Haberler

Bingöl'de Zaza Dil Şöleni Yapıldı

Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı İbrahim Bukan, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) raporunda kaybolma tehlikesi altında olan Zaza dilinin anayasal güvence alınması ve Radyo, Televizyon kanalı açılması...

Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı İbrahim Bukan, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) raporunda kaybolma tehlikesi altında olan Zaza dilinin anayasal güvence alınması ve Radyo, Televizyon kanalı açılması gerektiğini söyledi.

Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği, İstanbul Zaza-Der ve Almanya'da faaliyet gösteren Zaza Gemeinde in Deutschlan'in ortaklaşa organize ettiği "Zaza Dil Şöleni" düzenledi. İlk defa organize edilen şölen öncesi açıklamalarda bulunan yetkililer, Zazaca'nın yok olmaması için anayasal güvenceye alınması, radyo ve televizyon kanallarının açılması, Zazaca açılım yapılması gibi çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti. Şölenin Bingöl'de ilk defa organize edildiğini kaydeden Tunceli Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zülfü Selcan, Türkiye'de dillerin serbest kalması, yerli dillerin kanunen de tanınması gerektiğini kaydederek, "Üniversitelere girmesi, Anadil eğitiminin başlaması tabi ki ülkemiz için, geleceği için güzel bir çalışmadır. Çünkü bu diller ve kültürler hepsi ülkemizin zenginliğini temsil etmektedir" dedi.

"ANAYASAL GÜVENCE İSTİYORUZ"

Şenlik amacının kendi dil ve kültürüne sahip çıkmak olduğunu belirten Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı İbrahim Bukan ise, "Her şey devletten beklenmez devlet önümüzdeki engelleri ortadan kaldırır tabi bu da halkın talebiyle olur. Örgütlü yapılar, sivil toplumların talepleriyle olur. Bizde bu taleplerden birinin yerine getirilmesi için örgütlendik. Kendi dil kültürümüze sahip çıkmak, bunu yaşatmak için dernek oluşumuna gittik. Tabii ki düşüncemiz sadece bu sene değil, yıllarca Zaza dil kültür festivalini yapmaktır. İnşallah halkımızın katılımıyla bunu yapacağız" diye konuştu.

Kaybolmakta olan kültürel değerlerin açığa çıkarılması gerektiğini aktaran Bukan, "Ülkemizdeki bütün renkler bizim renklerimizdir. Bir rengin kaybolması hayatımızda bir şeylerin kaybolmasıdır onun için biz ülkemizdeki bütün kültürlerin açığa çıkmasından yanayız. Tıpkı Zazacanın açığa çıkması gibi. Ülkemizden ve devletimizden beklentimiz şudur; bir adım atıldı olumlu karşılıyoruz. Halkımız ve ülkemiz her şeye laiktir adımların devamını bekliyoruz Zazaca içinde anayasal güvence istiyoruz ve ülkemizdeki diğer tüm dillerin anayasal güvenceye alınmasını istiyoruz. Zazacanın da ülkemizdeki önemli büyük dillerinden olduğunu, köklü bir dil olduğunu söyleyerek, okullarda okutulmasını istiyoruz. Radyo ve televizyon halkımız bize şunu söylüyor, biz unutulduk mu? Bize bir açılım yok mu? Neden Zazaca bir radyo ve televizyon yoktur? Bunun akabinde hükümetimizden bir Zazaca radyo ve televizyon kanalı istiyoruz" şeklinde konuştu.

Alman ve Zaza dil öğretmeni Mehmet Mükan ise Zazacanın okullara girmesini olumlu bir adım olarak değerlendirerek, "Bugünde burada Zaza dil şöleni vardır bizlerde Zaza dil öğretmenleri olarak davetliyiz şölen güzel ve sevindirici bir çalışmadır" ifadelerini kullandı.

İstanbul Zaza-Der Başkanı Hıdır Eren ise, amaçlarının insanlara sorular sordurmak olduğunu dile getirerek, "Bir dil bir insandır deniliyor ya hakikatten bir dil bir insan mıdır? Yoksa bir dil bir dünya mıdır? Bu soruyu insanlar kendilerine sormalı çünkü herkes kendi dilinde düşünür, herkes doğayı ve dünyayı kendi diliyle algılar. Kendi diliyle ancak düşüncelerini ifade edebilir onun için her dilin bir algısı bir felsefesi vardır. Bizde kendi dilimize sahip çıkmalıyız. Eğer kendi dilimize sahip çıkmazsak, UNESCO'nun raporlarında belirttiği gibi yok olma tehlikesi altında olan bu dil, o dünya ile birlikte, algıyla birlikte yok olup gidecektir" dedi.

Tunceli Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı öğretim görevlisi İlyas Arslan da, "Devletin kaldırdığı yasaklar neticesinde şimdi bize daha çok görev düşmektedir. Yapacağımız en önemli şey dilimize verdiğimiz kıymet üzerine düşünmektir. Eğer biz dilimize kıymet verirsek bazı yörelerde olduğu gibi kendimizden uzak hissetmek isek gelecek nesillere aktarabiliriz" diye konuştu.

Şölende mahalli sanatçılar sahne aldı. Şölene katılan vatandaşlar 'Zazalar unutuldu mu?', 'Zazalar da bu ülkenin renklerindendir' gibi dövizler açtı. - BİNGÖL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Birleşmiş Milletler İstanbul Bingöl Şölen Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title