Haberler

Bisikletiyle 100 Bin Kilometre Yol Yaptı

Çocukluğunda bisiklete ilgi duymaya başlayan Mustafa Ekici, zamanla tutkuya dönüşen, uğruna pek çok zorluğa katlandığı bisikletiyle son 8 yılda 100 bin kilometre yol katetti.

NAİM BOŞKUT - Çocukluğunda bisiklete ilgi duymaya başlayan Mustafa Ekici, zamanla tutkuya dönüşen, uğruna pek çok zorluğa katlandığı bisikletiyle son 8 yılda 100 bin kilometre yol katetti.

Bisiklet sevgisini bir yaşam tarzı haline getirerek, her yere bisikletiyle seyahat etmeyi alışkanlık edinen 51 yaşındaki Ekici, bir zamanlar maddi imkansızlıklar dolayısıyla bisiklet alamazken şimdilerde Türkiye Bisiklet Federasyonunun il temsilciliğini yapıyor.

Aynı zamanda Malatya Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği Kulübü Başkanlığını da yürüten Ekici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bisiklet sevdasını çocukluktan bu yana bir tutku halinde yaşadığını söyledi. Ekici, "Fakir bir ailenin çocuğu olduğum için bisiklet alamıyorduk. Dedemin çatıdan indirdiğim bisikletiyle hayatımda ilk kez 7 yaşında bisiklete binmeye başladım. Onun da lastikleri yoktu. Jantlar üzerinde mahallede geziyordum. Kırılıncaya kadar onunla gezmeye başladım" dedi.

Henüz 14 yaşındayken biraz da maddi imkansızlıkların etkisiyle ortaokul 2'nci sınıftayken okulu terk ettiğini ve özellikle bisiklet almak için çalışmaya başladığını belirten Ekici, "İllaki bir bisiklet almak istiyordum. Çalışmam gerekiyordu. O yüzden sanayide o zamanın en çok haftalığını veren ama en ağır iş olan somyacılık işi vardı. Somya yaylarını örüyordum. Mağazalara sırtımda somyaları taşıyordum. İlk aldığım haftalık bir liraydı. Bu bir lirayla ilk bisikletimi aldım. Çok büyüktü ama buna rağmen çok severek binmeye başladım" diye konuştu.

Ekici, ilk bisikletini aldıktan sonra ona gözü gibi baktığını, ara sıra bozulduğunu, maddi durumları iyi olmadığı için bisikletçilere gidip yaptıramadığını belirtti. Bu arada mahallede bisiklet tamircisi Ali Usta'nın yanında bisiklet tamirini öğrenmeye çalıştığını kaydeden Ekici, "Ali Usta bisiklet tamiri yaperken gidip onun yanında özellikle akordu hep merak etmişimdir, bisikletin akordunu yapmayı öğrenmek istedim. O da 'öğrenemezsin ben 30 yıldır bu işi yapıyorum, zorla öğrendim' demişti. Gittim kendim bir jant aldım. Onu sökerek, şimdi iki dakikada yaptığım akordu o zaman gün boyu ancak yapabiliyordum, böylece tamire de başladım" ifadelerini kullandı.

"Özgür olduğumu hissediyorum"

Zamanla bisikletle dağlara, ilçelere değişik illere gitmeye başladığını aktaran Ekici, "Bisikletle gezmeye başladığım zaman kendimdeki değişiklikleri farkettim. Özgür olduğumu hissetmeye başladım. Doğanın içerisinde oksijenin içerisinde artık sinirlenmiyor, kızmıyordum. Daha sabırlı bir insan olduğumu görmeye başladım. Daha önce çabuk parlayan, kızan bir insanken şimdi insanlarla saatlerce konuşup bir şeyler anlatırken bıkmadan usanmadan zevkle konuşabiliyor, onların dertlerini dinleyebiliyorum" dedi.

Bisiklet tutkusuyla Malatya Bisiklet ve Doğa Sporları Derneğini kurduğunu, daha sonra bisiklet konusunda daha da ilerlemek ve hayallerini gerçekleştirmek amacıyla Türkiye Bisiklet Federasyonu Malatya İl Temsilcisi olduğunu belirten Ekici, şimdi hem çeşitli etkinlikler düzenlediğini hem de yılın belli dönemlerinde turlara çıktığını kaydetti. Ekici, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her yıl Mayıs ve Ekim aylarında 15-20 bazen de 25'er günlük turlara çıkıyorum. Buradan başlayarak Akdeniz'i bitirdim, Muğla'ya kadar gittim. Akdeniz turumu tamamladım. Sonra da Karadeniz turuna çıktım. Samsun'dan başlayarak Batum'a kadar olan turumu tamamladım. 3 bin kilometre Tunceli'ye kadar gittim. Şu anda 8 yılda 100 bin kilometreyi doldurdum. Tek bir hayalim kaldı. Doğu Anadolu Bölgesi'ne bir barış elçisi olarak gitmek istiyorum. Belki Türkiye'deki bisikletçi turcu arkadaşlarımızı da doğuya alarak ön yargıları kırmak istiyorum. Doğu Anadolu turunu da yaptıktan sonra 200 bin kilometreyle Türkiye turumu tamamlamak istiyorum."

"İki tekerle doğanın içerisinde hayatı tekrar buldu"

Bisikletin artık kendisi için bir yaşam biçimi olduğunu anlatan Ekici, "Çocukluğumda bisiklet alamazken hem bir bisiklet satıcısı hem de Federasyon İl Temsilcisi olarak buradayım. Demekki doğru çalışırsan, gönülden, yürekten seversen, gerçekten olmayacak hiç bir şey yoktur. Hayal kurmak lazım, gerçekçi hayaller kurmak lazım ve bu hayallerin peşinden koşmak lazım. Şu anda hayallerimi gerçekleştiriyorum. Ben hayallerimi kurdum, yaptım, gördüm şu an gerçekleştiriyorum. Ben iki tekerle doğanın içerisinde hayatı tekrar buldum. Yaşamı tekrar gördüm. Özgürlüğü tattım, oksijeni fazlasıyla alıyorum. Sağlıklıyım, mutluyum, özgürüm" diye konuştu.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bisiklete ilgisi önümüzü açtı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bisiklete olan ilgisine de değinen Ekici, sözlerini şöyle tamamladı:

"Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bisiklete ilgisi bizim önümüzü daha açtı. İnsanlar artık Cumhurbaşkanı binmeye başladıktan sonra hem yerel yönetimler olsun hem de kurum, kuruluşlar ve sivil insanlar olsun bisiklete yeniden farklı bir açıyla bakmaya başladılar."

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Ekici Akdeniz Malatya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title