Haberler

1000 Yıllık Çınara "gençlik Aşısı"

Güncelleme:

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile işbirliği yapan Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaları sonunda ağaçlar adeta gençleşti.

Büyükşehir Belediyesi ve Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı öncülüğünde tamamlanan çalışmalarla asırlık ağaçlar, önce zarar veren bakterilerden arındırıldı ve çürüyen kısımları özel ilaçlarla tedavi edilerek kontrol altına alındı. Bu kapsamda böcek tahribatına maruz kalan alanlar özel macun ile kapatıldı, ihtiyaç duyulan yerlerde güçlendirme ve gerdirme çalışmaları yapıldı.

Önümüzdeki süreçte başlayacak olan çevre düzenlemesinin ardından çınar ağaçları ve Kaynaklar Meydanı, daha uzun yıllar tarihe tanıklık etmeye devam edecek.

Neler yapıldı?

Ölmüş dokuları ortadan kaldırıp canlı dokuya ulaşmak için öncelikle kazıma işlemi yapıldı. Diş çürüklerinde yapıldığı gibi, çürük ve ölü dokular titizlikle temizlendi, bitkinin uzun yaşamasını sağlayan, çürüklere karşı önlem alan, özel dolgular uygulandı. Ağaç yüzeyindeki açık kavuklar hava almayacak şekilde paslanmaz çivi, tel ve su bazlı özel alaşımla kaplanarak gövde dokusu koruma altına alındı. Statik olarak dengesizlik yaşayan, çürümüş ana dallarda temel budamalar yapıldı. Rüzgardan sıkıntı yaşayacak dallar için de çelik tellerle gergi şeklinde statik koruma yapıldı. Çalışmaların ardından asırlık ağaçların dallarına kuş yuvaları asıldı.

Tescilli anıt çınar

Kaynaklar Merkez Mahallesi Meydanı'nda bulunan 30 metre boy ve 4 metre çapındaki anıt çınar ağacının (Kunduracı Çınarı-Platanus orientalis) yaşının 1000'e yakın olduğu biliniyor. Ağaç, Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü İzmir Başmühendisliği tarafından Eylül 1994 yılında tescillenmişti. Kaynaklar'ın simgesi olan 1000 yaşındaki Kunduracı Çınar'ı, adını içindeki kovukta ayakkabı tamirciliği yapılmasından alıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ege Üniversitesi Buca Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title