Haberler

Bildef Anadolu Kültür ve Kardeşlik" Projesi

Bursa İl Dernekler Federasyonunca (BİLDEF) hazırlanan "BİLDEF Anadolu Kültür ve Kardeşlik" Projesi kapsamında, Bursa'daki dernek başkanları ve gazetecilerden oluşan 43 kişilik grup Bitlis'e geldi.

Bursa İl Dernekler Federasyonunca (BİLDEF) hazırlanan "BİLDEF Anadolu Kültür ve Kardeşlik" Projesi kapsamında, Bursa'daki dernek başkanları ve gazetecilerden oluşan 43 kişilik grup Bitlis'e geldi.

İlk olarak Seyir Tepesi'nden Bitlis'i inceleyerek ardından İhlasiye Medresesine geçen heyet, daha sonra Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım'ı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Rektör Yardım, Bitlis'i tekrar eski tarihi anlayışıyla gündeme getirmek için çalışma yürüttüklerini söyledi.

"Sadece şehir içinde birkaç yeri gezmenin bile bu memleketin nasıl bir derinliğe sahip olduğunu anlamak için yeterlidir." diyen Yardım, şöyle devam etti:

"Bunu anlamışsınızdır. Çünkü gerçekten çok önemli şehir. Geçmişte dediğim gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Osmanlı'nın önem vilayetlerinden biri. Bölge illeri eskiden Bitlis'e bağlıymış. Bundan sonraki durağınız Ahlat olacaktır. Orada devletimizin köklerini göreceksiniz. Oranın basit bir yer olmadığını, bundan sonra daha fazla gündeme gelmesi gerektiğini anlayacaksınız. Geçmişte Kubbet-ül İslam unvanını kazanmış bir merkezden bahsediyoruz. Ahlat böyle bir yer. Kubbet-ül İslam derken maalesef bu terimi bile bilmiyoruz. Tarihte Kubbet-ül İslam unvanını Ahlat, Özbekistan'da Buhara ve Afganistan'da Belh'tir. Böylesi bir değeri maalesef unutmuşuz. Bu yönleriyle Bitlisimizi tekrar gündeme getirmeye çalışıyoruz. Üniversite olarak çalışmalarımız var. Ancak valiliğimiz çok ciddi çalışmalar yapıyor. Ümit ediyorum ki bundan sonra Bitlis çok daha fazla gündeme gelecek. Gerçek değeriyle anılacaktır."

BEÜ'nün de Bitlis'in tanıtımı için önemli roller üstleneceğini ve bunu bir misyon olarak kabul ettiğini belirten Yardım, üniversitenin 5 fakülte, 3 yüksekokul ve 7'de meslek yüksekokulunun bulunduğu ve bu fakülte ve yüksekokullarda 9 bin 146 talebenin bulunduğunu kaydetti.

"Sağlık kampüsü planımız var"

Burada özellikle sağlık sektörüne dayalı gelişmeyi hedeflediklerini ve bu anlamda tıp fakültesi için girişimde bulunduklarını anlatan Yardım, şöyle konuştu:

"Dosyamız hazırlandı, senatomuz onayladı. Dosyamız Yükseköğretim Kurumu'nda (YÖK) bekliyor. Çalışmalarımız devam ediyor. Ümit ediyorum ki bu konuda da kısa sürede sonuç alacağız. Tıp fakültesi bir üniversiteyi ve şehri marka haline dönüştürüyor. Bitlis'e zaten marka şehir olarak bakıyoruz. Fakültenin de burada olması gerektiğine inanıyoruz. Çok kısa sürede sonuçlanmasını bekliyoruz. Tıp fakültesi olmazsa olmazlarımızdandır. Sağlık kampüsü planımız var. Tıp fakültesinin kurulmasının ardından sağlıkla ilgili diğer fakültelerinde oluşması için çalışmalarımız devam edecek. Bölgeye bu anlamda ciddi bir hizmet vereceğine inanıyoruz. Çünkü sağlık adına bölgede bir eksiklik var. Bölgede en yakın tıp fakültesi Van, Erzurum, Elazığ, Diyarbakır'da var. Çok kısa sürede ulaşabileceğiz bir tıp fakültemiz yok. 30 ila 40 dakikada ulaşabileceğimiz tıp fakültesi yok. Sadece Van'daki tıp fakültesi kapasite olarak ne kadarına yetebiliyor bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla 2 milyon kişiye hizmet vermeye çalışıyor. Bu da zor bir şey. Tıp fakültesinin kurulması bölgeye hizmet vermesi adına ve talebe çekebilmemiz adına çok önemli."

"Çok önemli bir değere sahibiz"

Bitlis'in göç veren bir kent olduğunu, göçü döndürmenin mümkün olmadığını ancak durdurmak için bir şeyler yapılması gerektiğini bildiren Yardım, üniversitenin de buna katkı sunması gerektiğini ve iradelerinin de bu yönde olduğunu ifade etti.

Bu nedenle kentte tıp fakültesini kurmak istediklerini ve fakültenin turizm açısından da önemli olduğunu aktaran Yardım, şehir markaya dönüştüğünde göçlerin de duracağını dile getirdi.

Sanayi yönünden de kentte ponza ve perlitin önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Yardım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mayıs ayında bir çalıştay düzenledik. Küçük ölçekli olmasını düşündüğümüz çalıştay çok büyük oldu. Uluslararası boyuta ulaştı. Bu bağlamda baktık ki çok önemli bir değere sahibiz. Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası ve Genç İş Adamları Derneği ile Avrupa Birliği (AB) projeleri yaptık. Bu projeler geldiğinde AR-GE'si oluştuğunda sanayisi de kendince gelişecektir. Ciddi anlamda düşüncelerimiz var. Onlarla ilgili de AB projeleri hazırladık. Temelde bütün hedefimiz şehrin reel sektörüyle ve reel dinamikleriyle beraber hareket etmek. Şehirde olan bütün dinamikleri tetikliyoruz. Ortak çalışabilme platformu oluşturuyoruz. Bölgenin bütün potansiyelini teker teker değerlendirip yola çıkma irademiz var."

BİLDEF Başkanı Mustafa Dursun ise BİLDEF'in, Türkiye'de tek ve örnek olan bir federasyonu belirterek, şöyle devam etti:

"Büyük bir çatısı var. Bazen illerimize gidiyoruz. Bitlis ziyaret ettiğimiz 7'nci il. 2013 yılında kurulduk. Önceden sadece kültürel anlamda zaman harcıyorduk. Ancak yapmamız gereken bazı şeylerin önemli olduğunun farkına vardık. İllerimizin eksikleri, neler yapabileceğimizi, sadece gidip oradaki kültürümüzü başka yerlere taşımak değil, oralardaki hemşehrilerimizin durumu, iş alemi, üniversite ve turizmi yerinde görüyoruz. Zengin bir kadroyla buraya geldik. 10'un üzerinde basın mensubu getirdik. Şahsen Bitlis'i bu derece tahmin etmiyordum. Ama geldik ve gördük ki çok farklı bir ortamla karşılaştık."

Bursa'daki Bitlisliler Kültür ve Dayanışma Derneği Mehmet Demir de Bitlis'te doğduğunu ancak Bursa'da doyduğunu kaydederek, "Bursa'da doyunca da buraya özlem ve hasret duyuyoruz. Bir parçamız eksik olarak buraya dönmek istiyoruz. Burada hasret gidermeye çalışıyoruz. Bursa'da çok değerli iş adamlarımız ve değerlerimiz var." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Eren Üniversitesi Bitlis Ahlat Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title