Haberler

BMde Kudüs Tartışması! İsrail'den Tehdit Gibi Açıklama: Kudüs Başkent Olmazsa Barış Olmaz

Güncelleme:

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüsİsrail'in başkenti olarak tanıdığı ve ABD Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıyacağı açıklamaları tüm dünyada tepki ile karşılanırken, İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danon'dan tehdit gibi açıklama geldi. Danon, Trump'ın açıklamalarının ardından gündem dışı olarak toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, " Kudüs'ün İsrail devletinin başkenti olmadığı yerde asla barış olmaz" dedi.

İSRAİL: KUDÜS'ÜN BAŞKENT OLMADIĞI YERDE ASLA BARIŞ OLMAZ

New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde düzenlenen Güvenlik Konseyi'de konuşan İsrail Büyükelçisi Danny Danon, Kudüs'ün başkent ilan edilmesi konusunda Filistinlilerin, Her zaman yaptıkları gibi şiddeti seçebileceğini ya da müzakere masasında kendilerine katılabileceklerini söyledi. Danon, ABD'nin açıklaması Filistinliler ve dünyanın bütün ulusları için bir gerçeklik kontrolü yapmalarını sağlamaktır dedi. Danon, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olmadığı yerde asla barış olmayacağını bu ülkeler öğrenmeli diye konuştu.


ABD'DEN İSRAİL'E DESTEK

Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasında, Trump'ı destekleyen ABD'nin BM Daimi Telcisi Nikki Haley ise, İsrail'in bütün uluslar gibi başkentini belirleme hakkına sahip olduğunu savundu. İsrail'in tüm yönetim birimlerinin Kudüs'te olduğunu söyleyen Haley, Kudüs İsrail Parlamentosu'na, Anayasa Mahkemesi'ne, Cumhurbaşkanı'na, Başbakan'a, bakanlıkların birçoğunun ev sahibi. Yabancı elçiliklerin orada bulunması basit bir sağduyu sorunu diye konuştu.


FİLİSTİN: BU SUÇ ORTAKLIĞI GÖRÜNMELİDİR

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansour ise ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'e ilişkin açıklamalarının son derece üzücü olduğunu ve Güvenlik Konseyi kararlarına ve Kudüs'e yönelik uzun zamandır süregelmekte olan uluslararası fikir birliğine doğrudan aykırı olduğunu söyledi. ABD'nin kararının bölgede gerginliği artırdığının altını çizen Mansour, bu kararın bölgenin tamamen istikrarsızlaştıracağını, geniş kapsamlı sonuçlar doğuracağını söyledi. Mansour, ABD'nin kararına yönelik Bu suç ortaklığı görünmelidir. İsrail'in dokunulmazlığını ödüllendirme kararı, bölgede barışa yön vermek için liderlik eden ABD'nin gücünü baltalamakta ve devre dışı bırakmaktadır dedi.

İNGİLTERE: BARIŞ UMUTLARI AÇISINDAN YARARSIZ

İngiltere Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, ABD'nin kararının Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olmadığını ve bölgedeki barış umutları açısından yararsız olduğunu söyledi. Rycroft, Kudüs'ün statüsünün İsrail ile Filistin arasındaki görüşmeler yoluyla belirlenmesi ve nihai statü anlaşması yapılmasının sağlanması gerektiğini vurguladı. Rycroft, Kudüs nihayetinde İsrail ve Filistin devletlerinin başkenti olmalı dedi.


BM: BARIŞ ÇABALARINI CİDDİ ŞEKİLDE ZAYIFLATABİLİR

Kudüs'ten video konferans yolu ile katlan BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, Tek taraflı herhangi bir kararla Kudüs'ün karakterini ve statüsünü değiştirmeye çalışmak, mevcut barış çabalarını ciddi şekilde zayıflatabilir ve bölge çapında yankı uyandırabilir diye konuştu. BM'nin Kudüs konusundaki tutumunun açık olduğunu vurgulayan Mladenov, Kudüs konusu, BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu kararları çerçevesinde, iki taraf arasındaki doğrudan görüşmeler yoluyla çözülmesi gereken nihai statü sorunudur dedi. Mladenov, gelişmeleri yakından izlediğini, şiddetin tırmanma riskinden de büyük endişe duyduğunu vurguladı.


Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin temsilcileri de, Güvenlik Konseyi çıkışında, ABD'nin Kudüs kararıyla uyuşmayan ortak bir bildiri yayınladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler Donald Trump İsrail Kudüs Politika Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (2)

Canım türkiyemMobil-IOS:

Bu zamana kadar barış olmamışda baş kent oluncamı olacakmış Palvra,,

0
0
yanıtYanıtla
Canım türkiyemMobil-IOS:

Çüş israil ,,

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title