Haberler

Bihb Başkanı Prof. Fendoğlu: "Anayasa Mahkemesi Milli İradenin Tecelli Ettiği Bir Makam Olmalı"

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı Başkanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Yapısının Değiştirilmesi Gerektiğini Belirterek, Mahkemenin "Millet İradesinin Tecelli Ettiği Yargısal Bir Makam" Olmasını İstedi.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı Başkanı (BİHB) Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesi gerektiğini belirterek, mahkemenin "millet iradesinin tecelli ettiği yargısal bir makam" olmasını istedi.

Fendoğlu, BİHB tarafından düzenlenen "Kadın ve Katılım: Sorunlar ve Çözümler" konulu toplantının açılışında konuşma yaptı. İki yıl önce çıkarılan Ombudsmanlık Yasası'nın Anayasa Mahkemesi tarafından yürürlüğünün durdurulduğunu anımsatan Fendoğlu, ombudsmanlığın Avrupa'dan Japonya'ya kadar uygulanan bir uygulama olduğunu söyledi. Fendoğlu, Türkiye'de de böyle bir uygulamanın yapılması gerektiğini belirtti.

-"ANAYASA MAHKEMESİ REFORME EDİLMELİ"-

Konuşmasında Anayasa Mahkemesi'nin yapısına değinen Fendoğlu, mahkemenin yapısının "reforme edilmesi" gerektiğini ifade etti. Bunun kademeli bir şekilde ya da mahkemenin iki daireye ayrılması şeklinde gerçekleşebileceğini söyleyen Fendoğlu, Anayasa Mahkemesinin dosyaların yığıldığı bir makam olduğunu ifade etti. Fendoğlu, reformun Avrupa'daki ve çağdaş örnekler dikkate alınarak yapılması gerektiğini de kaydederek, "Anayasa Mahkemesi'nin millet iradesinin tecelli ettiği yargısal bir makam olmasını arzu ettiğimi belirtmek istiyorum" dedi. Fendoğlu, AİHM'e gidecek davaların kazanılması açısından da Anayasa Mahkemesinin reforme edilmesi gerektiğini söyledi. (ANKA)

(İG/KEN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title