Haberler

Binlerce Yıllık Tarihin Bıraktığı Hazine "Frig Vadisi"

Bir kısmının Kütahya il sınırları içerisinde bulunan ve Porsuk Barajı yanındaki Frig Vadisi'ndeki, küçük kiliseler, mezarlıklar ve barınma yerleri olarak zamanında kullanılan mağaralar, görüntüsüyle yoğun ilgi çekiyor Kütahya Müze Müdürü Türktüzün: "Ovacık, İnli, Ahmetoluğu Çiftliği, Fındık, Söğüt, Armutlu, Sökmen, Sofça köyleri ile Sabuncupınar beldesinde geniş bir alana yayılmış mağara, mezar ve şapel kalıntılarını barındırmaktadır.

HADİ ŞENGÜL - Kütahya'nın doğusunda eski bir yanardağ olan Türkmen Dağı'nın tüfleriyle meydana gelen "Frig Vadisi", binlerce yıllık geçmişiyle tarihe ayna tutuyor.

Eskişehir ve Afyonkarahisar il sınırları içerisinde de bulunan vadide, kaya mezarları, kiliseler, sığınma ve barınma amaçlı oyulan mağaralar, MÖ 900-600 arasında Frigler tarafından kullanılmış.

Kütahya-Eskişehir karayolunun 35. kilometresindeki Sofça köyündeki Porsuk Barajı'nın karşı yakasında yer alan Elbeyi, Yılanlıdere, Pireli ve Karadede mevkilerindeki mağaralarda, taşlara oyulan koltuk, odalar ve kilise olarak kullanılan yerdeki haç işaretleri görenlerin ilgisini çekiyor.

Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkmen Dağı'nın tüfleri ile örtülü olan Frigya yaylalarının çok eski çağlardan beri çeşitli kavimlere ev sahipliği yaptığını söyledi.

Volkan tüfünün kolaylıkla işlenebilir kayaç olması nedeniyle Friglilerin bunları daha kolay yontmasına sebep olduğunu belirten Türktüzün, "İl merkezine en uzak yeri 55 kilometre uzaklıktaki Ovacık köyünün İnlice Mahallesi'dir. Ovacık, İnli, Ahmetoluğu Çiftliği, Fındık, Söğüt, Armutlu, Sökmen, Sofça köyleri ile Sabuncupınar beldesinde geniş bir alana yayılmış mağara, mezar ve şapel kalıntılarını barındırmaktadır. Bölge, MÖ 900-600 yılları arasında Frigler, daha sonra Romalılar ve Bizanslılar tarafından kullanılmıştır" diye konuştu.

Türktüzün, Frigya vadilerinde, kayaların el ile oyularak mezar odaları, samanlık, sarnıçlar, ambarlar, küçük kiliseler yapıldığını dile getirdi.

Ovacık inli'de tekli ve çiftli kilisede, fresk izlerinin hala seçilebildiğini ifade eden Türktüzün, şunları söyledi:

"Ayrıca kök boya ile yazılmış Bizans döneminden yazılar, meander motifleri ve haç işaretleri de görülebilmektedir. Bölgemizde yüzlercesi bulunan bu mekanların büyük bir kısmı kendi hallerine terk edilmekle birlikte, hemen tamamı zamanın ve tabiat şartlarının tahribine maruz kalmaktadır. Günümüzde bazıları barınak, ambar ve samanlık olarak işlevlerini sürdürmektedir. Ovacık'taki Deliktaş ve Penteser kaleleri ile Fındık köyündeki kale, savunma amaçlı olup Deliktaş kalesinde girişten sonra koridorlardan geçerek, katlardan aşağı inilebilmekte ve odalardan birbirlerine geçilebilmektedir. Her türlü tarih ve tabiat güzelliklerinin mevcut olduğu Frigya vadileri, sizler tarafından görülmeye değer ender yerlerden biridir."

Türktüzün, Frig Vadisi'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından birinci derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescillendiğini sözlerine ekledi. - Kütahya

Kaynak: AA / Yerel

Kütahya Ovacık Porsuk Söğüt Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title