Haberler

Bir Yıl Sonra

BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs'taki BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Michael Möller'in ara bölgedeki evinde buluşan liderler, açık gündemle görüşecek ve 8 Temmuz sürecine ilişkin tıkanıklığın aşılması yolları üzerinde duracak.

Görüşme yerine önce saat 15.30'da Möller, saat 16.00'da Papadopulos, 5 dakika sonra da Talat geldi. Talat ve Papadopulos, basın mensuplarına selam vererek içeri girdi. Liderleri konutun kapısında Möller karşıladı.

Birlikte basına görüntü vermeyen liderler, görüşmeye geçti. Möller'in de katıldığı görüşmede Talat'a Müsteşarı Raşit Pertev, Papadopulos'a ise Diplomatik Büro Şefi Tasos Conis eşlik ediyor.

Görüşmeye ilişkin, Kıbrıs Türk ve Rum kamuoyunda beklentiler az olsa da, Kıbrıs Türk tarafı, “ivedi çözüm arayışları çerçevesinde müzakerleri başlatmayı” amaçlıyor.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, dün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, görüşmenin esnek, açık bir gündemle gerçekleştirileceğini belirterek, Türk tarafının görüşmeye, kapsamlı müzakereleri başlatabilmek amacıyla gideceğini söylemişti.

Papadopulos da, dün yaptığı açıklamada, “hedeflerinin, 8 Temmuz sürecindeki çıkmazın aşılması ve uygulanmasında ilerleme kaydedilmesi olduğunu” belirtmişti. Papadopulos, “Bizim hedefimiz çıkmazı aşmaktır ve 8 Temmuz sürecinin uygulamasıyla ilerleme kaydetmektir” demişti.

8 TEMMUZ SÜRECİ

BM'nin önceki Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı İbrahim Gambari aracılığıyla 8 Temmuz 2006'da Lefkoşa'da iki taraf arasında varılan ve “Gambari süreci” olarak da bilinen mutabakatla, Kıbrıs'ta insanların günlük hayatlarını etkileyen konuları görüşmek üzere teknik komitelerin kurulması ve buna paralel olarak Kıbrıs sorununun özüne ilişkin konularda çalışma grupları oluşturulması öngörülüyordu.

Teknik komite ve çalışma gruplarının oluşturulması için Raşit Pertev ve Tasos Conis'in, Möller'in de katılımıyla yaptığı görüşmelerden somut bir sonuç çıkmadı. 8 Temmuz sürecinin uygulamaya girmemesinde, taraflar karşılıklı birbirini suçluyor.

Talat-Papadopulos görüşmesini, 100'den fazla basın mensubu izliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title