Haberler

Bir İlk: Cumhurbaşkanı Görevine Devam Ediyor

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 16 Mayıs'ta sona ermesi gereken görev süresi, 11'inci Cumhurbaşkanı'nın seçilememesi ve seçimlere gidilmesiyle fiilen uzadı. Türk siyasal yaşamında üst üste ilklerin yaşandığı son bir buçuk aylık sürecin sonunda, 16 Mayıs'ta görev süresi dolacak Cumhurbaşkanı Sezer'in görevine devam edeceği belli oldu. Anayasa'nın Cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen 102'nci maddesi gereği, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar görevinin başında kalacak.

Anayasa değişkiliği paketini inceleyen Cumhurbaşkanı Sezer, tavrını 16 Mayıs'tan sonra belirtmesi durumunda, görev süresi dolmuş ancak zorunluluk nedeniyle uzamış bir Cumhurbaşkanı olarak kritik bir karar vermiş olacak.

Cumhurbaşkanı Sezer görev süresinin dolduğu 16 Mayıs'a kadar yeni Cumhurbaşkanının seçilemediğinden ve erken seçime gidildiğinden seçim sonrası yeni Cumhurbaşkanı seçilip, devir teslim yapılana kadar görevinin başında olacak. Böylece Sezer en az 3 ay daha Köşk'te kalacak.

Anayasa Mahkemesi'nin 367 kararının ardından yeni Cumhurbaşkanının 16 Mayıs'a kadar seçilemeyeceğinin ortaya çıkmasıyla "Sezer mi devam eder, Arınç mı vekalet eder" tartışması başlamıştı. Anayasa'nın 102'nci maddesinin gerekçesinde yeralan, mevcut Cumhurbaşkanının devam edeceği hükmü tartışmayı sonuçlandırdı.

Anayasa'nın Cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen 102'nci maddesinin gerekçesinde yer alan ve Cumhurbaşkanı Sezer'in görevine devam etmesini sağlayan ifade şöyle:

"Cumhurbaşkanının seçimine ilişkin olan ve Danışma Meclisi'nin kabul edilen metninde 110 ve 116'ncı maddelerinde yer alan hükümler 102'nci madde olarak tek bir maddede birleştirilmiş ve açık bir şekilde yazılmıştır. Bu konuya ilişkin olarak Danışma Meclisi'nce kabul edilen 110'ncu maddedeki oylamaların beşer gün arayla yapılacağı şeklindeki hükmün uygulamada Anayasa'da belli edilen süre içinde seçimin yapılmasına engel olabileceği kanısına varılmıştır. Örneğin herhangi bir nedenle beş gün arayla değil de altı gün arayla yapılması zorunluluğuyla karşılaşıldığı takdirde belli edilen süre içinde dört tur oylama yapılmasına imkan kalmayabilecektir. Bu itibarla, 'beşer gün arayla' sözcükleri yerine 'en az üçer gün arayla' sözcükleri getirilmek suretiyle uygulamaya elastikiyet getirilmiştir. Ayrıca maddede belirtilen süre içinde Cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde TBMM seçimleri yenileneceğinden, 'yeni Cumhurbaşkanı seçilinceye kadar görev süresi dolmuş bulunan Cumhurbaşkanın görevinin devam edeceği' hükmü maddeye eklenmiştir."

EN AZ 3 AY DAHA KÖŞK'TE

İlk kez bir Cumhurbaşkanı, yeni Parlamentonun oluşması ve yeni Cumhurbaşkanının seçilmesine kadar görevde kalacak. Bu durumda Sezer'in görev süresinin yapılan hesaplamalara göre en az 3 ay uzaması bekleniyor.

Seçimlerin 22 Temmuz'da yapılmasının ardından, sürecin normal işlemesi halinde yeni Meclis belirlenecek. Yeni meclisin başkan ve başkanlık divanının seçilmesi ve yeni Cumhurbaşkanı için seçim sürecinin başlaması için de belirli bir süre gerekli olacak. Bu prosedürlerin tamamlanması ve 11'inci Cumhurbaşkanı seçimi için takvim belirlemesinin ardından yeni Cumhurbaşkanı seçilinceye kadar Sezer, görevinin başında kalacak.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title