Haberler

Bilis Tayfunu Çin, Tayvan Ve Filipinler'de Sert Esti: 73 Ölü

Çin'de Etkili Olan Bu Yılın 5'inci Tayfunu Bilis, Ülkenin Güneyinde 42 Can Alırken, 110 Kişi Kayboldu, 500 Binden Fazla İnsan Evlerinden Tahliye Edildi. Tayfundan Etkilenen Tayvan'da 17, Filipinler'de İse 14 Kişi Öldü.

Çin`de etkili olan bu yılın 5`inci tayfunu Bilis, ülkenin güneyinde 42 can alırken, 110 kişi kayboldu, 500 binden fazla insan evlerinden tahliye edildi. Tayfundan etkilenen Tayvan`da 17, Filipinler`de ise 14 kişi öldü.

Şinhua Haber Ajansı’nın bölge yetkililerine dayanarak verdiği haberde tayfunun en çok Hunan Eyaleti`ni etkilediği duyuruldu. Eyalette 36 kişi öldü, 100`den fazla kişi kayboldu. Tüm imkanları kullanarak kurtarma çalışmalarına başladıklarını açıklayan yetkililer, eyaletteki sekiz barajın tehlike sınırında olduğunu ve birinin kapağına biriken ağaç ve kütük parçaları nedeniyle kapaklarının açılamadığı ve patlamasından korktuklarını açıkladılar. Tayfundan etkilenen Guangdong`da ise 6 kişi öldü, 9 kişi kayboldu. Fucien ve Zıcieng eyaletlerinde yaşayan 2 milyon 400 bin kişinin yaşamını olumsuz etkileyen tayfun, 1 milyar 142 milyar yuan (226 milyon 283 bin YTL) zarara neden oldu.

Tayvan`da etkisini azaltıp Güney Çin kıyılarına ilerleyen Bilis tayfunu nedeniyle bugün de hayatını kaybeden 3 kişi ile toplam ölü sayısı 17 oldu. Tayfunun adaya verdiği ekonomik kayıp 97 milyon 540 bin Tayvan doları (4 milyon 728 bin YTL) olarak açıklandı. Bilis, Filipinler`de de en az 14 kişinin ölmesine neden olmuş 51 binden fazla insan evlerinden tahliye edilmişti.

FİLİPİNLERDE MAYOR VOLKANI HAREKETLENDİ

Filipinler`deki etkin yanardağlardan Mayor, Cuma gününden itibaren kül püskürtmeye başladı. Küçük şiddetli depremlerin de meydana gelmeye başladığı bölgede uzmanlar, tehlikeli bir patlamanın olabileceğini belirterek, volkanın etrafının tehlikeli bölge ilan edildiğini açıkladılar.

Mayor Yanardağı 1616 yılından bu yana 50 kere patladı. 1993`teki patlamada 79 kişi ölürken, en şiddetli patlamanın olduğu 1814 yılında 1200 kişi ölmüştü. Filipinler`de bulunan ve dünyanın en büyük yanardağlarından biri olan Pinatubo`nun 1991 yılında patlaması sonucu 20`nci yüzyılın en büyük volkan patlaması gerçekleşmiş ve 800 insan hayatını kaybetmişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title