Haberler

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Van'da depremin ardından ekonomik hayatın canlanması gerektiğini belirtti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Van'da depremin ardından ekonomik hayatın canlanması gerektiğini belirtti.

Van'da 23 Ekimde meydana gelen depremin ardından çeşitli incelemelerde bulunmak üzere kente gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda (VATSO) kentteki esnaf ve sivil toplum örgütü temsilcileri değerlendirme toplantısı yaptı.

Depremin ardından yaşanan sorunlarla ilgili VATSO Başkanı Mirza Nadiroğlu ve diğer yetkililerden bilgi alan Bakan Ergün, depremin doğal bir olay olduğunu anımsatarak, Türkiye'nin fay hattı üzerinde bir ülke olduğunu söyledi.

Ergün, 30 ya da 35 yılda bir fay hattı olan bölgelerde depremlerin oluşacağını bildirerek, şunları kaydetti:

"35 yıl önce de Van'da yine deprem oldu, o tarihten 35 yıl önce de olmuştu. Kocaeli'de de 30, 35 yılda bir oluyor, yeryüzünün kuruluşu böyle. Bizim yer yüzünün şeklini, kuruluşunu değiştirme şansımız olmadığına göre kendi duruşumuzu, planlarımızı, yapı tarzımızı değiştirmek icap ediyor. Şimdiye kadar yapmadığımız eksik bıraktığımız konu ülke olarak, millet olarak budur."

Depremde 600'den fazla insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Bakan Ergün, depremde 2 binden fazla kişinin yaralandığını ve bir çok binanın hasar gördüğünü ifade etti.

Türkiye'nin depremden sonra bir bütün olduğunu ve yaraların sarılması için herkesin seferber olduğunu anlatan Ergün, şöyle konuştu:

"Bu yaraları hızlıca sarıyoruz. Van için, Türkiye için, deprem bölgelerindeki yerleşim yerlerinin yeniden ele alınması için, bundan sonra da deprem olduğunda en azından bu tür felaketlerin yaşanmaması için bizim yapmamız gereken şeyleri yapmak, (bu depremi) bunun için bir milat saymak gerekiyor. Kayıplarımız oldu ama insanlar yaşamaya devam edecek. Kocaeli depreminde 20 bin kişi hayatını kaybetti. Çok göç oldu, şehrin önemli bir nüfusu köyüne, memleketine geri gitti. Önce bir umutsuzluk havası çıktı, ilk zamanlar, 'yok artık biz iflah olmayız, bu memleket bir daha ayağı kalkmaz' gibi düşünceler oluştu. Ama bir müddet sonra yeniden toparlandık. Şimdi eskisine göre daha iyi binalar, iyi yerleşim yerleri yapıldı. Yaralar hızlı bir şekilde sarılmaya başladı. Hayat eskisinden daha iyi, daha dinamik bir şekilde sürüyor ve sürmeye devam ediyor. Van'da da bunu hep birlikte gerçekleştireceğiz. İlk zamanların şokunu herkes üzerinden atıyor. Yerleşim yerleri hem de diğer çalışmalar süratli bir şekilde yapılıyor. Çok muazzam gelişmelerin başlangıcı olacak. Yeni yerleşim yerlerinin olması, daha planlı bir şehir, daha bilinçli bir hayat, bütün bunların zemini olacak."

-"Ekonomik hayatın canlanması lazım"-

"Ekonomik hayatın canlanması ve daha sağlıklı şekilde gitmesi lazım" diyen Ergün, ekonomik hayatın canlanması için yapılacak çalışmaların, hep birlikte nasıl yapılacağını görüşmek üzere kentte bulunduklarını dile getirdi.

Ergün, bakanlığının rolünün 'acil yardım bakanlığı' olmadığına değinerek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Depremin ardından 'var olan durumu nasıl tedavi ederiz ve daha sağlıklı bir şekilde nasıl yapabiliriz?' konusunu görüşmek ve bunu beraber gerçekleştirmek için arkadaşlarımızla beraber bugün Van'a geldik. Daha önce edindiğimiz bilgiler var. Ama sizin düşünceleriniz de bizim için önemli. Bunu değerlendirip en kısa zamanda yeni tedbirler alacağız. Bir şehrin sanayicisi, esnafı oranın bel kemiğidir. Orayı canlı tutun onlardır. Bunun için sizlerin görüşleri bizim için önemli."

Fotoğraf netleştiğinde hem bankaların hem de diğer kuruluşların alınması gereken ilave tedbirleri alacağına dikkati çeken Ergün, fotoğrafın netleşmesi durumunda KOSGEP'le ilgili kredilerin çeşitlendirilmesi ya da esneklik mekanizmasının getirilmesinin mümkün olabileceğini söyledi.

Ergün'ün konuşmasının ardından eşi Güler Ergün ve bölge milletvekilleri ile Et Balık Kurumu bahçesinde oluşturulan çadırkenti ziyaret etti.

Depremzedelere 'geçmiş olsun' dileğinde bulunan ve sorunlarını dinleyen Bakan Ergün, ailesiyle çadırda yaşayan 8 yaşındaki Zeynel Taşlan ile bir süre sohbet etti.

Daha sonra Küçük Sanayi Sitesinde incelemelerde bulunan Bakan Ergün ve beraberindekiler, karayolu ile Erciş ilçesine hareket etti.

- VAN

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title