Haberler

BİLECİK MEZARLIK YOLUNDA TOPRAK KAYDI, MEZARLAR ÇÖKTÜ

BİLECİK'te Osmanlı Devleti'nin ilk eserlerinden birisi olan İmarathane ve şehitliğin bulunduğu SİT alanından geçen yolda heyelan meydana geldi.

BİLECİK'te Osmanlı Devleti'nin ilk eserlerinden birisi olan İmarathane ve şehitliğin bulunduğu SİT alanından geçen yolda heyelan meydana geldi. Yol kenarındaki mezarlarda çökme ve kaymalar yaşanırken, mezarlığın heyelan yaşanan yolları trafiğe kapatıldı. Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin, yeni bir mezarlık alanı belirlemeye çalıştıklarını ifade ederek, Karayoluna çakılan fore kazıkların yer altı suyunu düzensizleştirdiğini ve mühendislik hesabı yapılamadan atılan dolgunun ekstra bir yükleme yaparak heyelanı hızlandırdığını tespit ettik dedi. Bilecik'te şehir mezarlığı yolunda dün toprak kayması meydana geldi. Mezarlığın alt yola yakın mezarlarında çökmeler yaşanırken, mezarlar kaydı. Osmanlı Devleti'nin ilk eserlerinden biri olan İmarathane ve şehitlik nedeniyle SİT alanı olan bölgedeki heyelan nedeniyle mezarlığın girişi kapatıldı, çevresine ise uyarı levhaları yerleştirildi.

Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin, seçimlerin hemen ardından heyelanla ilgili gerekli uzmanlarla bir komisyon kurduklarını söyledi. Bölgenin SİT alanı içerisinde olduğunu hatırlatan Şahin, 'Biz seçilir seçilmez, kucağımızda bulduğumuz sorun Bilecik mezarlığı oldu. Heyelan sebebiyle mezarlıkta çökmeler ve kaymalar oluşuyor. Biz hemen gerekli uzmanlarımızın eşliğinde gittik sorunu yerinde inceledik. Bir şeyin doğru çözümü, gerekçelerini önce saptamaktır. Gerekçe olarak, bizler Karayollarında yapılmış fore kazıkların yer altı suyunu düzensizleştirdiğini, buna ilave olarak yine ez az bunun kadar önemli ölçülüp biçilmeden ve mühendislik hesabı yapılamadan yapılmış dolgunun ekstra bir yükleme yaparak heyelanı hızlandırdığını tespit ettik. Valilik talimatıyla bir komisyon kurduk. Bununla ilgili Karayolları, Kültür Bakanlığı, Çevre İl Müdürlüğü ortak bir komisyon kurduk. Bu komisyonun ilk toplantısında bölgenin SİT bölgesi olması sebebiyle Anıtlar Kurulu'ndan görüş istedik. Şu anki aşamada bunu takip ediyoruz ve çözüm üretmeye çalışıyoruz. Çünkü orada mezarlıklardan daha önemli bir İmarathane var. Her ne kadar dört duvar ve ayakta zor duran bir yapı gibi görünse de bizim tarihimiz açısından çok önemli bir eserdir. Çünkü Osmanlı göçebe yaşam tarzından yerleşik yaşam tarzına geçişinin ilk yapılarından biridir. Biz SİT bölgesinden herhangi bir makine çalıştıramayız. Anıtlar Kurulu'nun bu konuda bize vereceği belgeleri ve izinleri bekliyoruz. Bunları beklerken de bizler Bilecik için çok gerekli olan yeni bir mezarlık projesi araştırmalarını sonlandırmak üzereyiz. Çok yakında hem burasını kurtaracağız hem de yeni mezarlık bölgemizi de açmış olacağızö şeklinde konuştu.

Yakınlarının mezarlarını ziyarete gelen ve heyelan nedeniyle zorluk çektiğini ifade eden Mahir Sargıl, 'Yaşanan heyelan sebebiyle mezarlık ziyaretçimiz çok zor oldu. Doğma büyüme buralıyım. Bütün mezarlarımız harap durumda. Buna büyüklerimizin bir çare bulması gerekmektedir. Toprak kayması sebebiyle mezarlığa gelenler zorluk çekiyor. Yola yakın tüm mezarlar bozuldu, bazıları çöktü. Mezarlarımızı ziyaret edemiyoruzö dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Osmanlı Devleti Osmanlı Bilecik Güncel Haberler

title