubu, gösterilere sansür uyguladığı gerekçesiyle Kırgızistan Devlet televizyonu KTR binasına doğru yürüyüşe geçti. Burada televizyonun genel müdürüyle görüşmek isteyen göstericilere izin verilmezken, göstericilerle polis arasında herhangi bir çatışma yaşanmadı.

Demokrasi ve Vatandaşlık İçin Toplum Derneği Başkanı Edil Baysalov İHA'ya yaptığı açıklamada, "2 Kasım'dan başlayan ve bugün 4. gününü doldurduğumuz eylemde 2005'te Cumhurbaşkanı Askar Akayev'in gitmesiyle yerine gelen Kurmanbek Bakiyev'in hala eski anayasayla ülke yönetmesine karşı çıkıyoruz. Binlerce insanımız Bişkek Meydanı'nda 24 saat çadırlarda kalarak eylemimize destek veriyor. Yalnız devlet televizyonu KTR bizim eylemlerimize gerekli ilgiyi göstermiyor. Fakat biz yine de Kırgızistan genelinde yoğun destek buluyoruz" dedi.

İnter Bilim Derneği Sivil Toplum Üyesi Asya Bayeva ise, "Kırgızistan'da insanlarımıza daha güzel bir yaşam sağlayabilmek için bu eylemi düzenliyoruz. Daha önceki rejimden daha aydınlık bir rejim istiyoruz. İstilalara, yolsuzluklara 'hayır' demek için buradayız. Daha iyi bir hükümet, daha iyi bir yönetim istiyoruz. Son 15 yıldır aynı anayasayla aynı otoriter rejimle yönetiliyoruz. Bu yüzden her şeyden önce anayasada bir reform istiyoruz. Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız reform konusunda hiçbir yenilik yapma taraftarı değil. Bu açıdan biz öncelikle reform faaliyetlerine anayasayı değiştirerek başlamak istiyoruz ve bu çalışmaları yaparken devlet televizyonumuzun da yanımızda olması gerekiyor. Bu bizim için, çok önemli bir destek olacak. Devlet televizyonu şu anda yaptığımız eyleme sansür uyguluyor ve bunu hem Kırgızistan halkına hem de tüm dünyaya farklı şekillerde aksettiriyor. Biz bunu istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title