Haberler

Bıld Genel Yayın Yönetmeni Diekmann: AB İçin Önümüzde Uzun Bir Yol Var

Bild Genel Yayın Yönetmeni Kai Diekmann, ¨Türkiye`nin AB üyeliği sürecinde birlikte kat etmemiz gereken uzun bir yol var. Ancak ben bu konuda oldukça iyimserim¨ dedi.

Frankfurter Algemaine Zeitung Gazetesi yayıncısı Frank Schirmacher de Türkiye`nin hızla gerçekleştirmeye devam ettiği reform sürecinin AB`ye tam üyelikle sona ermesinin Avrupa`nın Türkiye vizyonuna bağlı olduğunu belirtti.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ise Türkiye`nin AB üyeliği için önünde en az 10-15 yıl olduğunu savundu.

EURO D`nin Frankfurt`taki 10`uncu yıldönümü kutlamalarına katılan Kai Diekmann, Schirmacher ve Özkök, DHA`nın sorularını yanıtladı:

DHA : Bütün bir gece Türkiye`nin AB`ye entegrasyonu konuşuldu. Peki, Türkiye`nin entegrasyon sürecindeki durumu ve gerçekleştirdiği siyasi reformlar hakkında neler düşünüyorsunuz ?

K.D: Bence bugün doğru sözleri kullanmak için iyi bir şans oldu.Müzakere süreci şu anda başlamış durumda.Ne var ki birlikte kat etmemiz gereken uzun bir yol var. Bu müzakere sürecinde olmamız gerçekten çok önemli ve bu Türkiye`nin tam üyeliği için çok önemli bir fırsat teşkil ediyor. Türkiye`de reform süreci de bu sürece bağlı olarak hızlı bir biçimde ilerliyor. Gelecek yıllarda Türkiye`nin tam üye olabilmesi için bizlerin bunun takipçisi olması çok önemli.

DHA: Yani demek istiyorsunuz ki bazı Avrupalı liderlerin en önemli eleştirileri, Türkiye`deki reform sürecinin yavaşladığı yönünde.Buna katılıyor musunuz ?

K.D: Açıkçası bununla ilgili son durumu Avrupa Komisyonun ilerleme ile ilgili raporunu açıkladığında göreceğiz. Müzakerelerle ilgili Türkiye`nin hazır olup olmadığının kararı o zaman verilecek.Ancak, ben bu konuda oldukça iyimserim.

DHA: Peki,siz ne düşünüyorsunuz, size göre Türkiye`deki reform süreci hız kazanacak mı ?

F.S: Reform süreci aslında Avrupa`nın Türkiye ile ilgili vizyonuna bağlı ki bunu daha evvel açıkladı bence. Reform süreci hız kazanacaktır. Çünkü herkes Türkiye gibi bir ülkenin reform sürecinden geçmesi için iyi bir sebebi olduğunu biliyor.Öte yandan, önümüzde zorlu süreci başarıyla geçer ve Türkiye Avrupa Birliği üyesi olursa ki ben bunun olabileceğini bu gece bir kez daha gördüm, Türkiye ve Almanya Avrupa Birliği içinde beraber çalışabilir. Bu Almanya için de bir dönüşüm olur. Çünkü Almanya, Türkiye içindeki genç nüfusun çalışma gücüne ihtiyaç duyuyor. Eğer bu zorlu süreci aşabilirsek gelecek bizler için çok parlak olacaktır.

DHA: Öncelikle bu soruyu sayın Ertuğrul Özkök` e sormak istiyorum. İçinden geçtiğimiz reform sürecinde Türk ve Alman medyasının rolü nedir ?

E.Ö: Türkiye`nin AB üyeliği için önünde en az 10-15 yıl olduğu söylenebilecek tek şeydir. Bu yüzden sorunlar üzerinde vurgu yapmamak gerekli. Mesela Kıbrıs sorunu ile ilgili konuşacak olursak, bu 30-35 yıldır çözüm bulunamayan bir sorun. Bu yüzden bizler üyelik ile ilgili isteğimizi ve arzumuzu devam ettirmeliyiz. Çünkü önümüzde kat edilmesi gereken bir 10 yıl var. Gelecek 10 yılın Avrupa Birliği`nin geleceği için ne gibi etkiler yapabileceğini de bilmiyorum ya da Türkiye`de neler olabileceğini. Ne var ki , Türkiye müzakereler için yapması gerekenleri yaptı. Türkiye ilk aşamayı geçti ve müzakereler için ilerlemeye başladı.

DHA: Aynı soruyu size sormak istiyorum. Türkiye`nin bu müzakere sürecinde Alman medyası ne gibi bir etki yaptı ? Sizce Alman medyası ilerleme süreci ile ilgili desteklendi mi ?

K.D. Elbette. Bu konu bizim okuyucularımız tarafından son derece ilgili ile takip ediliyor Çünkü, bizim okuyucularımız yıllardır Türkler ile bir arada yaşıyorlar. Elbette reform süreci ile ilgili onları bilgilendiriyoruz. Ancak bu sadece ilerleme sürecindeki sorunlar ile ilgili değil, olumlu görüş de bildiriyoruz. Çünkü Türkiye`nin AB üyeliği Almanya için bir tehdit değil tam dersi çok büyük bir şans olabilir diye düşünüyoruz.

DHA : Hepimizin bildiği gibi bölgede yaşayan bütün ülkelerin bir şekilde Ortadoğu ile ilişkisi var. Eğer, Türkiye`yi de bu ülkelerin içinde düşünürsek, Avrupa ile Ortadoğu arasındaki en büyük bağlantıyı oluşturuyor aslında. Türkiye`nin bu rolünü düşünecek olursak, sizce süreci hızlandırıcı bir etkisi olur mu ?

K.D : Aslında, süreç çok önceden hız kazanmıştı.Müzakereler başladı ve süreç ilerliyor. Aslında iki önemli bağı var Türkiye`nin : Birincisi; insanlar bunun çok farkında değil ama Türkiye bölgedeki ülkelerin sekülarizasyonu için önemli bir yer teşkil edebilir. İnsanların farkına varamadıkları ikinci şey ise, Avrupa ve Almanya nüfusunun yaşlanmakta olduğu ve gelecek 10 yılda nüfus dağılımının çok yoğun bir biçimde değişeceğidir. Bu 10 yıllık süreçte, çok daha az ve yaşlı bir nüfusa sahip olacağız işte tam bu noktada Türkiye Avrupa için çok önemli bir konuma sahip olacaktır.

DHA: Türk hükümeti dünyada meydana gelen krizlerde arabulucu rolünü üstlenmekten hiç çekinmeyen bir politika izliyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz ?

K.D : Şu anda öyle bir süreçten geçiyoruz ki Türk ve Alman askerleri birlikte çalışacak gibi gözüküyor. Aslında Merkel de bu gece bu konunun öneminden bahsetti. Aslında Türkiye ve Almanya askeri alanda iş birliği çok uzun süreden beri devam ettiriyor. NATO`daki birlikteliğimiz, hala devam ediyor dolayısıyla bu çok da yeni bir şey değil.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title