Haberler

Bilişim Suçlarından Korunma Yolları

Samsun Emniyet Müdürlüğü, Bilişim Suçları Konusunda Vatandaşları Dikkatli Olmaları Yönünde Uyardı.

Samsun Emniyet Müdürlüğü, bilişim suçları konusunda vatandaşları dikkatli olmaları yönünde uyardı.

Samsun Emniyet Müdürlüğü'nün www.samsun.pol.tr adresli internet sitesinde bilişim suçlarında teknolojinin kullanılmasının kaçınılmaz olduğu kaydedilerek, bir bilgisayar, internet uzayı, kredi kartı, elektronik bir cihaz veya cep telefonuyla da bu suçların işlenebildiğine dikkat çekildi. Bilişim teknolojileri kullanılarak işlenen tüm suçların bilişim suçlarını oluşturduğu ve bu suçlara karşı müeyyidelerin bulunduğuna işaret edilen sitede, e-mail adresine gönderilen tehdit ve taciz içerikli mesajlarla ilgili savcılığa başvurulması istendi. Tehdit ve taciz takibinin şikayete bağlı suçlardan olduğuna değinilerek, e-mailin header kısmı ile birlikte bir dilekçe eklenerek savcılığa başvurulması, tahkikatın savcılık tarafından yaptırılacağı açıklamasında bulunuldu.

Kredi kartı kullanılırken de dikkat edilmesi gereken kurallar olduğu kaydedildi. Öncelikle kişinin sahip olduğu kredi kartı alınır alınmaz şifresinin değiştirilmesi gerektiği vurgulanarak, "Şifrenin kolay tahmin edilir rakamlar dizisinden oluşmaması gerekiyor. Kart şifresi cüzdanda olmamalı veya kart üzerinde yazılmamalı. Şifre kesinlikle kimseye söylenmemeli. Alışverişlerde kredi kartının pos cihazından farklı bir cihaza okutturulup okutturulmadığına dikkat edilmeli. Şüpheli durumda hemen polise haber verilmeli. İnternet ortamındaki alışverişlerde sitelerin güvenli olup olmadığına dikkat edilmeli" denildi.

Solucanlar, truva atları ve damlalıklar olarak tasnif edilebilecek virüslerden ve bilişim suçlarından korunma metotlarının da anlatıldığı sitede, bilgisayara lisanslı bir virüs koruma programının mutlaka yüklenmesi uyarısı yapıldı. Bu programın virüs güncellemesinin gün aşırı yapılmasının ve makul aralıklarla bilgisayardaki tüm dosyaların virüs kontrolünden geçirilmesinin önemine değinilirken, şu bilgiler verildi:

"Tanımadığınız diskleri ve CD'leri bilgisayarınıza yüklemeyiniz. Güvenliğinden emin olunmayan internet sitelerinden dosya çekmeyiniz. Çok kritik dosyalarınızı disklere yedekleyiniz ve disklerinizi yazma korumalı hale getiriniz. Kullanmış olduğunuz işletim sistemlerinin açıklarını takip ederek bunların en kısa sürede kapatılmasını sağlayınız. Bilgisayarınızda kullandığınız şifrelerinizi kimseyle paylaşmayınız, herhangi bir yere yazmayınız ve tahmin edilmesi kolay şifreler seçmeyiniz."

Kurumsal olarak virüsler ve bilişim suçlarından korunmak için de, öncelikle kurumların bilgisayar sistemlerinde bulundurdukları bilgileri sınıflandırması ve sınıflandırılan bilgiler neticesinde kurumsal güvenlik politikalarının belirlenmesi gerektiği vurgulandı. Oluşturulan güvenlik politikaları çerçevesinde internetle ilişkili olan veya olması muhtemel bilgilerin tespit edilmesi gerektiği kaydedilerek, "Ayrıca, tespit edilen bilgiler, güvenlik ihtiyaçlarına uygun olacak nitelikte donanımsal ve yazılımsal güvenlik sistemleri (güvenlik duvarı, antivirus sistemleri, içerik denetim sistemleri vb.) ile koruma altına alınmalı. Kurum sistem yöneticileri tarafından yönettikleri sistemlerin özellikleri göz önüne alınarak sistemin açıkları tespit edilmeli ve gerekli yamalar kullanılarak açıkları kapatılmalı, antivirüs sistemleri güncel tutulmalı. Sistem kayıt dosyaları denetlenmeli, yapılabilmesi muhtemel saldırı çeşitleri araştırılmalı ve önleyici tedbirler geliştirilmeli. Kurumlar bilişim sistemlerini kuracak, kullanacak, denetleyecek personele yatırım yapmalı ve personel politikaları tekrar gözden geçirilmelidir" çağrısında bulunuldu.

Çocukların internette zararlı sitelere girmemeleri için yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı:

"İnternet explorerinizin tools menüsünden internet options seçeneğini seçiniz. Karşınıza çıkan ekrandan content menüsünü seçiniz. Karşınıza gelen ekranda content advisor menüsünden enable iconuna tıklayın. Karşınıza çıkan ekrandan çocuklarınızın girmesini istemediğiniz sitelerin adreslerini yazarak o sitelere girişi engelleyebilirsiniz."

(AG-SA-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title